Blog

Zagorin: ο δρομος της νοστιμιας ειναι στρωμενος με μηλα

Πριν λίγες ημέρες κάναμε μια υπέροχη εκδρομή με την LIDL στο Πήλιο, με σκοπό να γνωρίσουμε από κοντά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, από τον οποίο προμηθεύεται η πρώτη τα μοναδικά ζουμερά και τραγανά μήλα Zagorin. Το Πήλιο, όπως θα ξέρετε, φημίζεται για τα μήλα του. Πόσα στάδια, όμως, περνάει ένα μήλο μέχρι να φτάσει όπως πρέπει στο μανάβικο της LIDL, και πόσο αυστηρά είναι τα κριτήρια που τίθενται από την ίδια;

 

unnamed-1

 

Περπατήσαμε και γνωρίσαμε από κοντά κάποια από τα κτήματα στα οποία συλλέγονται τα μήλα, μέσα στη μαγική Ζαγορά, σε ένα τοπίο που σε καθηλώνει. Επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια του, και βιώσαμε από κοντά τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια του έτους για την παραγωγή, συγκομιδή και διάθεση των μήλων στον τελικό τους προορισμό, δηλαδή όλους εμάς τους καταναλωτές. Συνομιλήσαμε με την Ιουλία Παπούλια, υπεύθυνη γεωπόνο για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων που έρχονται στον συνεταιρισμό, και μαζί της είδαμε πώς γίνεται η δειγματοληψία και ο έλεγχος των μήλων, ώστε να ελεγχούν:

  • η αντίσταση για να φανεί η τραγανότητα
  • η αντίσταση σάρκας, που είναι η σκληρότητα
  • τα διαλυτά στερεά, που είναι τα σάκχαρα και
  • το άμυλο

 

21-9-16-078

 

Η συντήρηση των μήλων γίνεται περισσότερο με βάση το άμυλο και μετά με τα σάκχαρα. Τα σωστά δεδομένα σακχάρων συντελούν στην καλύτερη γεύση. Ακόμη, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα για έλεγχο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τελικό προϊόν.

Η διαδικασία μετρήσεων έχει ως εξής:

Η κ. Παπούλια κόβει μια λεπτή φλούδα από το μήλο και με το κατάλληλο μηχάνημα – χειροκίνητα ή ηλεκτρονικά – γίνεται η μέτρηση, κατά την οποία η αντίσταση πρέπει να είναι πάνω από 6.
Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος εσωτερικά για τα σάκχαρα με διάλυμα ιωδιούχου καλίου, που μας δείχνει πόσο είναι το άμυλο. Οι σωστές τιμές είναι μεταξύ 4 και 7 βαθμών.
Με το διαθλασίμετρο ελέγχονται τα σάκχαρα, που πρέπει να είναι πάνω από 11 και έως 15. Αν δεν είναι στις σωστές τιμές, δεν ξεκινάει η συγκομιδή.

 

Έπειτα, στους ίδιους ελέγχους προβαίνει και η LIDL, πριν από κάθε παραλαβή, για τον έλεγχο σακχάρων και αμύλου.  Γιατί, αν δεν γίνει η συγκομιδή με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να συντηρηθεί το μήλο και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να πωληθεί.

 

Ο Παναγιώτης Γουβιώτης, γεωπόνος του συνεταιρισμού Ζαγοράς, είναι υπεύθυνος για το κομμάτι της φυτοπροστασίας και της υποστήριξης του παραγωγού στον αγρό.

 

21-9-16-092
Σε συνεργασία με τους παραγωγούς, δίνει συμβουλές σχετικά με τους ψεκασμούς με στόχο να μηδενίσουν τα υπολείμματα ψεκασμού στο τελικό προϊόν. Για να το πετύχουν αυτό έχουν εγκαταστήσει 13 μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, με τους οποίους μετράνε θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση, υγρασία φύλλου, και με τη βοήθεια των σταθμών δίνουν στους παραγωγούς τη σωστή στιγμή που πρέπει να ψεκάσουν. Η επικοινωνία γίνεται μέσω μηνύματος που στέλνεται σε όλους ανεξαίρετως. Υπάρχουν 100 παγίδες με τις οποίες παρακολουθούν τα έντομα και κυρίως τη καρπόκαψα και φέτος έχουν σχεδόν φτάσει σε ένα ποσοστό 100% να εφαρμόζουν νέες μεθόδους – νέες τεχνολογίες. Ακόμη, έχουν καταφέρει οι ψεκασμοί να ολοκληρώνονται από το τέλος του Ιουλίου, δηλαδή δυο μήνες πριν αρχίσει η συγκομιδή.

 

21-9-16-227
Οι παραγωγοί είναι στο σύνολο περίπου 677 και είναι όλοι ενταγμένοι σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ παράλληλα δέχονται τις συμβουλές και τη βοήθεια του γεωπόνου. Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο ο παραγωγός θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες. Υπάρχει ο υπεύθυνος γεωπόνος ο οποίος θα τον καθοδηγήσει, θα του δώσει το υλικό που πρέπει να ψεκάσει και θα του υποδείξει το πότε, και υπάρχει κι ένα ”ημερολόγιο του αγρού”, στο οποίο καταγράφεται από τον παραγωγό οποιαδήποτε διαδικασία γίνεται (κλάδεμα, αραίωμα, ψέκασμα, δοσολογίες κτλ). Είναι απαίτηση της αγοράς αυτή η ολοκληρωμένη διαχείριση. Η συγκομιδή αρχίζει από τα μέσα Αυγούστου και ολοκληρώνεται μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.
Η ιδιαίτερη και μοναδική γεύση των μήλων Ζαγοριν οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό και έτσι δημιουργείται η κατάλληλη υγρασία στο εσωτερικό του καρπού, επηρεάζεται, δηλαδή, από το μικροκλίμα της περιοχής. Ωστόσο, τα αρώματα και η γεύση του μήλου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η θρέψη που έχει γίνει, το πότισμα, το κλάδεμα, αν το καλοκαίρι ήταν δροσερό, κλπ. Στην περιοχή καλλιεργούνται 8-8.5 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία χωρίζονται σε 3 ζώνες, από 300 εως και 1.100 μέτρα.

 

Ακόμη, συνομιλήσαμε και με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Διονύση Βαλασσά, ο οποίος μας είπε, μεταξύ άλλων: ”Για να πετύχουμε καλύτερη παραγωγικότητα έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των παλιών δέντρων με πιο μοντέρνους τρόπους φύτευσης, οι οποίοι αυξάνουν την παραγωγικότητα ανά στρέμμα και ενδεχομένως την ποιότητα του καρπού. Ο καταναλωτής τα θέλει όλα, καλή γεύση, πολύ κόκκινο χρώμα και μέγεθος και να ανταποκρίνεται το φρούτο στα οικολογικά και βιολογικά δεδομένα. Σε αυτή τη βάση πρέπει να γίνει ένα πάντρεμα όλων αυτών των δεδομένων και αυτό είναι ένας καθημερινός αγώνας.”

Η συνεργασία του Συνεταιρισμού Ζαγοράς με την LIDL ξεκίνησε για πρώτη φορά με την είσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά το 1999 αλλά έγινε πιο εντατική τον Μάρτιο του 2007 και μάλιστα με όγκους και τζίρο που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Ο κ. Βαλασσάς τονίζει ότι η LIDL ”είναι ένας απαιτητικός συνεργάτης με απαιτήσεις αυστηρών προδιαγραφών στα προϊόντα και εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές, το αποτέλεσμα είναι μια πολύ αξιόλογη συνεργασία αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να είναι στη κορυφή των συνεργατών του συνεταιρισμού. Για τη νέα χρονιά συζητάμε για την εισαγωγή και δύο νέων κωδικών στα καταστήματα της εταιρείας, δηλαδή βιολογικό μήλο και προϊόν πετιμέζι από φαρική Πηλίου, ένα νέο προϊόν μεταποίησης που κάναμε αυτή τη χρονιά.”

 

Αν είναι κάτι που πρέπει να κρατήσεις από όλα αυτά, είναι ότι η LIDL επιλέγει προσεκτικά τους συνεργάτες της με στόχο, πάνω απ’όλα, την παροχή άριστων ποιοτικά και γευστικά προϊόντων στον Έλληνα καταναλωτή. Από την επιλογή και την αποθήκευση μέχρι τη μεταφορά και την πώλησή τους, τα προϊόντα που θα βρει ο πελάτης στα καταστήματα LIDL δεν έχουν φτάσει τυχαία εκεί. Επιλέγονται με τα πιο αυστηρά κριτήρια, περνούν από συνεχή έλεγχο και απολαμβάνουν σε όλα τα στάδια τη φροντίδα που απαιτείται, για να διατηρήσουν την ποιότητά τους. Εγώ, πάντως, ως καταναλωτής, είμαι βέβαιη ότι αυτά που αγοράζω είναι πάντα η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω.

 

21-9-16-100

 

Και όταν έχεις μια καλή πρώτη ύλη, η έμπνευση τρέφεται ακόμα περισσότερο. Με τα μήλα που έφερα από τη Zαγορίν έφτιαξα ένα πεντανόστιμο φθινοπωρινό κέικ με εσπρέσσο. Το πλούσιο άρωμα του καφέ ταιριάζει ιδανικά με το μυρωδάτο μήλο, που όσο ψήνεται βγάζει τους χυμούς του και τους σκορπά σε όλη τη ζύμη.

 

14448801_10209827950311121_7452933138652307000_n

 

Υλικά:

1 μεγάλο κόκκινο μήλο

1 σφηνάκι εσπρέσσο

μερικούς κόκκους εσπρέσσο, καλά σπασμένους

150γρ ζάχαρη

3 αβγά

πολύ λίγο ελαιόλαδο

100ml γάλα

250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 

unnamed-2

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε σε ένα μίξερ/μπλέντερ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και ασπριδερό μίγμα. Προσθέτουμε το εσπρέσσο, το γάλα, το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε με έναν αβγοδάρτη απαλά το αλεύρι. Σκορπάμε μέσα τους κόκκους εσπρέσσο και ρίχνουμε το μίσο μίγμα σε ένα στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Σκορπάμε στην επιφάνεια το μήλο κομμένο σε μικρά κυβάκια. Ολοκληρώνουμε καλύπτοντας την επιφάνεια με το υπόλοιπο μίγμα. Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Αφήνουμε 15 λεπτά να σταθεί το κέικ πριν σερβίρουμε.

 

 

No Comment

Post A Comment