Blog

Η Χρυσα εγινε διπλη!

H Xρύσα Πρωτόπαππα – γνωστή μαγείρισσα των Πετραλώνων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πολύ αγαπημένη – έγινε διπλή και από τον περασμένο Φεβρουάριο σερβίρει τα υπέροχα πιάτα της στο ”Χρύσα-Χρύσα”, στη συμβολή Καλλισθένους και Αιολέων. Η δεύτερη Χρύσα είναι η μόλις 9 μηνών εγγονή της, που εύχομαι να μοιάσει στη γιαγιά και να συνεχίσει τη νόστιμη ιστορία.

 

Σε μια γειτονιά που είναι έτσι κι αλλιώς hot και τα βραδάκια γεμίζει από καλοφαγάδες κάθε ηλικίας, θα βρείτε και τον μοντέρνο, casual χώρο της Χρύσας, σε βιομηχανικό ύφος, με χαμηλό ξεκούραστο φωτισμό και jazz μουσικές στα ηχεία. Πολύ του γούστου μου το περιβάλλον αλλά και το φαγητό. Δε θα το χαρακτήριζα μεζεδοπωλείο, αλλά μπορείς να το πεις κι έτσι. Μπορείς να πας για κρασάκι και κρεατομεζέδες με την παρέα ή με τους γονείς σου για να γιορτάσετε ένα όμορφο οικογενειακό γεγονός, ας πούμε.

 

glyka

 

Η κουζίνα ελληνική και μεσογειακή, όσο γκουρμέ πρέπει, χωρίς υπερβολές, αλλά και με πιο ιδιαίτερες γεύσεις που δε συναντάς παντού. Τον άλλο μήνα, ο κατάλογος θα αλλάξει ελαφρώς και θα μπουν πιο χειμερινά πιάτα. Όλα αυτά τα σπιτικά φαγητά που όμως δεν κάνουμε πλέον συχνά στο σπίτι μας, γιατί απαιτούν χρόνο, μαεστρία και καλές πρώτες ύλες. Στη Χρύσα, λοιπόν, μπορείς να απολαύσεις – μεταξύ άλλων –  αρνάκι φρικασέ αυγολέμονο με χόρτα εποχής, κα-τα-πλη-κτι-κό ψαρονέφρι ογκρατέν με μουστάρδα – που εγώ ήθελα να πάρω σε 2-3 μερίδες ακόμα για το σπίτι – χοιρινό κότσι στη γάστρα με μαρινάδα μπίρας, απίθανες σκιουφιχτές μακαρούνες με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και βασιλικό που επίσης λάτρεψα, σαλάτες κάθε είδους – φρέσκιες και περιποιημένες με μερακλήδικες πινελιές, οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη σαλάτα με τις φακές και γαύρο μαρινάτο – και φυσικά μεγάλη ποικιλία σε διάφορους μεζέδες. Όλα τα πιάτα βγάζουν συναίσθημα, μαρτυρούν την εμπειρία της μαγείρισσας και τη μεγάλη αγάπη της γι’αυτά.

 

krasi

 

Τα γλυκά ήταν εξίσου συγκινητικά. Λάτρεψα τη lemon pie, μια αέρινη κρέμα λεμονιού πάνω σε μια εξαιρετικά λεπτή και τραγανή μπισκοτένια βάση που μοσχοβολάει. Και φυσικά χαλβάς σιμιγδαλένιος, σκούρος, σωστά καβουρδισμένος και μυρωδάτος.

 

Η Χρύσα, πλέον, δεν είναι συνέχεια στην κουζίνα, επιβλέπει τα πάντα όμως και στα γλυκά δεν αφήνει κανέναν άλλο να βάλει χέρι, θέλει να τα κάνει μόνη της. Είναι πολύ αγαπητή στον κόσμο και οι πελάτες χαίρονται να τη βλέπουν. Μπορείς να της μιλήσεις και να τη ρωτήσεις τα πάντα για το κάθε πιάτο. Είναι μια υπέροχη οικοδέσποινα.

 

Χρύσα-Χρύσα, Αιολέων 40 & Καλλισθένους – Πετράλωνα

No Comment

Post A Comment