Blog

Trattoria Italia d’Onofrio: η Νοτια Ιταλια στο Παγκρατι

Ο Ονούφριος, από Ιταλίδα γιαγιά, μετέτρεψε ένα παλιό αρχοντικό, στην καρδιά της Αθήνας, σε αυθεντικό ναπολιτάνικο σπίτι. Θυμίζει κάτι εκπομπές στο Νέτφλιξ που βλέπω, που κάνουν tour στα χωριά της Ιταλίας και οι γιαγιάδες ανοίγουν τα σπίτια τους και φτιάχνουν επιτόπου φρέσκια ρικότα και ζυμώνουν φοκάτσες. Παράδεισος, δηλαδή.

 

 

Ο Ονούφριος φαίνεται να κατέχει πολύ καλά αυτό το στυλ διακόσμησης, που θυμίζει ιταλικό σπίτι, έχει φτιάξει ένα υπέροχο μαγαζί, στο οποίο νιώθεις άνετα, μπορείς να κάτσεις με την παρέα σου χαλαρά και μετά το φαγητό σας και να περάσετε καλά, είτε μέσα στην τραπεζαρία είτε έξω στην αυλή, που είναι γεμάτη χρώματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Οι τοίχοι είναι παντού γεμάτοι από φωτογραφίες γνωστών Ιταλών ηθοποιών, που ξέρουν να απολαμβάνουν μια καλή μακαρονάδα, και σκηνές ιταλικών ταινιών που έμειναν στην ιστορία, όπως η Μαλένα.

 

 

 

Ο ίδιος είναι μάγειρας και έχει επιμεληθεί όλο το μενού, ενώ φτιάχνει καθημερινά μόνος του και τα φρέσκα ζυμαρικά. Είναι ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης, που λαχταρά να ακούσει την άποψή σου για τα πιάτα του και θέλει να μείνεις ικανοποιημένος!

 

 

 

Μόλις μπαίνεις, βλέπεις την κουζίνα και όλα τα πιάτα δημιουργούνται επιτόπου, μπροστά στα μάτια σου, αν θελήσεις να τα παρακολουθήσεις. Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα, οδηγείσαι στην τραπεζαρία με τις υπέροχες φλοράλ κουρτίνες, και στην αυλή, που τη νύχτα γίνεται πολύ ρομαντική με όλα της τα φωτάκια. Στο εσωτερικό της τραπεζαρίας, υπάρχει και ένας πριβέ χώρος με μεγάλη ροτόντα, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ειδικές εκδηλώσεις, γιορτές, επαγγελματικές συναντήσεις, κλπ.

 

 

 

Ο κατάλογος δεν είναι πολύ μεγάλος κι αυτό το παίρνω πάντα ως θετικό. Στις μακαρονάδες υπάρχει ποικιλία και σίγουρα θα θες να δοκιμάσεις πάνω από μία. Οι τιμές πάρα πολύ καλές, κυμαίνονται από 6€ έως 9€, με πιο ακριβό πιάτο τα μοσχαρίσια φιλετάκια στα 10€. Και οι ποσότητες ιδανικές.

 

 

Οι γεύσεις είναι πολύ προσεγμένες, νιώθεις κάθε υλικό, φαίνεται η φρεσκάδα και η σωστή δοσολογία και ευχαριστιέσαι ακόμα και την πιο απλή επιλογή. Αν είσαι από τους τυχερούς, που έχουν φάει σε εστιατόρια στη νότια Ιταλία, θα δεις ότι πράγματι είναι αυθεντικές οι γεύσεις, αλλά εγώ έμεινα ακόμα πιο ευχαριστημένη στον Ονούφριο απ΄ό,τι στα διάφορα εστιατόρια της Σικελίας, που πήγαμε πέρσι.

 

 

 

Πήραμε μία panzanella, που μοιάζει με τον δικό μας κρητικό ντάκο. Πρόκειται για σαλάτα με ντομάτα, κρεμμύδι, κάπαρη, πιπεριά και αγγούρι, ανακατεμένη με κομμάτια παξιμαδιού (ή μπαγιάτικου ψωμιού), μουλιασμένα στο ντοματόζουμο και το ελαιόλαδο. Δοκιμάσαμε και το vitello tonnato, ένα κρύο, πολύ γκουρμεδιάρικο πιάτο: λεπτό φιλέτο μοσχαριού με σάλτσα τόνου, ξύσμα λεμονιού και κάπαρη. Εγώ ένα τέτοιο φιλετάκι θέλω πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και είμαι ευτυχισμένη!

 

 

Από μακαρονάδες, πήραμε τις εξαιρετικές pesto di pistachio (πέστο με φιστίκι Αιγίνης) και cozze con aglio (με μύδια και σκόρδο). Και φυσικά, για το τέλος, ολόφρεσκο τιραμισού με έντονο άρωμα εσπρέσσο και καλό κακάο!

 

 

 

Trattoria Italia d’Onofrio – Ηρώντα 6, Καλλιμάρμαρο 

 

 

No Comment

Post A Comment