Blog

Shortbreads, μια ξενοφερτη συνταγη γινεται ελληνικη

Το story πίσω από αυτή τη συνταγή είναι ότι είχα καιρό να φτιάξω μπατόν σαλέ, δηλαδή αλμυρά μπισκότα με τυρί, και θυμήθηκα ότι ένας φίλος στα σόσιαλ μού ζήτησε να του θυμήσω μια παλιά μου συνταγή, οπότε αποφάσισα να τα ξαναφτιάξω για να τα γράψω σε άρθρο. Και εκεί που έλεγα να σηκωθώ να τα φτιάξω, μπήκα στο site της Nigella και έβλεπα κάτι άσχετες συνταγές και βγήκε μπροστά μου αυτή με τα Parmesan Shortbreads και λέω, τι ταύτιση κι αυτή με τη Nigella!

 

Μπήκα να δω τι δική της συνταγή και δεν είδα κάτι καινούριο, που δεν ξέρω, δεν είδα κάποια τσαχπινιά ή καμιά ιδιαίτερη τεχνική. Είδα μια απλή – απλούστατη συνταγή και πασίγνωστη. Εκείνη, βέβαια, λέει στο άρθρο της ότι πρόκειται για συνταγή που πήρε από Βραζιλιάνο φίλο, ο οποίος την πήρε από την Αυστραλία. Εντάξει, πρόκειται για καταπληκτικά shortbreads, αλλά η συνταγή είναι πάναπλη, αξίζει να τη μάθουμε όλοι, γιατί σε όλους χρειάζεται ένα αλμυρό μπισκότο κάποια στιγμή στο σπίτι, γιατί να παίρνουμε αυτά τα τυποποιημένα κρακεράκια απ’έξω;

 

 

Εγώ τα έκανα αρκετά μεγάλα, είναι η αλήθεια, εσύ αν θες μπορείς να τα κάνεις πιο μικρά, σαν μπουκίτσες, ή πιο λεπτά. Αλλά πρόσεξε με το ψήσιμο, μην σου παραψηθούν. Όπως όλα τα μπισκότα, έτσι και αυτά, σφίγγουν περισσότερο όταν τα βγάλεις από τον φούρνο, οπότε μη σου φανούν ωμά και τα αφήσεις παραπάνω, γιατί θα γίνουν παξιμάδια. Επίσης, το χρώμα δεν πρέπει να χρυσίσει πολύ από το ψήσιμο, θέλουμε τα shortbreads να κρατάνε αυτό το σχεδόν λευκό τους χρώμα στην επιφάνεια. Και να είναι τρυφερά στο εσωτερικό. Σε αυτό βοηθάει το αγελαδινό βούτυρο, αλλά και το ψήσιμο. Και το ελαφρύ ζύμωμα, δεν θέλει πολύ παίδεμα η ζύμη.

 

 

 

Η Nigella, λοιπόν, λέει να βάλεις 100gr μαλακό (κρύο) βούτυρο, 150gr αλεύρι, 75gr παρμεζάνα και 1 κρόκο αβγού. Εγώ λέω να αντικαταστήσεις την παρμεζάνα με περισσότερη γραβιέρα Νάξου, να προσθέσεις στο μίγμα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 τσιμπιά αλάτι και άγρια ρίγανη ή κάποιο άλλο μεσογειακό μυρωδικό που αγαπάς. Έβαλα την υπέροχη άγρια ρίγανη της Aegean Herbs.

 

Ζυμώνεις ελαφρά αυτό το μίγμα, μέχρι να γίνει λείο και μαλακό, το τυλίγεις σε μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για μισή ώρα, τουλάχιστον. Το κάνεις ρολό και κόβεις με ένα μαχαίρι ροδέλες ζύμης. Εμένα δεν ήθελαν πάνω από 12′ ψήσιμο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 (αντιστάσεις πάνω-κάτω και αέρα). Όταν κρυώσουν τελείως είναι ακόμα καλύτερα! Φύλαξέ τα μακριά από υγρασία.

 

 

 

 

No Comment

Post A Comment