Blog

Raw, vegan cashew cream tart with berries

Ψαρωτικός ο τίτλος και γενικά ψαρωτικό γλυκό, γιατί στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε συνηθίσει τα εναλλακτικά, ωμά, άγλυκα γλυκά και αν το σερβίρεις ως επιδόρπιο σε ένα οικογενειακό τραπέζι το πιο πιθανό είναι να ξεσηκώσεις θύελλα αντιδράσεων. Ο πεθερός θα πάρει το πακέτο με τη ζάχαρη και θα ρίχνει από πάνω, για να μπορέσει να το φάει, η πεθερά θα σηκώσει φρύδι και θα πει ότι, εντάξει, δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, τα παιδιά σου ίσως θέλουν να του ρίξουν σοκολάτα επάνω -πράγμα καθόλου απαγορευτικό, αρκεί να είναι μαύρη και δυνατή- η θεία σου δεν θα δοκιμάσει καν, γιατί δεν τις μπορεί αυτές τις νέες μόδες, και γενικά μιλάμε για ένα γλυκό statement.

 

 

Ένα γλυκό ιδανικό για πρωινό, γιατί είναι θρεπτικό, χορταστικό, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και κατάλληλο για απογευματινό σνακ ή για τονωτικό σνακ μετά την άσκηση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κρεμώδη μπάρα με βρώμη, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Περιέχει τα ίδια συστατικά με τα οποία θα έφτιαχνες μια μπάρα ενέργειας.

 

Στα sites τού εξωτερικού θα δείτε πολλά τέτοια γλυκά και συνήθως τα φτιάχνουν με έλαιο καρύδας και σιρόπι σφενδάμου. Εγώ αποφεύγω τα παράγωγα καρύδας, γιατί είναι πολύ παχυντικά, και κυρίως δε μου αρέσουν σε γεύση, περιορίζω τη χρήση καρύδας στο αντηλιακό.

 

 

Να σας θυμίσω ότι έχω ξαναφτιάξει τέτοιου είδους γλυκά, μπείτε να ξαναδείτε την Banatcha tart , τα Raw nut butter cups  και αυτή τη μαγική Τάρτα σοκολάτας με κρέμα καρύδας! Το σημερινό γλυκό έχει μια πολύ εναλλακτική κρέμα και πιο ανοιξιάτικη εμφάνιση. Το διατηρώ στην κατάψυξη, γιατί αν το αφήσεις μόλις 2′ εκτός, θα είναι έτοιμο για να το κόψεις, αλλά μπορεί να μείνει και στο ψυγείο για 1-2 μέρες, με πιο αφράτη υφή.

 

Την κρέμα την έφτιαξα από ωμά κάσιους μουλιασμένα σε νερό για τουλάχιστον 10 ώρες. Η γεύση της έχει γεύση ωμού κάσιου, οπότε σκεφτείτε με ποια αρώματα θα μπορούσατε να συνδυάσετε τα κάσιους, για να γίνει η κρέμα εντελώς τού γούστου σας. Πρόκειται για ουδέτερη γεύση και μπορεί να συνδυαστεί το ίδιο υπέροχα τόσο με όξινα όσο και με γλυκά φρούτα, αλλά και με μαύρη σοκολάτα.

 

 

Για ένα ταψάκι διαμέτρου 22εκ. χρησιμοποίησα 250γρ. κάσιους μουλιασμένα σε νερό που ίσα τα σκεπάζει. Μόλις μαλακώσουν, τα χτυπάς καλά σε ένα μπλέντερ ή σε καλό μούλτι, που δεν πρόκειται να καεί από την υπερπροσπάθεια. Τα χτυπάς μέχρι να γίνουν εντελώς αλοιφή. Και τα χτυπάς μαζί με τα αρώματα και το γλυκαντικό που προτιμάς. Εγώ έβαλα ξύσμα λεμονιού, 2 κουταλιές σούπας μέλι και μπόλικα cranberries αφυδατωμένα, χωρίς ζάχαρη, που μόλις χτυπήθηκαν πρόσφεραν στην κρέμα μια ελαφριά ροζ απόχρωση και την χαρακτηριστική υπόξινη γεύση τους. Η ποσότητα της κρέμας για τη διάμετρο που προτείνω είναι υπέρ αρκετή και το γλυκό έχει καλό ύψος, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.

 

 

Πρώτα όμως, πριν χτυπήσετε την κρέμα, καλύτερα φτιάξτε τη βάση της τάρτας. Χτυπήστε το μούλτι 150γρ νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης με 3 κουταλιές σούπας φιστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, μπόλικα cranberries, 2 κουταλιές σούπας μέλι και όποιο άρωμα επιθυμείτε: ξύσμα λεμονιού, άρωμα βανίλιας, κανέλα…

 

Χτυπάτε αυτό το μίγμα, μέχρι να γίνει μια ενιαία μάζα, που θα πλάθεται με το χέρι. Την απλώνετε με τα χέρια πάνω στο ταψάκι, σχηματίζοντας και το ”τοιχάκι” γύρω-γύρω, που θα κρατήσει την κρέμα. Εγώ, επειδή δεν έχω ταρτιέρα σε αυτό το μέγεθος, χρησιμοποίησα ένα ταψάκι, το οποίο δε μου άρεσε για την τελική παρουσίαση, οπότε έφτιαξα τη βάση μέσα στο ταψάκι και το έβαλα στην κατάψυξη για λίγη ώρα. Η βάση έσφιξε και έτσι μπόρεσα να τη βγάλω ακέραια από το ταψάκι και να την τοποθετήσω στο πιάτο σερβιρίσματος και ξανά μέσα στην κατάψυξη, μέχρι να φτιάξω την κρέμα.

 

 

Γέμισα τη βάση της τάρτας με ένα πλούσιο στρώμα κρέμας, στόλισα με κατεψυγμένα berries και ξαναέβαλα στην κατάψυξη, όπου παρέμεινε το γλυκό, μέχρι το σερβίρισμα. Η άχνη ζάχαρη από πάνω μπήκε για τη χαρά της φωτογράφησης, μπορείτε να την αποφύγετε, αλλά λίγη ζάχαρη δεν βλάπτει ποτέ. Εδώ πάμε να τη μειώσουμε και να κόψουμε τις υπερβολές, όχι να τρελαθούμε!

 

 

No Comment

Post A Comment