Blog

Muffins με πλουσια γεμιση καραμελας για μια κουπα Sumatra

Στο πρώτο κείμενο Coffee Pairing σού παρουσίασα τον  Starbucks Pike Place, έναν καφέ πιο… καθημερινό, μεσαίου καβουρδίσματος, με μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές. Σήμερα, θα σου δείξω έναν πιο ιδιαίτερο καφέ, σκούρου καβουρδίσματος, από αυτούς που δεν θα βρεις εύκολα αλλού, γιατί γενικά δεν κυκλοφορούν καφέδες σκούρου καβουρδίσματος στην Ελλάδα.

 

Ο Sumatra, καφές μοναδικής προέλευσης, έχει μια γήινη και απρόβλεπτη γεύση, με ασυνήθιστα πυκνό άρωμα, και είναι η αγαπημένη ποικιλία καφέ των Starbucks partners (εργαζομένων).  Προέρχεται από το ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ινδονησίας, μιας χώρας που αποτελείται από χιλιάδες νησιά που εκτείνονται κατά μήκος του ισημερινού από την Μαλαισία στην Παπούα Νέα Γουινέα.  Χαρακτηρίζεται για το γήινο άρωμα και τις πικάντικες νότες από βότανα, στοιχεία για τα οποία διακρίνονται όλοι οι καφέδες της Ινδονησίας. Διαθέτει ελάχιστη οξύτητα και γεμάτο σώμα. Συνδυάζεται τέλεια με κανέλα,  βρώμη, σφένδαμο, βούτυρο, καραμέλα  toffee.

 

 

 

 

Ένας τόσο ιδιαίτερος και δυνατός καφές χρειάζεται και ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο και πλούσιο σε γεύση σνακ δίπλα του, για μέγιστη απόλαυση. Λαμβάνοντας υπόψη μου τα παραπάνω, και τις προτάσεις του coffee master Παναγιώτη Σπυρόπουλου σχετικά με τους γευστικούς συνδυασμούς, σκέφτηκα να φτιάξω muffins βρώμης με φρουτένια αρώματα και μπόλικη κανέλα. Τα έφτιαξα και τα συνδύασα και τα απόλαυσα και δεν το μετάνιωσα. Μόνο που κάτι με έτρωγε, ήθελα κάτι παραπάνω, μια ακόμα πιο έντονη γεύση για να απογειωθεί ο συνδυασμός. Και σκέφτηκα την καραμέλα βουτύρου.

 

 

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι butterscotch, αλλά μπορείς να τη βρεις και σε διάφορα ντελικατέσεν, αλλά και γιατί να την πάρεις έτοιμη; προσπάθησε μια φορά να τη φτιάξεις και δεν θα το μετανιώσεις, μοσχοβολάει το σπίτι! Η διαδικασία θα σου πάρει 10′, αλλά αυτά τα 10′ πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Βάλε σε μια καλή κατσαρόλα, με βαρύ πάτο και καλή αντικολλητική στρώση, 150γρ κρέμα γάλακτος, 150γρ αγελαδινό βούτυρο και 200γρ. καστανή ζάχαρη. Η σωστή butterscotch θέλει καστανή ζάχαρη, ωστόσο θα ήθελα μια μέρα να τη φτιάξω με ζάχαρη καρύδας, την οποία έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ παντού, αντικαθιστώντας την επεξεργασμένη λευκή και καστανή ζάχαρη. Βάλε την κατσαρόλα με αυτά τα 3 υλικά πάνω σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμήλωσε τη φωτιά 1-2 βαθμούς και ανακάτευε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πυκνώσουν πολύ οι φουσκάλες και να πυκνώσει η ρευστότητα, να σηκώνεις την κουτάλα ψηλά και η καραμέλα να πέφτει με λίγη δυσκολία, να μην τρέχει σαν νερό. Θυμήσου την πυκνότητα της μαρμελάδας. Μόλις σφίξει η καραμέλα, τη μοιράζεις σε μικρά φορμάκια σιλικόνης, που έχουμε συνήθως για σοκολατάκια, ή σε μια παγοθήκη, γιατί τη θέλουμε σε μικρά κομματάκια, τα οποία θα μοιράσουμε μέσα στα muffins. Άσε την καραμέλα μέσα στα φορμάκια να κρυώσει λίγο και μετά βάλε τις θήκες στην κατάψυξη. Εννοείται πως μπορείς να έχεις αυτές τις καραμέλες στην κατάψυξή σου και να τις τρως σκέτες, μπορείς μάλιστα στο βράσιμο να βάλεις και άρωμα βανίλιας μέσα ή κάποιο άλλο άρωμα που επιθυμείς. Αμέσως μόλις βάλεις μια παγωμένη καραμέλα μέσα στο στόμα σου, αυτή θα αρχίσει να λιώνει.

 

 

 

Όσο για τα muffins βρώμης είναι πολύ – πολύ εύκολα και πολύ δημοφιλή, βλέπω πολύ συχνά στο ίνσταγκραμ να φτιάχνετε muffins και cookies βρώμης, οπότε δείτε και τη δική μου εκδοχή. Δεν περνάω τη βρώμη από μούλτι, μου αρέσει η υφή της, αλλά εσείς μπορείτε να την τρίψετε και να την κάνετε σαν αλεύρι, αν προτιμάτε. Σε ένα μεγάλο μπολ θα βάλεις 400γρ. βρώμη μαζί με 2 τριμμένα μήλα, 1 λιωμένη μπανάνα και 100ml γάλα φρέσκο. Θα ανακατέψεις ελαφρά αυτό το μίγμα και θα προσθέσεις 2 αβγά χτυπημένα, 150γρ. ζάχαρη καρύδας, 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ και μπόλικη κανέλα. Το μίγμα δεν πρέπει να είναι πολύ νερουλό. Καλύτερα να είναι πιο σφιχτό, γι’αυτό πρόσθεσε κι άλλη βρώμη, αν χρειαστεί. Μοίρασε το μίγμα σε φορμάκια για muffins, βάζοντας ανάμεσα σε 2 κουταλιές μίγματος 1 καραμέλα βουτύρου. Θέλουμε η καραμέλα να μπει καλά μέσα στο μίγμα, να μην είναι στην επιφάνεια και την πιάσει ο φούρνος, γιατί θα καεί και θα μυρίσει άσχημα. Αλλά δεν θέλουμε και να βουλιάξει στον πάτο, γι’αυτό το μίγμα για τα muffins δεν πρέπει να είναι πολύ νερουλό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20′, αν είναι μικρά τα muffins, και 25′, αν είναι μεγαλύτερα. Να τα αφήσεις, οπωσδήποτε, να κρυώσουν μέσα στη φόρμα και καλύτερα να τα δοκιμάσεις την επόμενη μέρα, φτιάξε τα το βράδυ για να έχεις έτοιμο πρωινό. Η βρώμη σφίγγει όσο περνάει η ώρα και η υφή εσωτερικά γίνεται σαν κανονικό κέικ με αλεύρι. Την επόμενη φορά, δεν θα βάλω μπέικιν, θα βάλω κορν φλάουρ, για να δω τι θα γίνει. Αν θες, πρόσθεσε και ξύσμα πορτοκαλιού μέσα στο μίγμα, για ακόμα πιο έντονο άρωμα.

 

 

Δάγκωσε ένα muffin, νιώσε την καραμέλα να γεμίζει το στόμα σου και πριν καταπιείς την μπουκιά σου, πιες 1 γερή γουλιά Sumatra! Μοναδική στιγμή!

 

 

 

No Comment

Post A Comment