Blog

Matcha Ninja, η σαμπανια των τσαγιων

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει τον χαμό που γίνεται τελευταία στην Ελλάδα με το matcha, ένα είδος πράσινου τσαγιού με ιδιότητες θαυματουργές για τον οργανισμό μας. Το ότι ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα και όλοι το έχουν κάνει trend δε σημαίνει ότι είναι νέα τάση στον κόσμο ούτε ότι πρόκειται για ένα προϊόν που απλά έγινε μόδα και κάποια στιγμή θα ξεχαστεί. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν χώρες που επωφελούνται από τις ιδιότητες του matcha, πολλά – πολλά χρόνια, και θα εξακολουθούν να επωφελούνται για άλλα τόσα. Και είμαστε τυχεροί όταν έρχονται τέτοια προϊόντα και στη χώρα μας. Έκανα αυτή την εισαγωγή, γιατί βαρέθηκα την καχυποψία μερικών απέναντι στα νέα προϊόντα, που κερδίζουν πολύ γρήγορα το καταναλωτικό κοινό. Πολλές φορές υπερισχύει ο τρεντισμός της πραγματικότητας.

 

 

Ας δούμε, όμως, την πραγματικότητα:

 • Το matcha χρησιμοποιείται εδώ και 900 χρόνια στην Κίνα και την Ιαπωνία, σαν βότανο ιατρικής. Πρόσφατα, παραδέχτηκε και η επιστήμη αυτό που οι βουδιστές μοναχοί υποστήριζαν όλα αυτά τα χρόνια, ότι το matcha είναι μια τροφή πλούσια σε στοιχεία με θεραπευτικές ιδιότητες. Από το πιο σημαντικά στοιχεία του είναι τα υψηλά επίπεδα της EGCg επιγαλλοκατεχίνης και η υπερπληθώρα σε αντιοξειδωτικά. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες και δημοσιεύσεις στην PUBMED και στην American Journal of Clinical Nutrition, που αφορούν στη μοριακή βάση της αντιοξειδωτικής, αντιφλεγμονώδους, και αντικαρκινικής δράσης του Matcha, τοποθετώντας την στα φαρμακοτρόφιμα ή σε μία νέα κατηγορία υπερτροφών.
 • Το Matcha βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου. Το 2011 δημοσιεύθηκε στο Biochemical Pharmacology ότι οι γαλοκατεχείνες EGCg
  απέδειξαν πως μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση σε μοριακό επίπεδο διάφορες μορφές καρκίνου (στομάχου, πνευμόνων, συκώτι, θώρακος).
 • Το Matcha έχει τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορεί να βρεθούν σε οποιαδήποτε τροφή. Περιέχει 140 φορές την ποσότητα σε EGCGs από το κανονικό τσάι. Το Matcha αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική δράση του σώματος, είναι ίσως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό στη φύση που ουδετεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες χάρη στη χημική του σύνθεση.  Επίσης ενισχύει τη δραστηριότητα των
  αντιοξειδωτικών ενζύμων του σώματος. Με αυτό τον τρόπο το Matcha δρα διπλά κατά των ελεύθερων ριζών: μπλοκάροντας τις απευθείας και μετά ενεργοποιώντας τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του ίδιου μας του σώματος.
 • To Matcha είναι ένα από τα ισχυρότερα αντί-οξειδωτικά της φύσης με 1.537 μονάδες ORAC και 137 φορές περισσότερες από το κανονικό τσάι και 5 φορές από κάθε άλλη υπερτροφή / Super Food. Περιέχει 130 φορές το ασβέστιο και 172 φορές περισσότερα ποσοστά πρωτεΐνης από κάθε άλλο τσάι. Είναι τόσο δυνατό που έχει την ίδια αποτελεσματικότητα βάσει ερευνών με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα, απλά χωρίς τις παρενέργειες.
 • Είναι πλέον καλά κρυμμένο μυστικό των δυτικών και στην απώλεια βάρους, καθώς αυξάνει το μεταβολισμό και καίει τις θερμίδες. Σε πρόσφατη μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition βρέθηκε ότι η κατανάλωση του Matcha μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της θερμογένεσης-thermogenesis (τα επίπεδα μετατροπής του λίπους/θερμίδων σε ενέργεια) από την καθημερινή καύση θερμίδων που κυμαίνεται στο 8%-10%, φτάνει στο θεαματικό 35%-43% της καθημερινής καύσης και χωρίς να δημιουργεί καμία παρενέργεια η “πίεση” στον οργανισμό.
 • Το Matcha Ninja προτείνεται από διατροφολόγους και ιατρούς ως αντικατάστατο του καφέ. Ένα γραμμάριο Matcha περιέχει περίπου 20-35mg καφεΐνης όταν ένας απλός στιγμιαίος καφές περιέχει μέχρι και 80-100mg. Το Matcha Ninja είναι η μόνη τροφή λόγω της καφεΐνης σε συνδυασμό με την LTheanine που μπορεί και προσφέρει πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας, την υψηλή συγκέντρωση και την πνευματική διαύγεια και ισορροπία, σε αντίθεση με τον καφέ που προκαλεί εκνευρισμό, ταχυκαρδίες και αίσθημα άγχους. Η διαφορά της καφεΐνης του Matcha με του καφέ είναι ότι δίνει την ίδια ώθηση ενέργειας πολύ πιο ομαλά στον οργανισμό για περίπου 4-6 ώρες, σε αντίθεση με τον καφέ που κρατάει για λιγότερο από 1 ώρα.
 • Έρευνες δείχνουν ότι το Matcha μπορεί να έχει φοβερά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης και ενίσχυση της ευεξίας. Η κατάθλιψη επίσης σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα BNDF και συρρίκνωση του υποθαλάμου, το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη μάθηση και τη μνήμη. Μιας και το Matcha αυξάνει τα επίπεδα BNDF, μπορεί ενδεχομένως να αντιστρέψει κάποιες απ’ αυτές τις αλλαγές. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι το Matcha μπορεί να αυξήσει τη λειτουργία της σεροτονίνη και ντοπαμίνη που επηρεάζουν πολύ τη διάθεση και ενισχύουν την ευεξία.
 • To Matcha είναι γνωστό πως καθυστερεί τη γήρανση της επιδερμίδας και πολεμά ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και την κυτταρική αλλοίωση. Αν το Matcha μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνων και μνήμης, τότε προφανώς βοηθά και στη μακροζωία. Γι’ αυτό το λόγο το Matcha είναι δημοφιλές συμπλήρωμα αντιγήρανσης. Μιας και η φλεγμονή και η οξείδωση παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση, η δράση του Matcha ενδεχομένως να μη περιορίζεται μόνο στη πρόληψη ασθενειών. Υπάρχουν πολλές συνταγές για να φτιάξουμε τη δική μας 100% φυσική μάσκα προσώπου με Matcha όπως λανσάρεται τελευταία στην Αμερική μέσω της γνωστής αλυσίδας Urban Outfitters.

 

Νομίζω ότι όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι πολύ σημαντικοί και ικανοί να σε πείσουν να εντάξεις το matcha στην καθημερινή σου διατροφή. Μόλις 1.5 γρ. την ημέρα είναι αρκετό για να σου προσφέρει όλα όσα λαχταρά ο οργανισμός σου, για να παραμείνει νέος και υγιής.

 

Είναι, όμως, όλα τα Matcha ίδια; Όχι.

 

 

Όπως και με όλα τα προϊόντα σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν matcha στην αγορά που είναι ανώτατης ποιότητας και κάποια που είναι, ας πούμε, μέτριας ποιότητας. Υπάρχουν matcha με προσμίξεις άλλων βοτάνων, πράγμα που δεν σημαίνει ότι θα πάθεις κάτι κακό, αλλά πρώτον, δεν υπάρχει λόγος να πληρώνεις σε τιμή καθαρού matcha ένα απλό μίγμα με matcha, και, δεύτερον, σίγουρα δεν θα λάβεις όλα τα ευεργετικά συστατικά του matcha. Συν του ότι η γεύση μιας κατώτερης ποιότητας matcha διαφέρει από του αυθεντικού. Αλλά ακόμα και καθαρό matcha να βρεις στην αγορά, το ίδιο το προϊόν χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: το  100% Ceremonial Grade, το Premium και το μαγειρικό Matcha. Θα καταλάβεις τη διαφορά, πιστεύω, βλέποντας απλά την τιμή, το 100% ακατέργαστο βιολογικό matcha tea υψηλής ποιότητας, σε σκόνη, είναι λίγο πιο ακριβό. Αλλά επειδή γίνονται πολλά στην αγορά και δεν ξέρω σε τι τιμή πουλάει ο καθένας, μπορεί να βρεις στην ίδια τιμή και ένα premium, που είναι σαφώς κατώτερο.

 

 

Το Matcha Ninja εγγυάται την ανώτατη ποιότητα και την καλύτερη, πιο ελαφριά γεύση, που δεν πικρίζει και δεν περιέχει καθόλου πρόσθετα. Επίσης, διαλύεται πιο γρήγορα και εύκολα, χτυπώντας το ελαφρά σε ένα σέικερ με κρύο νερό. Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, μέσα στον καφέ σου, μέσα σε χυμό ή σε διάφορες λιχουδιές. Το καλύτερο είναι να το διατηρήσεις σε ωμή εκδοχή, όταν μαγειρεύεται χάνει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά του. Επειδή, όμως, προσφέρει αυτό το υπέροχο, φωτεινό πράσινο χρώμα σε όποια τροφή προστεθεί, σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό να φτιάξεις με αυτό μπισκότα και κέικ.

 

 

Πρώτα το δοκίμασα σκέτο, με πολλά παγάκια, μετά πρόσθεσα μέσα μία δόση εσπρέσσο, έπειτα έριξα ένα φακελάκι μέσα στα energy balls μου και την επόμενη μέρα το δοκίμασα και μέσα στον χυμό που χτύπησα στο μπλέντερ με διάφορα φρούτα. Όλες οι εκδοχές είναι νόστιμες, όλες με έκαναν να νιώσω ότι δίνω στον οργανισμό μου κάτι που του κάνει πραγματικά καλό. Μέσα από τις σελίδες μου στα social θα βλέπεις συχνά τις δοκιμές μου με Matcha Ninja.

 

 

Για τα σημερινά energy balls, χτύπησα στο μούλτι μερικούς χουρμάδες ψιλοκομμένους μαζί με μερικά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, νιφάδες βρώμης, λίγο φιστικοβούτυρο, σκόνη matcha ninja και κολοκυθόσπορους. Τα χτυπάς μέχρι να έχεις ένα εύπλαστο μίγμα, που να μπορείς να πλάσεις σε μπαλάκια, δεν χρειάζεται να γίνουν όλα τα υλικά σκόνη, είναι ωραίο να τα νιώθεις σε κάθε μπουκιά. Τα αποξηραμένα φρούτα δίνουν τη φυσική γλύκα και το άρωμα που χρειάζεσαι.

 

 

 

 

Πληροφορίες στο http://www.matchaninja.com.gr/el/

 

 

 

1 Comment

 • Maria Patrika

  Το παρήγγειλα και το περιμένω πως και πως

Post A Comment