Blog

Lemon – cherry lady

Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τσιτάτα από τον Μικρό Πρίγκιπα – μου φαίνονται τόσο γλυκανάλατα – αλλά όσο έφτιαχνα προχθές την υπέροχη και ιδιαίτερη lemon pie μου και έλιωνα από τη ζέστη και είδα πόσα σκεύη πρέπει να λερώσω και πόση ώρα μού παίρνει η ετοιμασία της αλλά και πόση ώρα πρέπει να περιμένω για να παγώσει καλά και να την απολαύσω, μου ήρθε αυτό το “δε μαθαίνεις παρά τα πράγματα που εξημερώνεις”. Κι εγώ την εξημέρωσα τη lemon pie και μόνο έτσι μπόρεσα να την κάνω δική μου και να τη μάθω καλά, αφιερώνοντάς της όλον αυτόν τον κόπο.

Γιατί, καλές οι συνταγές ”το γλυκό των ονείρων σου σε 5΄”, αλλά στην κουζίνα πρέπει κάποια στιγμή να κοπιάσεις, είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις. Δεν θέλω να σε τρομάξω, δεν είναι δα και πυρηνική φυσική, απλά πρέπει να είσαι λίγο προσεκτικός με κάποια πράγματα, ειδικά αν φτιάχνεις για πρώτη φορά αυτό το γλυκό.
Θα μοιραστώ μαζί σου τη δική μου ξεχωριστή ιδέα, αλλά αν θέλεις κράτα τη βασική συνταγή, χωρίς τις προσθήκες. Αν πάλι έχεις ορεξούλες, παίξε ακόμα περισσότερο μαζί της και ζήστε το δικό σας μοναδικό ρομάντσο.
Οι δόσεις που θα σου προτείνω φτιάχνουν μια ικανοποιητική ποσότητα, περίπου 8 μεγάλα κομμάτια, οπότε είναι μια καλή ιδέα, αν έχεις καλεσμένους και μη φοβάσαι, δεν υπάρχουν μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, θα τα καταφέρεις.

 

10359235_10203593090643526_9114679069700256326_n

 

Χρειάζεσαι λεία, όμορφα, μυρωδάτα λεμόνια και εξωτικά limes, οπωσδήποτε, γιατί ο συνδυασμός των δύο είναι που κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή τη lemon pie και πιο μυρωδάτη. Όμως έχεις στη διάθεσή σου τόσα άλλα αρώματα που μπορείς να αξιοποιήσεις και τόσα άλλα φρούτα! Μόλις είδα τα κεράσια σε απίθανη τιμή τις προάλλες στο LIDL, αμέσως σκέφτηκα τι ωραία που θα ταίριαζαν με το λεμόνι, γιατί τα είδα σκούρα και ώριμα, που σημαίνει θα ήταν γλυκά και θα έβγαζαν πολύ ζουμί. Οπότε, την κοκκίνισα τη lemon pie!

 

13516613_10209078996587746_3108621191317636081_n

 

Κι από αρώματα; χαμός! Πρώτα απ’όλα, βγάλε τα κουκούτσια από τα κεράσια και βάλε τα σε ένα μπολ με λίγη καστανή ζάχαρη και μαύρο ρούμι ή κάποιο λικέρ που αγαπάς, με έντονο άρωμα. Άστα στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα να μαριναριστούν καλά. Και ξεκίνα τη δουλειά με τη ζύμη μπριζέ, γιατί ουσιαστικά τη lemon pie τη συναντάμε συχνότερα ως τάρτα με αυτή την υπέροχη και τραγανή μπισκοτένια βάση. Πολύ εύκολη η ζύμη μπριζέ, σου έχω ξαναμιλήσει για την ιδιαίτερη αγάπη που της έχω.
Τα βασικά σου υλικά είναι 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 250γρ παγωμένο αγελαδινό βούτυρο (προς Θεού, όχι μαργαρίνη!) και μια γουλίτσα παγωμένο νερό. Στις γλυκές τάρτες, όμως, βάζουμε και 100γρ άχνη ζάχαρη στη ζύμη κι εγώ πάντα βάζω και κάποιο άρωμα. Τώρα έβαλα ξύσμα Lime και 1 κάψουλα βανίλια σε σκόνη.

 

13606836_10209102833423652_332097354572955976_n

 

Σε αυτή τη ζύμη δε μπορώ να αντισταθώ. Είναι το βασικό μου παράδειγμα, όταν θέλω να μιλήσω για το μεγαλείο της απλότητας. Με τόσο λίγα και βασικά υλικά, με λίγες και απλές κινήσεις βγαίνει ένα νόστιμο θαύμα, που σου προσφέρει απλόχερα το μεγαλείο του, πριν ακόμα το δοκιμάσεις, κατά το ψήσιμο. Το καλύτερο αρωματικό χώρου!
Έχεις δει το Labor Day; Αυτό με ξεσήκωσε προχθές και θέλησα να φτιάξω μια τάρτα. Ήρωας ένας γοητευτικός δραπέτης, που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά και δείχνει στην Kate Winslet πώς φτιάχνεται η σωστή η ροδακινόπιτα με ζύμη μπριζέ και φυσικά η σκηνή είναι πολύ ερωτική, γιατί της πιάνει τα χέρια και της τα χώνει μέσα στο ζυμάρι και καταλαβαίνεις. Τη συμβουλεύει, λοιπόν, να είναι όλα τα υλικά της παγωμένα και να μην την κουράζει πολύ τη ζύμη με τα χέρια της.
Αν έχει διάθεση το ταίρι σου, μοιράσου αυτή τη στιγμή μαζί του ala Labor Day! Βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, πρόσθεσε στο κέντρο το βούτυρο σε κυβάκια και ξεκίνα να δουλεύεις με τα χέρια σου το υλικό, μέχρι να έχεις ένα ζυμάρι σε τρίμματα. Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε 1 γουλιά παγωμένο νερό και με λίγη υπομονή, ζύμωσε απαλά το υλικό, μέχρι να γίνει όλο ενιαίο και μαλακό. Αν χρειαστεί κι άλλη γουλίτσα για να μαλακώσει, δώστου. Έπειτα, τύλιξε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλε τη στο ψυγείο για 20 λεπτά. Παράλληλα, ετοίμασε τα υπόλοιπα υλικά.

 

ae0c60b8-38a6-4788-a433-8cafabbb6a85

Πάρε το ξύσμα από 3 λεμόνια και 2 Limes και τον χυμό από 2 λεμόνια και 1 lime, τον οποίο πρέπει να αραιώσεις με λίγο νερό, ώστε στο σύνολο να έχεις 250ml υγρό. Οπότε, εξαρτώνται όλα και από το πόσο μεγάλα και ζουμερά είναι τα λεμόνια σου. Αν δεν είναι πολύ, βάλε 3. Αν θέλεις, για να σπάσεις λίγο την ξινίλα, χρησιμοποίησε και 1 στιμμένο πορτοκάλι και ανακάτεψε όλα τα υγρά μαζί. Εγώ, έσπασα την οξύτητα με ρούμι – το ίδιο ποτό που έχουν τα κεράσια!
Θα φτιάξουμε τη lemon pie με την κλασική αγγλικής καταγωγής lemon curd, φτιαγμένη με κρόκους αβγών. Μια υπέροχη, αέρινη κρέμα, που πραγματικά γίνεται πολύ εύκολα.
Πρώτα βγάλε από το ψυγείο τη ζύμη, άνοιξέ τη με χέρια σου επάνω σε ταρτιέρα καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη και κάνε με ένα πιρούνι τρύπες σε όλη την επιφάνειά της. Βάλε τη να ψηθεί για 10′.

 

ddcbfc6e-5ace-4808-867f-dd87bdd0a36e

 

Τόσο θα σου πάρει να φτιάξεις και την κρέμα. Βάλε σε ένα κατσαρολάκι το υγρό μίγμα με τους χυμούς, τα ξύσματα, 150γρ ζάχαρη κρυσταλλική και μια παχιά κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ. Άσε τα σε σιγανή φωτιά να ενωθούν καλά και ανακάτευε απαλά με μια μαρίζ. Μόλις ενωθούν, πρόσθεσε 3 κρόκους χτυπημένους μαζί με ένα ολόκληρο αβγό και ανακάτευε συνέχεια μέχρι να νιώσεις δυνατές αντιστάσεις στην κουτάλα σου, που σημαίνει ότι πήζει η κρέμα. Άσε τη να πήξει, μέχρι να γίνει σταθερή, αλλά όχι και να κοκκαλώσει.
Βγάλε τη βάση της τάρτας από τον φούρνο, ρίξε από πάνω την κρέμα και σκέπασέ τη με τα κεράσια που έχεις στο ψυγείο σου, χωρίς τα υγρά τους, όμως. Βάλε την τάρτα στον φούρνο, στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στα πλαϊνά και να δεις τα κεράσια ψημένα. Παράλληλα, ετοίμασε με το υγρό των κερασιών μια σάλτσα για να περιχύσεις την τάρτα. Βάλε το υγρό σε ένα κατσαρολάκι με 1 κουταλάκι κοφτό κορν φλάουρ και ανακάτεψέ το σε σιγανή φωτιά, μέχρι να δέσει. Ολοκλήρωσε με 1 κουταλάκι κοφτό βούτυρο, γύρνα το δυο στροφές μέσα στη σάλτσα να ενσωματωθεί και άσε τη στην άκρη. Θα περιχύσεις την τάρτα, αφού κρυώσει και πριν μπει στο ψυγείο.
Θέλει να κρυώσει καλά, πριν μπει στο ψυγείο και μετά θέλει να περιμένεις ένα δίωρο σίγουρα για να παγώσει καλά, αλλά αν θες να τη φας και ζεστή, ποια είμαι εγώ που θα σου φέρει αντίρρηση;!

 

84145308-3062-410a-82f5-a1cb88283890
Σημασία έχει να περνάμε καλά και άμα κάνεις αυτή τη lemon pie και δεν περάσεις καλά, θα σπάσω τις κουτάλες μου!

 

2 Comments

  • ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΟΥΤΑ

    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ ΜΠΡΙΖΕ?

    • Emmanouela Kokkali

      Έχεις δίκιο, αγαπητή Μαρία. Δεν έδωσα τις δοσολογίες από αμέλεια. Θέλει το διπλάσιο βούτυρο από το αλεύρι. Για στρογγυλό ταψάκι 22 εκ. θέλεις 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 125γρ. παγωμένο αγελαδινό βούτυρο και αν είναι να την κάνεις γλυκιά την τάρτα, πρόσθεσε μέσα στη ζύμη λίγη άχνη ζάχαρη και όποιο μυρωδικό αγαπάς, όπως κανέλα. Αν έχεις άλλες απορίες, είμαι εδώ.

Post A Comment