Blog

Galette με pesto βασιλικου και τοματινια

Τώρα εσείς θα νομίζετε, τόσο καιρό που έχω να ανεβάσω κείμενο, ότι δεν μαγειρεύω καθόλου ή ότι δεν τρώω καθόλου, αλλά ας μη γελιόμαστε. Και μαγειρεύω (ίσως λιγότερο) και τρώω (καθόλου λιγότερο). Αλλά, αν τύχει και κάνω κάτι καινούριο, το μοιράζομαι πολύ άμεσα με τους φίλους στο instagram. Το θέμα είναι ότι δεν κάνω πολλά καινούρια πράγματα, γιατί μπήκε το καλοκαίρι και είναι άλλες οι προτεραιότητές μου, γιατί βαριέμαι να περνάω πολύ χρόνο στην κουζίνα, και γιατί πέρασε ένα μεγάλο διάστημα που έπρεπε να ασχοληθώ περισσότερο με άλλα πράγματα. Και γιατί, από τότε που έκλεισα τα 30, κάνω μόνιμα δίαιτα, άρα αποφεύγω τους πειρασμούς.

 

Σήμερα έφτιαξα κάτι που δεν έχω ξανακάνει και, φυσικά, μόλις το ανέβασα στο ίνσταγκραμ, μου ζήτησαν τη συνταγή αναλυτικά, οπότε τη γράφω εδώ να υπάρχει στο αρχείο! Να θυμάμαι κι εγώ να το ξανακάνω, αν και αποφεύγω τις ζύμες, πλέον. Σήμερα είπα να το κάψω και έφτιαξα 3 διαφορετικές τάρτες! Η μία έγινε galette, μια νόστιμη ”τσεπούλα” που χωράει άπειρη νοστιμιά!

 

Η galette είναι μια τάρτα με την κλασική γαλλική ζύμη μπριζέ, απλά το σχήμα της είναι διαφορετικό, την ανοίγεις με τα δάκτυλα, απλώνεις τη γέμιση και την κλείνεις έτσι γύρω-γύρω, άτσαλα, με τα χέρια, δημιουργώντας ένα σχήμα τσέπης. Η συνταγή, λοιπόν, γαλλική και η γέμιση εμπνευσμένη από την ιταλία, αλλά η εκτέλεση τελείως ελληνική. Τρελαίνομαι με αυτές τις μιξαρισμένες συνταγές, που ενώνουν πολλές χώρες μαζί.

 

Κανονικά, για τη ζύμη, θέλεις αγελαδινό βούτυρο με πλήρη λιπαρά, αλλά εγώ προτίμησα με χαμηλά λιπαρά και έτσι δεν έσπασε η μύτη μου την ώρα που ψηνόταν. Είχε τη βουτυρένια υφή, αλλά χωρίς έντονο άρωμα και καλύτερα, γιατί το πλήρες βούτυρο μου πέφτει πολύ βαρύ. Αν είσαι πιο τολμηρός, πάρε λούρπακ να το ευχαριστηθείς. Σε μια λεκανίτσα βάλε 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 πρέζα αλάτι, λίγο πιπέρι και όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις (εγώ έβαλα ρίγανη). Πρόσθεσε 125γρ. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια και 1 κρόκο αβγού. Ξεκίνα το ζύμωμα κι αν δεις ότι βγαίνει πολύ τριφτή η ζύμη και δεν ομογενοποιείται, πρόσθεσε μερικές σταγόνες παγωμένο νερό ή γάλα. Εμένα δεν μου χρειάστηκε. Ζύμωσε τόσο όσο να γίνει μια ομογενοποιημένη, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, όχι πολύ παραπάνω. Φύλαξε στο ψυγείο για μισή ωρίτσα.

 

 

Παράλληλα, φτιάξε τη γέμιση. Μπορείς να γεμίσεις με ό,τι λαχταράς, αλλά προτείνω τον δικό μου συνδυασμό, εγώ ξετρελάθηκα. Είχα φτιάξει pesto για να κάνω μακαρονάδα το μεσημέρι, αλλά μου άρεσε πολύ αυτή η ανατροπή. Στο pesto, τον τελευταίο καιρό, βάζω ταχίνι, αντί για κουκουνάρι ή άλλο ξηρό καρπό, γιατί πάντα έχω ταχίνι στο σπίτι. Εννοείται χωρίς ζάχαρη. Επίσης, προτιμώ το πεκορίνο ή μια γραβιέρα που δεν είναι τόσο αλμυρή. Κατά τ’άλλα, κάνεις το pesto όπως ξέρεις, χτυπώντας όλα τα υλικά στο μούλτι για αρκετά λεπτά, μέχρι να έχεις μια λεία πάστα. Εγώ δεν βάζω πολύ ελαιόλαδο, για να μη γίνει πολύ βαρύ, κι έτσι βγαίνει λίγο πιο σφικτό. It’s up to you! Σήμερα έφτιαξα το pesto με βασιλικό, αλλά μπορείς να το κάνεις με όποια άλλη πρασινάδα αγαπάς: σπανάκι, ρόκα, μαϊντανό, ή ακόμα και όλα μαζί!

 

 

Άνοιξε τη ζύμη με τα χέρια πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολα, γέμισε όλη την επιφάνεια με pesto, σκόρπισε μερικά φρέσκα, ζουμερά τοματίνια από πάνω, πασπάλισε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κλείσε προσεκτικά γύρω-γύρω τη ζύμη, δημιουργώντας το σχήμα της φωτογραφίας. Οπωσδήποτε να αλείψεις έναν κρόκο αβγού, αραιωμένο με λίγο νερό, σε όλη την επιφάνεια, για να ροδίσει όμορφα, και αν θέλεις σκόρπισε επάνω λίγα αμύγδαλα σε φιλέ, να κολλήσουν. Έδωσαν έξτρα άρωμα και τραγανότητα, που νομίζω απογείωσαν το αποτέλεσμα!

 

Εννοείται πως τρώγεται και κρύα, μπορείς να πάρεις μαζί σου και 2 κομμάτια στην παραλία, αρκεί να προσέξεις με τις θερμοκρασίες, γιατί έχει μέσα τυρί. Χάρηκα πάρα πολύ σήμερα με αυτά που έφτιαξα, άξιζε τον κόπο!

 

 

 

 

 

 

No Comment

Post A Comment