Blog

Estrella, αυτο το κατι διαφορετικο

Πρόσφατα βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη και επισκέφτηκα το Estrella για πρώτη φορά – το ξέρω, άργησα, αφού ήδη λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία πάνω από 3 χρόνια τώρα – και όχι, μια φορά δεν είναι αρκετή.
Δοκίμασα πολλά, αλλά θέλω κι άλλο, πρέπει να ξαναπάω. Αν έμενα επάνω, θα έτρωγα εκεί κάθε μέρα, και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν είναι μόνο οι αναπάντεχα νόστιμοι συνδυασμοί των πιάτων, είναι όλο το πακετάκι. Το κουλ περιβάλλον, η χαλαρή – παρεΐστικη ατμόσφαιρα, το food styling που σου φτιάχνει τη διάθεση. Και όλα αυτά κοντά στην κεντρική αγορά της πόλης.
Ο Δημήτρης Κοπαράνης, γνωστός για τη συμμετοχή του σε σπουδαία γαστρονομικά events, μάγειρας και δημοσιογράφος στο περιοδικό GLOW, έδωσε στο Estrella την ψυχή του, από την πρώτη μέρα. Κι εγώ καθόμουν στη μικρή μπάρα και τον έβλεπα να φτιάχνει τα πιάτα του μ’αυτή τη γοητευτική σβελτάδα και ερωτευόμουν μέχρι και τα ψίχουλα που άφηνε στον πάγκο του. Γνωριστήκαμε σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη, αλλά ακολουθούσαμε ο ένας τον άλλον πολύ καιρό στα σόσιαλ και ήξερα ότι είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος. Όταν τον είδα από κοντά, κατάλαβα ότι είναι κι ένας γλυκός, χαμογελαστός άνθρωπος με πηγαίο χιούμορ. Ε δεν θα μπορούσε να μη βγει κάτι καλό στη μαγειρική από τον Δημήτρη!

 

IMG_20160519_174652

 

Ιδιοκτήτες ο Κώστας Καπετανάκης με τη σύζυγό του Μαρία. Θεσσαλονικείς, φιλόξενοι και χαμογελαστοί, διορατικοί επιχειρηματίες, που προσπαθούν για το καλύτερο και θέλουν να κάνουν το Estrella πασίγνωστο – δεν θα δυσκολευτούν και πολύ, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν οι προδιαγραφές.
Ήταν μεγάλη η χαρά μου που τους γνώρισα και ακόμα μεγαλύτερη που μου αποκάλυψαν ότι σύντομα θα έχουμε κι εμείς το δικό μας αθηναϊκό Estrella. Με το ίδιο ακριβώς concept και τα ίδια πιάτα. Ένα στέκι για πρωινό και brunch ή ένα ελαφρύ σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Eννοείται πως θα είμαι από τους πολύ πρώτους που θα το παρουσιάσουν, ανυπομονώ!

 

IMG_20160519_174954

 

Το Estrella έχει ακουστεί περισσότερο για το περίφημο μπουγατσάν του, μια από τις κορυφαίες εμπνεύσεις του Δημήτρη. Το γνωστό χειροποίητο γαλλικό κρουασάν με την βελούδινη, ζεστή κρέμα σιμιγδαλιού, αυτό το κολασμένο πάντρεμα, που δεν φανταζόμουν πόσο κολασμένο είναι μέχρι που το δοκίμασα.
Θα ξεκινήσω με αυτό, λοιπόν. Γιατί το μπουγατσάν είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Είναι ο συνδυασμός των γεύσεων; η αγάπη του δημιουργού; η ζεστασιά της κρέμας; η φρέσκια παρουσίαση του πιάτου; Όλα μαζί και πολλά περισσότερα.
Να σταθώ λίγο στην παρουσίαση των πιάτων, γιατί είναι από τα λίγα μαγαζιά, που διαθέτουν food styling φιλικό προς τα social media. Δηλαδή, είναι με τέτοιο τρόπο στημένα τα πιάτα και τόσο μελετημένοι οι συνδυασμοί χρωμάτων, που ακόμα κι ο πιο άσχετος με τις φωτογραφίες, θα τραβήξει μια, τουλάχιστον, καλή λήψη, που θα κολακεύει το φαγητό και δεν θα το δείχνει μπλιαχ. Κι αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις, ρίχνοντας μια ματιά στο instagram τους, όπου οι φωτογραφίες είναι όλες από επισκέπτες.
Χρόνια το λέω τώρα και συνεχίζω να πιστεύω ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, αφού πλέον όλοι οι χώροι εστίασης προβάλλονται πολύ μέσω social media και κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο νέους πελάτες. Πρέπει να δίνουν σημασία ακόμα και σε αυτή τη λεπτομέρεια, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είτε δεν έχουν καλή κάμερα είτε δεν γνωρίζουν πώς να τραβούν καλές φωτογραφίες – ενώ θέλουν και επιμένουν να τραβάνε και να τις δημοσιεύουν – με αποτέλεσμα να μην φαίνεται καλό το φαγητό και να αποτρέπει τον χρήστη από το να κάνει like ή να πάει να το δοκιμάσει.
Η μελέτη που έχει κάνει ο Κοπαράνης δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις, απλά καλή αισθητική και λογική. Κι εδώ κλείνει αυτή η παρένθεση και επιστρέφω στις γεύσεις.

 

13226754_721743537968313_2688126609784349699_n

 

Μετά το μπουγατσάν νόμιζα ότι τίποτε άλλο δεν θα καταφέρει να με ενθουσιάσει, και η αλήθεια είναι ότι παραμένει το αγαπημένο μου πιάτο στο Estrella, αλλά αγάπησα πολύ και το ιδιαίτερο προφιτερόλ του με μους ταχίνι σε σου από τσουρέκι και γκανάζ πραγματικής σοκολάτας, σερβιρισμένο σε αυτά τα ψηλά και βαθιά ποτήρια, που θυμίζουν τα χορταστικά παγωτά που τρώγαμε μικροί στα ζαχαροπλαστεία και το ποτήρι ήταν πιο μεγάλο κι από τα δυο μας χέρια μαζί.

 

13226899_997680970268399_9152980005070222058_n

 

Φυσικά, βρίσκεις και κλασικά αφράτα Pancakes βουτηγμένα σε σοκολάτα αλλά και μια πιο πρωτότυπη ιδέα, τα red velvet pancakes, κατακόκκινα, παθιάρικα, αμαρτωλά. Κι άπαξ τα δαγκώσεις, γίνεσαι συνένοχος στην αμαρτία και δεν το μετανιώνεις και καθόλου. Κι αυτό που με τρελαίνει ακόμα περισσότερο, είναι η προσθήκη κόκκινων φρούτων του δάσους σε κάθε πιάτο, που χαρίζουν ομορφιά και ζουμερή δροσιά.

 

IMG_20160521_201607

 

Επίσης, τα εκλαίρ του είναι πολυσυζητημένα και τα βρίσκεις με διάφορες κρέμες, φρουτένιες ή σοκολατένιες. Πρέπει να δοκιμάσεις, όμως, και τα αλμυρά του. Εκτός από pancakes, έχει και ένα απίθανο πράγμα, που μπορεί να μην έχεις ξαναφάει ποτέ, είναι πιο γνωστό στην Αμερική, λέγεται popover και μοιάζει με μεγάλο αφράτο ψητό λουκουμά. Μη ρωτάς πολλά, απλά δοκίμασέ το, όπως το σερβίρουν, γεμιστό με τσένταρ και μπέικον κι από πάνω αυτή τη δική τους πεντανόστιμη σάλτσα με μαγιονέζα και παντζάρι, σε χρώμα ροζ σκανδαλί.

 

IMG_20160521_102539

 

Βέβαια, τούτη τη στιγμή που μιλάμε, μπορεί ο Κοπαράνης να έχει σκεφτεί χίλια δυο άλλα πιάτα, για να σε μαγέψει. Μην αντισταθείς, είναι μάταιο. Να πας. Να πας και να του δώσεις τα φιλιά μου. Θα τον δεις μαζί με το υπέροχο team του πίσω από τον πάγκο, να δουλεύουν όλοι μαζί με πολλή αγάπη και αφοσίωση.

 

IMG_20160519_174808

 

Σε φιλώ με αναμνήσεις στα χείλη.

 

Estrella, Παύλου Μελά 48 – Θεσσαλονίκη

No Comment

Post A Comment