Blog

Crepe Cake

Ήθελα πολύ καιρό να το κάνω, έχω χαζέψει με τις φωτογραφίες που βλέπω στο ίνσταγκραμ, από λογαριασμούς του εξωτερικού, με τα βουνά από πολύ λεπτές κρέπες και αφράτες κρέμες ανάμεσα, συνήθως με υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς. Εξωτερικά, δεν βγήκε όπως ακριβώς το ήθελα και όπως το βλέπω στις ιδανικές φωτογραφίες, αλλά κατάλαβα τι πρέπει να κάνω την επόμενη φορά, για να βγει άρτιο το αποτέλεσμα. Απλά, ίσως η επόμενη φορά να είναι σε 10 χρόνια, γιατί μιλάμε για θερμιδική βόμβα και δεν ξέρω αν θα το τολμήσω ξανά σύντομα, δεδομένου ότι πρέπει να χάσω 10 κιλά. Ναι, φίλε μου, 10 κιλά, κι εγώ σήμερα το έμαθα!

 

Έφτιαξα αυτό το Crepe Cake για την ξεχωριστή περίσταση των γενεθλίων του πατέρα του Όθωνα και το διάλεξα γιατί ξέρω ότι οι γονείς του λατρεύουν τις κρέπες και γιατί μου φάνηκε πιο εύκολο από κάθε άλλη σπιτική τούρτα. Ήταν το γλυκό που σέρβιρα μετά από ένα τέλειο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι που ετοίμασα στο σπίτι μου, για το οποίο θα σας μιλήσω σε άλλο κείμενο.

 

 

 

Πραγματικά, πρόκειται για ένα πολύ εύκολο γλυκό, πολύ εντυπωσιακό και με μεγάλη γκάμα γεύσεων, ώστε να παίξεις στους δικούς σου ρυθμούς. Τις κρέπες τις ετοίμασα από την προηγούμενη μέρα, τις φύλαξα την μία πάνω στην άλλη και σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, εκτός ψυγείου, και την επόμενη μέρα άπλωσα σε κάθε στρώση την γέμιση που επέλεξα και έβαλα το γλυκό στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Δηλαδή, πρόκειται για ένα κρύο γλυκό, γιατί όποια γέμιση και αν διαλέξετε, δεν θα κρατήσει πολλή ώρα εκτός ψυγείου, χωρίς να διαλύσει το ”κέικ”, λόγω ρευστότητας. Επίσης, αν μείνει εκτός ψυγείου πολλή ώρα, οι κρέπες θα παπαριάσουν και δεν θα είναι ευχάριστο στη γεύση, ούτε θα κόβονται εύκολα οι φέτες. Καλύτερα, λοιπόν, να το ετοιμάσετε ώρες πριν και να το φυλάξετε στο ψυγείο, πάνω στο σκεύος που έχετε επιλέξει για την παρουσίασή του, ώστε να το βγάλετε αμέσως πάνω στο τραπέζι, όπως είναι. Αν έχετε, όμως, τη δυνατότητα, να συνθέσετε εκείνη την ώρα το γλυκό, μπορείτε να το κάνετε, κι έτσι θα απολαύσετε ζεστές τις κρέπες, που για κάποιους είναι προτιμότερο.

 

 

Ξεκινώ με το μίγμα για τις κρέπες, το οποίο αφήνω τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο. Για να είναι η τούρτα μου πολύ ψηλή και εντυπωσιακή, έφτιαξα αυτό το μίγμα επί 2, γιατί όταν τελείωσα με την πρώτη δόση, είδα ότι είναι χαμηλή. Δεν ξέρω πόσες κρέπες βγήκαν στο τέλος, νομίζω γύρω στις 30, αλλά είναι όλες πολύ λεπτές, προσπάθησε να τις κάνεις πολύ λεπτές, με διάμετρο περίπου 22 εκ., ανάλογα τι μέγεθος είναι το καλό σου, αντικολλητικό τηγάνι.

 

Για μια δόση, ανακατεύεις σε μια λεκανίτσα 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 πρέζα αλάτι και 2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη. Σε αυτό το σημείο μπορείς να βάλεις όποιο στερεό μυρωδικό θες, όπως κανέλα ή βανιλίνη ή κακάο. Στη συνέχεια, προσθέτεις 2 αβγά χτυπημένα και 150γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο, το οποίο έχει κρυώσει λίγο. Ανακατεύεις καλά με αβγοδάρτη και ρίχνεις λίγο – λίγο φρέσκο γάλα, μέχρι να έχεις ένα αραιό μίγμα, δηλαδή περίπου 250ml. Μπορείς, αν θες, να αντικαταστήσεις μια μικρή ποσότητα γάλακτος με 1-2 δόσεις εσπρέσσο. Εγώ αυτό έκανα και είχε ένα διακριτικό άρωμα εσπρέσσο το γλυκό μου. Θυμήσου ότι θέλουμε έναν ρευστό χυλό, πιο ρευστό από του pancake. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε φουσκωτικά και φαρίνες, γιατί δεν θέλουμε φουσκωτές κρέπες, αλλά λεπτές και αέρινες. Για το τηγάνισμα, απλά αλείφεις με ένα πινέλο λίγο αγελαδινό βούτυρο σε καλό αντικολλητικό τηγάνι, μην κολυμπάνε οι κρέπες στο λάδι όσο τηγανίζονται. Βάζεις λίγο από το μίγμα στο κέντρο, όταν κάψει το βούτυρο και γυρίζεις κυκλικά το τηγάνι ελαφρά σηκωμένο, ώστε να καλύψει το μίγμα της κρέπας όλη την επιφάνειά του. Μόλις αρχίσουν οι άκρες να γυρίζουν προς τα έξω, γυρίζεις την κρέπα και από την άλλη πλευρά, να ροδίσει ελαφρά και από τις δύο.

 

 

Για τη γέμιση, χρησιμοποίησα μόνο δύο υλικά, αλλά δύο πολύ καλά και αγαπημένα υλικά. Έλιωσα σε μπεν μαρί λευκή σοκολάτα μαζί με φουντουκοβούτυρο από το ΕΝ ΚΑΡΠΩ  και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό. Τα βούτυρα καρπών του ΕΝ ΚΑΡΠΩ δεν έχουν καθόλου ζάχαρη, είναι σκέτος καρπός, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Αν δεν είσαι Θεσσαλονίκη, τα παραγγέλνεις από το e-shop, το οποίο αξίζει, γιατί είναι και σε πολύ καλή τιμή. Ο συνδυασμός που έκανα ήταν πολύ επιτυχημένος. Έστρωσα αυτό το μίγμα σε κάθε κρέπα και έτσι σχηματίστηκε ένα ”βουνό”. Μην ανησυχείς αν είναι πολύ ρευστό το μίγμα και χυθεί λίγο στα πλαϊνά, αυτό είναι το ωραίο. Στο ψυγείο θα σφίξει όλο μαζί και θα βγάζει ομοιόμορφες φέτες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.  Λίγο πριν το σερβίρισμα, έφτιαξα στα γρήγορα ένα γλάσσο με λίγη άχνη ζάχαρη και 1-2 κουταλιές εσπρέσσο. Περιέχυσα την τούρτα με αυτό και στόλισα με σπασμένα σμάρτις. Παιδική εμφάνιση για γενέθλια μεγάλου μπαμπά, οπότε τα κεριά τα κάναμε 150, για να καλύψουμε όλο το ηλικιακό εύρος!

 

 

Αυτό που είπα στην αρχή ότι έκανα λάθος, ως προς την εμφάνιση, ήταν ότι θα έπρεπε να είχα σχηματίσει με ένα μεγάλο κουπ-πατ/τσέρκι τις κρέπες μου, έτσι ώστε να μην πετάνε τα γύρω-γύρω, να είναι όλες ομοιόμορφες, ακριβώς στο ίδιο μέγεθος, και πιο στητές. Αλλά κι αυτό το άτσαλο layring είχε τη χάρη του!  *Οι φωτογραφίες είναι πολύ άτσαλες, δεν γινόταν να βγουν καλύτερες μέσα στον χαμό και τη χαρά!

 

No Comment

Post A Comment