Blog

Choco chip cookies με αλευρι καρυδας

Οι πειραματισμοί μου με εναλλακτικά άλευρα, ώστε να κόψω εντελώς το λευκό αλεύρι στις παρασκευές, δεν πάνε πάντα καλά. Το πιο επιτυχημένο είναι το αλεύρι ολικής άλεσης, αλλά και πάλι δεν είναι από τα καλύτερα για την υγεία και σίγουρα δεν παχαίνει λιγότερο από το λευκό. Οπότε, η βρώμη παραμένει η αγαπημένη μου βάση για κέικ και μπισκότα, ωστόσο την προτιμώ σε νιφάδες, τις οποίες είτε χρησιμοποιώ ολόκληρες είτε αλέθω, γιατί το αλεύρι βρώμης δεν μου φαίνεται τόσο λαχταριστό στη γεύση, όταν το χρησιμοποιώ μόνο του.

 

Τώρα που έχω δίπλα μου τον τεράστιο Σκλαβενίτη στο Πασαλιμάνι, που έχει πολλά προϊόντα εναλλακτικής και υγιεινής διατροφής, αλλά και πολλά βιολογικά, μπαίνω στον πειρασμό να δοκιμάσω όσο γίνεται περισσότερα από αυτά, γιατί τα έχω μπροστά μου καθημερινά στα ψώνια μου. Έτσι, γύρισα μια μέρα σπίτι με βιολογικό αλεύρι καρύδας, την οποία γενικά δεν συμπαθώ ιδιαίτερα και την προτιμώ σε πολύ μικρές δόσεις στις διάφορες συνταγές. Δηλαδή, αν κάνω μπισκότα με αλεύρι καρύδας, δεν θα το βουτήξω και στην τριμμένη καρύδα στο τέλος!

 

 

Θεωρητικά, το αλεύρι καρύδας είναι χωρίς γλουτένη, όμως επάνω στη συγκεκριμένη συσκευασία λέει ότι μπορεί να περιέχει γλουτένη, οπότε αν έχετε δυσανεξία, σίγουρα θα πρέπει να το ψάξετε περισσότερο. Σίγουρα, όμως, πρόκειται για μια πολύ θρεπτική τροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες.  Με απλά λόγια, είναι ψιλοαλεσμένη, αποξηραμένη καρύδα και το αλεύρι της προσφέρει στις διάφορες συνταγές το πλούσιο άρωμά της, οπότε δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε άλλα αρωματικά. Αν προσθέσετε, σκεφτείτε ποια αρώματα θα σας άρεσαν σε συνδυασμό με την καρύδα. Εγώ έβαλα ξύσμα πορτοκαλιού.

 

Ως προς την υφή, το αλεύρι καρύδας προσφέρει πυκνότερα μίγματα με μικρότερη ποσότητα. Δηλαδή, εκεί που χρησιμοποιούσατε μια μεγάλη κούπα αλεύρι σε ένα κέικ, με το αλεύρι καρύδας θέλετε σχεδόν τη μισή, με την ίδια ποσότητα υγρών, και το αποτέλεσμα θα είναι ένα ελαφρύτερο κέικ σε όγκο. Επειδή δημιουργεί πολύ σφικτά μίγματα με μικρή ποσότητα, σιγουρευτείτε ότι έχετε μέσα αρκετά υγρά, για ισορροπία. Δηλαδή, χρειάζονται οπωσδήποτε αβγά, γάλα, γιαούρτι, κλπ.

 

 

Προσοχή: το ότι έχουμε ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη και χαμηλό σε υδατάνθρακες, δεν σημαίνει ότι τα μπισκότα που θα φτιάξουμε με αυτό δεν παχαίνουν. Αν προσέχετε το βάρος σας, τα σημερινά μου μπισκότα είναι καλύτερη επιλογή από κάποια άλλα, αλλά δε σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε ένα ταψί για πρωινό.

 

 

Σε ένα μπολ ανακάτεψα απαλά με μια σπάτουλα 1 μεγάλο αβγό με 150γρ φιστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, 1 κουταλιά σούπας μαύρη ζάχαρη (άλλο η μαύρη και άλλο η καστανή, ε!), ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 κοφτό κουταλάκι σόδα. Πρόσθεσα μισό φλιτζάνι αλεύρι καρύδας και 1 σακουλάκι chips μαύρης σοκολάτας. Όσο ανακατεύεις, το μίγμα σφίγγει. Το αφήνεις για μισή ώρα στο ψυγείο και μετά με ένα κουτάλι της σούπας, σχηματίζεις μπισκότα επάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, για 12 – 13 λεπτά (εγώ βάζω αντιστάσεις και αέρα), μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Δεν απλώνουν στο ψήσιμο αυτά τα μπισκότα, οπότε δεν χρειάζεται να αφήσεις μεγάλο κενό μεταξύ τους.

 

 

 

No Comment

Post A Comment