Blog

Brownies χωρις αλευρι και βουτυρο

Σόρρυ παιδιά, αλλά από το να λερώσω 3 σκεύη και να έχω ποσοστό αποτυχίας και να κουραστώ και τα λοιπά, όταν θέλω να φάω κάτι σοκολατένιο, προτιμώ να πάρω 1 κουτί μερέντα και να τη φάω με το κουταλάκι από το να κάνω brownies. Υπάρχουν πολλά γλυκά με λόγο ύπαρξης, το brownie δεν είναι ένα από αυτά, κατά τη γνώμη μου.

 

ΑΛΛΑ. Υπάρχουν μέρες, σαν τη σημερινή, που απλά έχω όρεξη για πειραματισμούς και πλύσιμο πιάτων. Επίσης, υπάρχετε εσείς που αγαπάτε τα brownies και έχετε όρεξη για πειραματισμούς. Σας έχω, λοιπόν, την πιο αθώα συνταγή, με το πιο έντονο άρωμα σοκολάτας.

 

 

Διάλεξε μια καλή κουβερτούρα, με 72% κακάο, τουλάχιστον. Ξέχνα το βούτυρο, αν και το βούτυρο είναι ο θεός μου. Πάρε οπωσδήποτε να έχεις σπίτι σου έλαιο καρύδας ή σησαμέλαιο, είναι must και αντικαθιστούν μια χαρά το ζωικό λίπος, προσφέροντας το ιδιαίτερο άρωμά τους στις διάφορες συνταγές, οπότε ξεφεύγεις γευστικά από τα συνηθισμένα. Στα δικά μου brownies έβαλα σησαμέλαιο, ταιριάζει υπέροχα με τη σοκολάτα. Και χρησιμοποίησα το αγαπημένο μου κακάο της ΙΟΝ, που είναι άγλυκο και μυρωδάτο. Οπότε, καταλαβαίνεις ότι θα έχουμε ένα γλυκό με έντονη γεύση, υπέροχο συνοδευτικό για τον απογευματινό εσπρέσσο. Έσπασα λίγο το άρωμα της σοκολάτας με 1 κάψουλα βανιλίνης και βοήθησα στην τρυφερή σύνθεση, προσθέτοντας στο μίγμα λίγο στραγγιστό γιαούρτι 5% λιπαρά. Δεν τόλμησα να μη βάλω ζάχαρη, αλλά προτίμησα καστανή, που δημιουργεί και ωραίο μέλωμα μέσα στο μίγμα, όσο ψήνεται. Τέλος, για πρώτη φορά χρησιμοποίησα corn flour αντί για αλεύρι, το οποίο δεν έχει γλουτένη. Ποτέ δεν λείπει από το ντουλάπι μου, το βάζω σε σάλτσες και κρέμες, επειδή έτσι έμαθα από τη γιαγιά. Αλλά έκανε πολύ καλή δουλειά και στο brownie, το οποίο δεν πρέπει να φουσκώνει, οπότε ακόμα κι αν χρησιμοποιούσαμε αλεύρι, δεν θα βάζαμε μπέικιν πάουντερ.

 

 

Λιώνεις σε μπεν μαρί 125γρ. κουβερτούρα, προσθέτεις 50ml σησαμέλαιο, ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη. Σε ένα μπολ, ανακατεύεις 2 μεγάλα αβγά με 2 κουτ. σούπας γιαούρτι, 1 βανιλίνη και 100γρ. καστανή ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ με 2 κουτ. σούπας κακάο και 1 πρέζα αλάτι. Ενώνεις τα υγρά με τα στερεά και προσθέτεις τη λιωμένη σοκολάτα. Αδειάζεις το μίγμα σε πυρέξ στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνεις μόνο για 20′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Εμένα μου βγήκε πολύ λίγο το μίγμα για το μέγεθος του πυρέξ, γι’αυτό είναι τόσο λεπτό, αλλά μου αρέσει αυτό το πάχος.

 

UPDATE: Είναι μια συνταγή που έφτιαξα ξανά και ξανά, αφότου τη δημοσίευσα. Κάθε φορά, έκανα και κάτι διαφορετικό. Τη μία έβαλα κυβάκια αχλαδιού, πασπαλισμένα με λίγο κορν φλάουρ, και τα ενσωμάτωσα απαλά στο μίγμα. Την άλλη, πρόσθεσα κομμάτια λευκής σοκολάτας και ρούμι. Σήμερα, τώρα που σας γράφω, τρώω μια νέα εκδοχή. Μείωσα αρκετά τη ζάχαρη, έβαλα 2 κοφτές κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη και την ανακάτεψα μαζί με τα αβγά και το γιαούρτι και σε αυτό το μίγμα πρόσθεσα και μια λιωμένη μπανάνα και στο μίγμα της λιωμένης σοκολάτας, αντί για σησαμέλαιο, έβαλα λιωμένη μαργαρίνη (ίδια ποσότητα) και 1 μικρό εσπρεσσάκι. Φυσικά, δεν έβαλα άρωμα βανίλιας, επειδή δεν ήθελα να καλύψει το εσπρέσσο. Μη φοβηθείτε να παίξετε με τη συνταγή και θυμηθείτε να το βγάλετε από τον φούρνο εγκαίρως, να μην ξεπεράσετε τα 20΄ψησίματος. Όταν κρυώνει, είναι καλύτερο.

 

 

No Comment

Post A Comment