Blog

Baked oatmeal happiness

Είναι πολύ της μόδας, παγκοσμίως, τα μεγάλα, χρωματιστά μπολ γεμάτα superfoods και βρώμη, και συνήθως τρώγονται για πρωινό ή μετά την άσκηση. Πολλές φορές σερβίρονται με ωμά υλικά ή με λίγο βράσιμο, όμως είναι στιγμές που λαχταράς κάτι ζεστό, να ψήνεται στο φούρνο και να μυρίζει το σπίτι και μετά να το τρως απευθείας από το ταψί, ακόμα κι αν κάνεις δίαιτα και αυτό το ”κάτι” είναι κάτι πραγματικά υγιεινό και πολύ χαμηλό σε θερμίδες.

 

Για αυτές τις περιπτώσεις, μπορείς να φτιάξεις ένα ψητό γεύμα βρώμης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και σωστή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.  Βλέπεις, το ”ψητό γεύμα βρώμης” δεν ακούγεται πολύ όμορφα, οπότε χρησιμοποιώ κι εγώ το ”baked oatmeal”. Αυτό συνήθως μοιάζει με μπάρα δημητριακών, αφού ψήνεται σε ρηχό ταψί και δεν προτείνω να το βάλετε σε βαθιά φόρμα κέικ, γιατί μπορεί να μην φουσκώσει καλά και να μείνει υδαρές στο εσωτερικό.

 

 

Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές και, από αρώματα και γεύσεις, μπορείς να βάλεις ό,τι λαχταράς μέσα και ό,τι έχεις διαθέσιμο στο σπίτι.  Είναι μια πολύ ωραία ιδέα για σπιτικό healthy brunch, για το σχολείο, το γραφείο, για να πάρεις δυνάμεις εκεί κατά τις 12, που σε έχει πιάσει τρελή πείνα και αργεί το μεσημεριανό.

 

 

Εγώ χρησιμοποιώ μόνο νιφάδες και αλεύρι βρώμης, αλλά μπορείτε να βάλετε και όποιο άλλο αλεύρι επιθυμείτε, συνδυαστικά με τις νιφάδες βρώμης. Επίσης, εγώ έβαλα εδώ ζάχαρη καρύδας, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε και μέλι σε μικρότερη ποσότητα ή κάποιο άλλο γλυκαντικό. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ γλυκό, αλλά θα είναι αρωματικό και τονωτικό στη γεύση.

 

 

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε για 1 λεπτό 1 μπανάνα μαζί με 2-3 χουρμάδες, 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό ή 1/2 κούπα γάλα και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας. Αδειάζουμε αυτό το μίγμα σε μπολ, προσθέτουμε 2 αβγά και τα χτυπάμε όλα μαζί με αβγοδάρτη για να ενωθούν, κι έπειτα ρίχνουμε άρωμα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 πρέζα αλάτι, 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, 1 φλιτζάνι αλεύρι βρώμης, 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα και λίγο παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε αυτό το μίγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το στρώνουμε με τη σπάτουλα, ώστε να είναι ομοιόμορφη η επιφάνεια. Σκορπάμε παντού κομματάκια μαύρης σοκολάτας 70% κακάο, τα οποία βάζουμε λίγο στο εσωτερικό του χυλού με τη σπάτουλα και τέλος περιχύνουμε με λίγο φιστικοβούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μόνο μισή ώρα, αν είναι λεπτή η στρώση μας. Δεν θέλουμε να στεγνώσει εντελώς και να ξεραθεί. Απολαμβάνουμε ζεστό.

 

 

 

No Comment

Post A Comment