Blog

Apple Crumble χωρις ζαχαρη για μια κουπα House Blend

Φτάσαμε στο 4ο Coffee Pairing με τους αγαπημένους μου Starbucks καφέδες, ένα project που με έχει βάλει στο τριπάκι να κάνω πιο εναλλακτικά και υγιεινά γλυκά, συνταγές που δεν είχα ξαναδοκιμάσει, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής της καθημερινής μου διατροφής. Όπως έγραψα και στο προηγούμενο κείμενο, ο καφές κάνει καλό στον οργανισμό μας, οπότε ήθελα και οι γεύσεις που τον συνοδεύουν κάθε φορά να είναι κι αυτές γεμάτες θρεπτικά και πιο υγιεινά υλικά. Μπορείς να δεις τα προηγούμενα Coffee Pairings, εδώ!

 

Σήμερα έχω στη διάθεσή μου έναν καφέ μεσαίου καβουρδίσματος, που σημαίνει ότι είναι πιο δημοφιλής, πιο ”εύκολος” γευστικά, πιο ήπιος στα χαρακτηριστικά του από τον Sumatra, για παράδειγμα. Και, προσωπικά, μου ταιριάζει πολύ για πρώτος πρωινός καφές.

Το House Blend είναι ένα χαρμάνι από κόκκους καφέ από την Λατινική Αμερική, που χαρακτηρίζεται για την αναζωογονητική του οξύτητα, την ισορροπημένη γεύση και το καθαρό τελείωμά  του. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ισορροπία με αποτέλεσμα η γεύση, το σώμα και η οξύτητα να συνδυάζονται αρμονικά έτσι ώστε να μην υπερισχύει κάποιο μεμονωμένο χαρακτηριστικό.  Διαθέτει μέτρια οξύτητα και σώμα.  Συνδυάζεται με καρύδια, μήλα και βατόμουρα.

 

 

Ήμουν από εκείνους που δεν διανοούνταν να φτιάξουν και, πολύ περισσότερο, να φάνε ένα άγλυκο γλυκό, ένα γλυκό χωρίς μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά. Δε μπορώ να ζήσω χωρίς γλυκό, τρώω κάτι γλυκό καθημερινά. Αυτό στο λέω γιατί μπορεί να ταυτιστείς και να νομίζεις, όπως εγώ, ότι δε μπορείς να ικανοποιηθείς από ένα γλυκό χωρίς βούτυρα, σιρόπια, σοκολάτα και τραγανή κρούστα ζάχαρης. Νομίζεις! Αφού τα κατάφερα εγώ, μπορείς κι εσύ. Αν θέλεις. Δεν σε πιέζω με το ζόρι να μη βάλεις ζάχαρη στο γλυκό σου, αλλά δοκίμασέ το και μπορεί να εκπλαγείς. Στην τελική, το ξέρεις ότι η ζάχαρη δεν σου είναι απαραίτητη στην ποσότητα που τη λαμβάνεις και μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτήν, οπότε ό,τι γλιτώνεις από θερμίδες και λιπαρά, καλό είναι. Δεν είναι θέμα κιλών, είναι θέμα υγείας.

 

 

Αφού, λοιπόν, ο House Blend ταιριάζει με μούρα και μήλα, σκέφτηκα να κάνω μια εναλλακτική τάρτα με μούρα χωρίς αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη, και με την ίδια ”ζύμη”, εφόσον βγήκε επιτυχημένη, να φτιάξω και ένα apple crumble. Το ”ζύμη” το έβαλα σε εισαγωγικά, γιατί αποκαλούμε ζύμη ό,τι έχει αλεύρι, εξάλλου το συγκεκριμένο μίγμα δεν χρειάζεται ζύμωμα, αλλά καλό ανακάτεμα με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).

 

 

Για την εναλλακτική βάση της τάρτας, για μικρό στρογγυλό ταψάκι, ανακατεύεις 1 χούφτα σκόνη αμυγδάλου (μούλτι) με 2 κουταλιές σούπας αμυγδαλοβούτυρο (ή φουντουκοβούτυρο), 200γρ βρώμη και μισή κουταλιά σούπας μέλι. Όσο ανακατεύεις, το αμυγδαλοβούτυρο θα βγάζει λιπαρότητα, οπότε θα βοηθήσει στη σύνθεση της ζύμης. Αν δεις και βγαίνει πολύ στεγνή και γίνεται τρίμματα, πρόσθεσε ακόμα λίγο αμυγδαλοβούτυρο. Μπορείς να βάλεις και αρωματικά, όπως κανέλα. Εγώ πρόσθεσα και παπαρουνόσπορο. Απλώνεις αυτή τη ζύμη πάνω σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και τη στρώνεις ομοιόμορφα, για να γίνει λεπτή. Ρίχνεις επάνω τα μούρα, απλώνεις πολύ λίγο μέλι στην επιφάνεια και πασπαλίζεις με λίγη βρώμη. Ψήνεις για μισή ώρα και απολαμβάνεις. Εναλλακτικά, μπορείς να ψήσεις την βάση μόνη της και να βάλεις επάνω κρέμα τυριού και φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα, για πιο δροσερό αποτέλεσμα.

 

 

 

Όσο για το crumble, φτιάξε ακριβώς την ίδια ζύμη και ρίξε την σε τρίμματα επάνω σε μήλα κομμένα σε κυβάκια που τα έχεις ανακατέψει με κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο μέλι και όποιο άλλο αρωματικό επιθυμείς. Ψήσε στους 180 για μισή ώρα, τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα μήλα κάτω από το crumble και να ροδίσει η επιφάνεια. Σέρβιρε σκέτο ή με γιαούρτι ή με κρέμα τυριού. Το μήλο έχει αρκετή δική του ζάχαρη και η κανέλα βγάζει πολλή γλύκα, οπότε δεν θα νιώσεις καθόλου την έλλειψη της άλλης ζάχαρης.

 

 

Όσο είναι ζεστό, το crumble είναι μαγικό και ταιριάζει υπέροχα με μια κούπα House Blend, αλλά τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα, για πρωινό.

 

 

 

 

No Comment

Post A Comment