Blog

Επιχειρηση Brunch

Όσοι είστε φίλοι μου στο Instagram και βλέπετε τα στόριζ μου, ξέρετε τι έζησα την περασμένη Κυριακή. Καλέσαμε 10 φίλους στο σπίτι για brunch, δηλαδή ώρα άφιξης στη 1, που σημαίνει ότι για να είναι όλα έτοιμα εκείνη την ώρα, πρέπει να ξεκινήσεις να μαγειρεύεις στις 8, αν είσαι σαν εμένα.

 

Τι εννοώ σαν εμένα. Έχω ένα θεματάκι, όταν καλώ κόσμο σπίτι. Θέλω, όταν έρχεται ο πρώτος, να είναι όλα έτοιμα, να μην είμαι ακόμα με την ποδιά στην κουζίνα. Θέλω να τα έχω προλάβει όλα, να έχω ντυθεί και να περιμένω στην πόρτα πανέτοιμη. Επίσης, θέλω όλα να είναι μαγειρεμένα εκείνη τη στιγμή, να είναι όσο πιο ζεστά γίνεται, οπότε δε μπορώ να κάνω μεγάλη προετοιμασία από την προηγούμενη. Brunch σημαίνει, συνήθως, μπουφές, δηλαδή όχι καθιστό γεύμα. Και μπουφές σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, όχι ένα κυρίως πιάτο και τελειώσαμε, οπότε, για μένα, είναι πιο δύσκολο τασκ ο μπουφές. Εντωμεταξύ, παλεύω πολύ μέσα μου για τα πιάτα που τελικά πρέπει να ξεχωρίσω και να σερβίρω. Μακάρι να μπορούσα να τα κάνω όλα. Αν γινόταν να τα φτιάξω από την προηγούμενη, θα είχα πολλά περισσότερα.

 

Έκανα ένα σχετικό γκάλοπ στα ινστα στόριζ, δηλαδή ρώτησα τα παιδιά, αν προτιμούν να μαγειρεύουν με φίλους, όλοι μαζί στο σπίτι, ή αν θέλουν κι εκείνοι να είναι όλα έτοιμα, όταν έρχονται οι καλεσμένοι, και να τα έχουν φτιάξει όλα μόνοι. Επικράτησε η δική μου άποψη, δηλαδή οι περισσότεροι θέλουν να τα ετοιμάζουν όλα μόνοι τους, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που αγαπούν όλο αυτό το μπλέξιμο με φίλους στην κουζίνα, οπότε διοργανώνουν βραδιές, κατά τις οποίες μαγειρεύουν όλοι μαζί και μετά κάθονται και τα απολαμβάνουν. Αν και έχω συντονίσει στο παρελθόν ομάδες ανθρώπων, με τους οποίους μαγειρεύαμε όλοι μαζί και είχε πραγματικά πολύ πλάκα, στο σπίτι μου, στη δική μου κουζίνα, δεν θέλω να ανακατευτεί κανείς, τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και ψυχολογικούς. Η ικανοποίηση που παίρνω, όταν έρχονται οι φίλοι και γουρλώνουν τα μάτια αντικρίζοντας το στρωμένο τραπέζι με όλα τα φαγητά επάνω, δεν συγκρίνεται με την άλλη περίπτωση. Θέλω και να με θαυμάσουν λίγο για όλα αυτά που κατάφερα να φτιάξω μόνη μου, θέλω να πάρω όλα τα εύσημα εγώ, αλλά θέλω να είμαι και σίγουρη ότι θα γίνουν όλα όπως πρέπει (κατά τη γνώμη μου).

 

Επομένως, σε κάθε τραπέζι αγχώνομαι κυρίως για τους χρόνους, για το αποτέλεσμα είμαι σχεδόν πάντα σίγουρη, γιατί επιλέγω πιάτα που γνωρίζω, δεν κάνω πειράματα. Επίσης, επειδή έχω ανοικτή κουζίνα, θέλω να έχω προλάβει και να κάνω όλη τη λάντζα και να είναι όλα στην εντέλεια. Όταν έχεις και έλλειψη χώρου στην κουζίνα σου, όπως εγώ, όλα γίνονται κάπως πιο δύσκολα, αλλά αν δεν δυσκολευτείς και λίγο, δεν το απολαμβάνεις! Η μέρα ξεκίνησε με σπάσιμο ενός ποτηριού, που είχε μέσα αβγό, αλλά μετά πήγαν όλα πάρα πολύ καλά!

 

 

Ξεκίνησα στις 8 το πρωί με τα ψωμάκια γιαουρτιού. Εννοείται πως στον μπουφέ σου θέλεις διάφορα ψωμένια πράγματα. Κατέληξα στα αγαπημένα μου αυτά ψωμάκια, που οι συγκεκριμένοι φίλοι δεν είχαν ξαναδοκιμάσει, και έφτιαξα και μια μεγάλη, λεπτή αλευρόπιτα με φέτα και κίτρινα τυριά, που παίζει κι εκείνη τον ρόλο κάπως του ψωμιού.

 

 

Τα ψωμάκια γιαουρτιού τα έχω ποστάρει πολλές φορές στα σόσιαλ με αναλυτική την εκτέλεση, αλλά τα ξαναγράψω εδώ, να τα έχεις συγκεντρωμένα. Είναι πολύ απλή συνταγή και τρώγονται άνετα και την επόμενη μέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύεις 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με 1 κοφτό κουτ. του γλυκού αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και διάφορα μυρωδικά που αγαπάς (ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, ό,τι θες). Προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο και 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 5% λιπαρά και ξεκινάς να ανακατεύεις με μια σπάτουλα σιλικόνης. Επειδή το μίγμα θα είναι πολύ σφικτό, προσθέτεις 100ml φρέσκο γάλα και συνεχίζεις το ανακάτεμα. Θέλει λίγη δύναμη με τη σπάτουλα, για να ομογενοποιηθεί το μίγμα, αν θες βάλε χέρια. Αν το δεις ακόμα πολύ σφικτό, πρόσθεσε λίγο ακόμα γάλα, αλλά την τελική μορφή τη θέλουμε κολλώδη και συμπαγή, δεν θέλουμε να γίνει αραιός χυλός. Πιάνεις το μίγμα με κουτάλι της σούπας και δημιουργείς μπαλάκια πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Αυτή η δόση θα σου βγάλει περίπου 10 ψωμάκια. Ψήνεις για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, μέχρι να ροδίσουν όμορφα τα ψωμάκια. Αφήνεις να κρυώσουν στο ταψί, πριν απολαύσεις.

 

Για την αλευρόπιτα με τα τυριά, επίσης η συνταγή είναι πολύ εύκολη. Σε ένα μπολ ανακατεύεις 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλατοπίπερο και μυρωδικά, λίγο ελαιόλαδο και 2 αβγά χτυπημένα. Αρχίζεις να ανακατεύεις με αβγοδάρτη και στην πορεία ρίχνεις περίπου 500ml γάλα φρέσκο, μέχρι να έχεις έναν χυλό σαν pancakes. Προσθέτεις και λίγο ούζο ή τσίπουρο για ένταση και ρίχνεις μέσα τα τυριά σου, χοντροκομμένη φέτα και διάφορα κίτρινα τυριά. Βάζεις τον χυλό σε ορθογώνιο, ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα πάντα, για να αποφύγεις τα ατυχήματα. Ισιώνεις καλά τον χυλό σου και τον ραντίζεις σε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Προσθέτεις λίγα τριμμένα τυριά ακόμα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αν είναι πιο χοντρή η πίτα, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και στο εσωτερικό δεν θα είναι πολύ αφράτη. Όπως βλέπεις στην φωτογραφία, την έκοψα μικρά τετραγωνάκια και την φάγαμε λες κι ήταν τσιπς!

 

 

Έπειτα, θες οπωσδήποτε σαλάτες για τον μπουφέ σου. Μακάρι να είχα παραπάνω από μία, αλλά λέω, κάνε μία και καλή και μην ασχοληθείς περισσότερο με αυτό. Αν έχεις μόνο μία σαλάτα, πρέπει να έχει μπόλικη πρασινάδα. Πήρα μια σακούλα με διάφορα σγουρά μαρούλια και ρόκα και πρόσθεσα μέσα 1 πράσινο μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φετούλες, μπόλικο ρόδι, μερικά αποξηραμένα σύκα σε λεπτές φετούλες, ραπανάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες, καρυδόψιχα, τριμμένο καρότο και τοματίνια. Λίγο πριν το σερβίρισμα, πρόσθεσα την βινεγκρέτ από ελαιόλαδο και κρέμα βαλσάμικου με άρωμα πορτοκάλι και λεμόνι, της BRAVA. Επίσης, πασπάλισα με μπόλικο μαύρο σουσάμι. Πολύ εντυπωσιακή και λαχταριστή σαλάτα με φρουτένια αρώματα. Άσε τη φαντασία σου να οργιάσει με τις σαλάτες!

 

 

Α, εννοείται ότι δεν λείπουν και τα pancakes από ένα brunch, ε! Άφησα μερικά σκέτα, για να βάλει ο καθένας όση μερέντα ήθελε από πάνω και τα υπόλοιπα τα σέρβιρα με μέλι και κανέλα. Βάζεις σε ένα μπόλ 300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (δοκίμασε το καταπληκτικό Cake Flour της Αλλατίνη, που τις κάνει πολύ αφράτες!) μαζί με 1 βανιλίνη/ ξύσμα πορτοκαλιού/ κανέλα, 100γρ λευκή ζάχαρη, 1 αβγό χτυπημένο, 3 κουταλιές της σούπας αγελαδινό βούτυρο λιωμένο και τα ανακατεύεις όλα μαζί. Αραιώνεις το μίγμα με μπόλικο φρέσκο γάλα, ανακατεύοντας παράλληλα με αβγοδάρτη, μέχρι να έχεις έναν λείο χυλό. Στο τέλος, μπορείς να προσθέσεις στον χυλό και choco chips, τα οποία θα λιώσουν μέσα στα Pancakes, όσο αυτά τηγανίζονται. Αφήνεις στον χυλό στο ψυγείο για μισή ωρίτσα και τηγανίζεις λίγο πριν το σερβίρισμα. Μπορείς να έχεις έτοιμα τα pancakes, το ένα πάνω στο άλλο, φυλαγμένα σε ζεστό μέρος, και να τους ρίξεις επάνω ό,τι θέλεις, αμέσως πριν το σερβίρισμα. Το τηγάνισμα θέλει λίγη προσοχή, έχει 1-2 μυστικά, τα οποία έχω μοιραστεί πολλές φορές στο ίνσταγκραμ. Αν τα φοβάσαι, αναζήτησε βίντεο στο youtube, για να δεις την τεχνική, αλλά γενικά είναι κάτι πολύ εύκολο. Μια που είσαι εδώ, μπες να δεις και τα pancakes μου με φιστικοβούτυρο.

 

 

Κάτι άλλο, πολύ σημαντικό σε έναν μπουφέ για brunch είναι τα αβγά. Διάλεξε εσύ σε ποια μορφή θα τα σερβίρεις. Εγώ τα προτιμώ τηγανητά μάτια, αλλά κρυώνουν αμέσως, δεν φυλάγονται ζεστά στον μπουφέ, αν δεν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Βασικά, γενικά τα αβγά πρέπει να σερβίρονται εκείνη την ίδια στιγμή που μαγειρεύονται. Για αυτό και το άφησα αυτό τελευταίο, αλλά διάλεξα μια συνταγή, που μου επέτρεπε να είμαι με τους φίλους μου όσο αυτά ψήνονταν στον φούρνο, επάνω σε μυρωδάτη σάλτσα με τοματίνια και κόκκινες πιπεριές. Απλά με την κουβέντα ξεχάστηκα και έσφιξαν παραπάνω οι κρόκοι από ό,τι πρέπει. Αυτό το φαγητό απαιτεί μελάτο κρόκο, για να κάνεις βουτιές με την ψωμούρα και να παίρνεις μαζί κρόκο και σάλτσα σε κάθε μπουκιά. Σας τα είχα ξαναπεί αυτά, όταν δημοσίευσα την αγαπημένη μου Shakshuka! 

 

 

 

Επίσης, έφτιαξα τη σπεσιαλιτέ μου Πέννες με Pesto μαϊντανού, αλλά στη συνταγή που θα διαβάσεις, πρόσθεσε και πεκορίνο ή παρμεζάνα. Και μπορείς να μη βάλεις λεμόνι, αν προτιμάς το βαλσάμικο. Και εννοείται πως είχα στο μενού και μια σούπα κολοκύθας με καρότα, κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης, κουρκουμά, κρέμα γάλακτος και μια φλούδα πορτοκαλιού για άρωμα μέσα. Διάβασε περισσότερα για τη βελουτέ μου στο ενεργό λινκ!

 

 

 

 

Τέλος, έφτιαξα και μια τάρτα με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων Spin Span, που λατρεύω. Κλασική ζύμη μπριζέ, που μπορείς να δεις εδώ.

 

Από ροφήματα, είχα φρεσκοαλεσμένο καφέ Starbucks για γαλλικό, τον ελληνικό μηλίτη ”Μηλοκλέφτης” και την Βfresh σπιτική λεμονάδα με αγαύη!

 

Ανυπομονώ να οργανώσω το επόμενο κάλεσμα για φίλους, ίσως με κάποια συγκεκριμένη θεματολογία για το μενού.

 

1 Comment

  • Mirena

    Χαχαχα, κάτι άσχετο, είδα βιαστικά τη φωτογραφία με τους φίλους και για 2″ νόμιζα ότι είχες καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά, χαχαχχαχαχχαχα!!! Ελπίζω να μην προσβάλλω τον εικονιζόμενο…

Post A Comment