Blog

Χοιρινη τηγανια με δαμασκηνα και πιπεριες

Σήμερα το πιάτο μου μοιάζει με φθινοπωρινή παλέτα, ταιριάζει υπέροχα με την γοητευτική συννεφιά έξω και την ανακουφιστική δροσιά – νομίζω, πλέον, όλοι τα έχουμε ανάγκη και τα δύο, ας αλλάξουμε και λίγο παραστάσεις.

 
Παίρνω πολύ συχνά χοιρινή τηγανιά, πρόκειται για τις τρυφερές μπουκίτσες από λαιμό ή σπάλα, που – συνήθως – δεν έχουν και πολύ λίπος. Μαγειρεύεται πολύ εύκολα και γρήγορα και λέγεται τηγανιά, γιατί θεωρείται τηγανητός μεζές, αλλά εγώ πάντα μαγειρεύω το κρέας στην κατσαρόλα, μέσα σε σάλτσα (σαν το τας κεμπάπ), οπότε παίρνει λίγο περισσότερη ώρα, αλλά γίνεται πιο ζουμερό και έχει και σάλτσα για το ρύζι ή τον πουρέ που φτιάχνω ως συνοδευτικό. Στην LIDL θα βρεις την τηγανιά σε 2 διαφορετικά πακέτα, του 1/2 ή 1 κιλού, σε περιποιημένη συσκευασία.

 

unnamed-7

 
Πολύ γνωστή συνταγή για τηγανιά είναι με σάλτσα μπίρας. Απλά ρίχνετε ένα κουτάκι μπίρα στην κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να βράσει μέσα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Το κρεμμύδι βοηθάει στο δέσιμο της σάλτσας και χαρίζει πολύ ωραίο άρωμα και γεύση, οπότε προτείνω να το προσθέτετε πάντα στο κρέας κατσαρόλας, όπως επίσης και τις χρωματιστές πιπεριές.

 
Αυτή τη φορά, σκέφτηκα να κάνω την τηγανιά μου λίγο διαφορετική, προσθέτοντας στη σάλτσα ζουμερά δαμάσκηνα και κρέμα βαλσάμικο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φρουτένιο και ελαφρώς όξινο.

 

unnamed-2

 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο και αφήνεις την τηγανιά μέσα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, ώστε το κρέας να ασπρίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρείς το κρέας από την κατσαρόλα και το φυλάς σε ένα πιάτο. Ρίχνεις λίγο λαδάκι ακόμα, αν χρειάζεται, και προσθέτεις τα δαμάσκηνα, κομμένα σε χοντρές φέτες, μαζί με πράσινη πιπεριά – κέρατο, κομμένη στη μέση (για να μη λιώσει, θα μαλακώσει μόνο με το βράσιμο), λίγο κρεμμύδι χοντροκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας απαλή μουστάρδα και 2 κουταλιές σούπας κρέμα βαλσάμικο (απλή ή με κάποιο φρουτένιο άρωμα). Ανακατεύεις όλα τα υλικά και αφήνεις να πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτοντας λίγο νερό. Μόλις μαλακώσουν ελαφρώς και αρχίζει να κοχλάζει η σάλτσα, ρίχνεις μέσα το κρέας και αφήνεις μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα, περίπου για 20-25 λεπτά. Παράλληλα, βράζεις πατάτες και τις λιώνεις απλά με ένα πιρούνι, ανακατεύοντάς τες με λίγο φρέσκο γάλα σε ένα κατσαρολάκι, για να γίνουν ένας αφράτος πουρές.

 

unnamed-4

 
Τα δαμάσκηνα φτάνουν στο τέλος τους, αν δεν βρεις μπορείς να βάλεις αποξηραμένα ή να χρησιμοποιήσεις αχλάδι κομμένο σε χοντρές φέτες.

 

No Comment

Post A Comment