Blog

Τυροπιτακια με καραμελωμενα κρεμμυδια και σταφυλια

Νομίζω θα καθιερωθεί ως σπεσιαλιτέ μου, ούτε εγώ η ίδια δεν το πίστευα ότι βγήκε τέτοιο αριστούργημα! Και είναι τόσο απλό, δεν θα σε κουράσω πολύ, φτιάξε αυτά τα τυροπιτάκια οπωσδήποτε ένα βραδάκι που θα έρθουν οι φίλοι και άσε να διαλέξουν εκείνοι το δροσερό κρασί.

 

unnamed (1)

 

Καταρχάς, θυμήσου να πάρεις από την LIDL τη σφολιάτα Καρδίς, εκτός αν θες να φτιάξεις μόνος σου ζύμη για τυροπιτάκια, αλλά δε σε κόβω να θες, ειδικά τώρα που άρχισαν τα τρεξίματα με τις δουλειές και τα παιδιά. Θυμήσου μόνο να βγάλεις τη σφολιάτα από την κατάψυξη περίπου 1 ώρα πριν τη χρήση, για να μη σπάσει στο άνοιγμα.
Με τη βοήθεια ενός μεγάλου ποτηριού σχηματίζεις ομοιόμορφους κύκλους επάνω στη ζύμη, για να τους γεμίσεις με το λατρεμένο αυτό μίγμα που σου έχω για σήμερα. Διάλεξα ανθότυρο ΓΑΛΠΟ, γιατί η ήπια γεύση του είναι προτιμότερη, λόγω των κρεμμυδιών, αλλά μπορείς να βάλεις και φέτα, ειδικά αν δεν είναι πολύ αλμυρή. Το αποτέλεσμα, γενικά, είναι ελαφρώς γλυκό.

 

 

14095858_10209634301310017_7628017857867414281_n
Ξέρεις να καραμελώνεις κρεμμύδια; Είναι πολύ απλό και έχε το υπόψη σου, γιατί μπορείς να τα βάζεις και μέσα στα σπιτικά σου burgers ή στα hot dogs ή ακόμα και επάνω στην σπιτική πίτσα! Θα κόψεις τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και θα τα βάλεις σε καλό αντικολλητικό τηγάνι με λίγη καστανή ζάχαρη, σε χαμηλή θερμοκρασία. Άστα να μαλακώσουν καλά και να αρχίσουν να βγάζουν υγρά. Έπειτα, πρόσθεσε λίγο καλό βαλσάμικο και άστα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να αποκτήσουν σιροπιαστή υφή. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι εξαιρετική πινελιά σε πολλά πιάτα, ειδικά αν το βαλσάμικο είναι πολύ μυρωδάτο! Άσε τα κρεμμύδια να κρυώσουν ελαφρώς, πριν τα ανακατέψεις με το ανθότυρο.

 

unnamed

 

Παράλληλα, ψήσε τα σταφύλια. Διάλεξε σταφύλια μαύρα, χωρίς κουκούτσια, και κόψε τα στη μέση κατά μήκος. Άπλωσέ τα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, ράντισέ τα με ελαιόλαδο και βαλσάμικο και σκόρπισε επάνω τους λίγο αλάτι και δενδρολίβανο. Ψήσε τα περίπου 20′, μέχρι να τα δεις να μαζεύουν λίγο και να φαίνονται ψημένα, τέλος πάντων.
Προσθέτεις και τα σταφύλια, αφού κρυώσουν ελαφρώς, μέσα στο μίγμα κρεμμύδι-ανθότυρο, ρίχνεις και λίγο αλατοπίπερο και γεμίζεις τους κύκλους της σφολιάτας σου. Κλείνεις καλά τα πιτάκια, πιέζοντάς τα ελαφρώς στις άκρες με ένα πιρούνι, τα μεταφέρεις σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αλείφεις την επιφάνεια με κρόκο αβγού αραιωμένο με λίγο νεράκι, και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ωρίτσα το πολύ, μέχρι να ροδίσουν καλά στην επιφάνεια.

 

unnamed (2)
Με ευχαριστείς μετά. Αλλά μην το ξεχάσεις! 🙂

 

 

No Comment

Post A Comment