Blog

Το Μπερδεμα του Λακη από την Πολη

Ο Κωνταντινουπολίτης Λάκης Φωτιάδης ξεκίνησε το Μπέρδεμά του το 1998 στην Κηφισιά, στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας, το οποίο άφησε τη δική του ιστορία. Προερχόμενος από έναν τελείως διαφορετικό χώρο, επαγγελματικά, αλλά μεγαλωμένος με τις γεύσεις και τα αρώματα της Πόλης και γνήσιος καλοφαγάς, αποφάσισε να μοιραστεί με περισσότερο κόσμο την αγάπη του για το ποιοτικό και αυθεντικά νόστιμο φαγητό.
Σε νέα διεύθυνση από το 2014, συνεχίζει να μας γοητεύει το ίδιο με τα μπερδέματά του και να μας βάζει στον δικό του κόσμο με έναν υπέροχο τρόπο. Τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο, το περιβάλλον είναι ελκυστικό και ευχάριστο, διακοσμημένο με μεράκι από την Αναστασία Φωτιάδη, κόρη του ιδιοκτήτη. Προσφέρεται για μεγάλες παρέες με όρεξη και κέφι, για ανθρώπους που θέλουν για λίγες ώρες να τα αφήσουν όλα πίσω τους και απλά να απολαύσουν. Είναι ιδανικός χώρος και για κάθε είδους συνεστιάσεις και εκδηλώσεις, επαγγελματικές και προσωπικές.
Ο Λάκης παντού παρών, έτοιμος να γίνει μέρος κάθε παρέας. Ένας άντρας παλαιάς κοπής, που δεν ξέρει καθόλου από social media, αλλά αν του δείξεις τη φωτογραφία του ντονέρ του που ανέβασες στο instagram, θα χαρεί σαν μικρό παιδί! Ξέρετε, όλα τα εστιατόρια που επισκεπτόμαστε δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι άνθρωποί τους. Πίσω από τις εξεζητημένες ή τις μίνιμαλ διακοσμήσεις βρίσκονται άνθρωποι με φαντασία και όραμα. Πίσω από το κάθε πιάτο βρίσκονται άνθρωποι με ανεπτυγμένες αισθήσεις. Τα πάντα είναι άνθρωποι. Και πάντα θα προτιμώ τα εστιατόρια που μου δείχνουν τους ανθρώπους τους.
Το Μπέρδεμα είναι εντελώς μπερδεμένο με τους δημιουργούς του, είναι όλοι μια ψυχή. Κι αυτό το αντιλαμβάνεσαι, το βλέπεις παντού γύρω σου. Γενικά, με αυτά που θα δεις γύρω σου, θα ευχαριστηθεί πρώτα το μάτι. Όλα από τα μάτια δεν ξεκινούν;
Τα πιάτα είναι όμορφα μέσα στην απλότητά τους και νομίζεις ότι στα σερβίρει η πολίτισσα γιαγιά σου. Να σημειωθεί ότι ακόμα και το ψωμί το φτιάχνουν οι ίδιοι και σερβίρεται ολόφρεσκο. Οι μερίδες απόλυτα χορταστικές, θα φύγεις σίγουρα πλήρης και ευτυχής. Ανάμεσα στις γνήσιες πολίτικες γεύσεις, όπως το λαχματζούν με την εξαιρετικά λεπτή τραγανή πίτα, τα παστουρμαδοπιτάκια με φύλλο καταϊφι, το εξαιρετικό χειροποίητο ντονέρ – που φτιάχνεται από τους ίδιους – και το χιουνκιάρ, θα βρεις και πιο απλά μεσογειακά πιάτα, όπως το χειροποίητο σιουφιχτό ζυμαρικό, το οποίο λάτρεψα. Το απόλυτο comfort food, βάλσαμο για τα μέσα σου. Σερβίρεται με ντοματίνια, ελιές και σκληρό ανθότυρο Κρήτης. Να πάρεις, οπωσδήποτε, και τα αυθεντικά πολίτικα τηγανητά τυροπιτάκια, με χειροποίητο λεπτό και τραγανό φύλλο.

 

13315498_10208856914755839_9094378539940132240_n

Όλες οι συνταγές είναι κληρονομιά του Λάκη, αλλά και νέες εμπνεύσεις που του έρχονται, παρακολουθώντας γαστρονομικές τάσεις από διάφορες αγαπημένες του κουζίνες ανά τον κόσμο. Και οι έμπειροι μάγειρές του είναι πάντα πρόθυμοι να δουλέψουν πολύ πάνω σε μια νόστιμη ιδέα και να την κάνουν πραγματικότητα!
Όλα όσα δοκίμασα τα ευχαριστήθηκα. Κι εκεί που είχα πάρει το πηγαίο χαμόγελο της χορτασμένης, ήρθε στο τραπέζι το μπερδεμένο burger και ξέχασα ότι δεν μπορώ να φάω άλλο και το έφαγα κι αυτό, γιατί πώς να αντισταθείς σε αυτό το αριστούργημα; Κάτω – κάτω μια βάση από τηγανητές πατάτες στον τρίφτη, από πάνω σάλτσα φέτας, μετά ένα αφράτο και ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι που σε κάνει να παραμιλάς, πιο πάνω μια φέτα ντομάτας και στην κορυφή καραμελωμένα κρεμμύδια. Στον παράδεισο σίγουρα θα σερβίρεται αυτό, καθημερινά.

 

443885b9-2e41-464d-8b62-f998959d3200
Κι έχεις κι άλλες πολλές επιλογές, σου είπα μόνο τα δικά μου highlights. Και θα μείνετε όλοι στην παρέα ικανοποιημένοι, γιατί έχει πιάτα που καλύπτουν όλα τα γούστα. Προσπάθησε να αφήσεις λίγο χώρο για το επιδόρπιο. Ακόμα και τα γλυκά φτιάχνονται μέσα στην κουζίνα, από ζαχαροπλάστισσα, και μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε μαλεμπί, κιουνεφέ, προφιτερόλ και μους βανίλιας με φρούτα εποχής, αλλά νομίζω ότι πριν και πάνω από όλα αυτά, πρέπει να δοκιμάσεις το αυθεντικό παγωτό καϊμάκι, που φτιάχνει ένας παλιός Πολίτης ειδικά για τον Λάκη και το Μπέρδεμά του.

93273b5c-6d82-4f67-8afb-e94bc06667e9
Και από τα ηχεία θα ακούς το βιολί του Lino Cannavacciuolo και το tango του Piazzola να μπερδεύονται με τον καλύτερο τρόπο με την αέρινη μελιτζανοσαλάτα.

c6a57a40-bf50-4f7d-8a42-be477bc6909b
Γιατί, έτσι είναι η ζωή, νόστιμη και μπερδεμένη.

 

*Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Down Town, τον μήνα Ιούνιο.

 

Μπέρδεμα by Lakis, Σκιάθου 3 – Κηφισιά

No Comment

Post A Comment