Blog

Ταρτα σοκολατας με κρεμα καρυδας (χωρις αβγα-αλευρι-ζαχαρη)

Η δίαιτα συνεχίζεται, η ανάγκη για γλυκό, και μάλιστα σοκολάτα, δεν σταματάει ποτέ! Τρόποι υπάρχουν, ιδέες υπάρχουν, διάθεση έχω, εσύ;

 

Απέφευγα τα προϊόντα καρύδας, γιατί δεν την αγαπώ ιδιαίτερα, αλλά αν θέλεις να φτιάξεις vegan γλυκά, χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, το γάλα, η κρέμα και το λάδι καρύδας είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σου. Από λάδι, ακόμα, δεν έχω χρησιμοποιήσει καρύδας, γιατί προτιμώ το σησαμέλαιο ή το ελαιόλαδο, αλλά σύντομα θα το δοκιμάσω.

 

Σήμερα πήρα κρέμα καρύδας, για να κάνω ganache μαύρης σοκολάτας, την οποία λατρεύω, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να γίνει με κάτι άλλο πέρα από την κλασική, λιπαρή κρέμα γάλακτος. Τη δοκίμασα και έγινε, φυσικά, και μάλιστα η υφή της είναι ακόμα πιο υπέροχη, γιατί θυμίζει περισσότερο μους, δεν είναι πολύ σκληρή όταν παγώνει, όπως η κλασική ganache. Εγώ απλά ζέστανα την κρέμα καρύδας και περιέχυσα ίση ποσότητα κομματιασμένης κουβερτούρας, 72% κακάο (αυτή έχει ελάχιστη ζάχαρη), αλλά εσύ μπορείς να προσθέσεις μέσα και διάφορα μυρωδικά. Αναδεύεις απαλά με μια σπάτουλα την σοκολάτα μέσα στην κρέμα, μέχρι να λιώσει εντελώς και να έχεις ένα λείο μίγμα. Αυτήν την κρέμα, όταν παγώσει, μπορείς να την κάνεις και τρουφάκια. Γενικά, είναι ιδανική για τάρτες, αλλά και για όποιο άλλο γλυκό μπορείς να φανταστείς ότι ταιριάζει μια κρέμα σοκολάτας. Είναι πολύ αρωματική, τόσο λόγω του κακάο όσο και της καρύδας, και φυσικά αυτά τα δύο αρώματα ταιριάζουν υπέροχα μαζί!

 

 

Για την μικρή μου τάρτα, των 5 μικρών κομματιών, χρησιμοποίησα 300γρ κρέμα καρύδας και 250γρ. σοκολάτα, γιατί ήθελα την ganache λίγο πιο ανάλαφρη. Ένα μικρό κομμάτι καλύπτει απόλυτα την ανάγκη σου για σοκολατένιο γλυκό και σε γεμίζει χαρά, γιατί έχει υπέροχα αρώματα και μετά την τελευταία μπουκιά νιώθεις το ίδιο ελαφρύς με πριν.

 

 

Η βάση της σημερινής μου τάρτας είναι επίσης μια αποκάλυψη για μένα. Έκανα του κεφαλιού μου και πέτυχε. Χτύπησα στο μούλτι 3 κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο μαζί με 3 χουρμάδες, 3 δαμάσκηνα αφυδατωμένα, 1 κουταλιά σούπας σιρόπι σφενδάμου, 2 κουταλιές της σούπας κακάο και ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπήστε καλά το μίγμα, μέχρι να γίνει όλο σαν χώμα, να λιώσουν τελείως όλα τα υλικά. Λόγω του φιστικοβούτυρου, θα είναι εύπλαστο, οπότε μπορείτε να το απλώσετε ομοιόμορφα στο σκεύος της τάρτας σας. Όσο το δουλεύετε με το χέρι, βγαίνει η λιπαρότητα και μπορεί να απλωθεί ομοιόμορφα. Μπορείτε να βάλετε μέσα και λίγο ζεστό λάδι καρύδας, αν έχετε, για πιο απαλό αποτέλεσμα στην υφή. Μόλις το άπλωσα σε ένα μικρό ταψάκι που έχω, το έβαλα κατάψυξη για 1 ώρα, να σφίξει καλά. Έπειτα, το ξεφόρμαρα, πριν βάλω μέσα την κρέμα. Δηλαδή, έβαλα τη βάση στο πιάτο σερβιρίσματος και τότε γέμισα μέχρι επάνω με κρέμα και ξαναέβαλα κατάψυξη, να σταθεροποιηθεί γρήγορα η κρέμα και να είναι έτοιμη η τάρτα για σερβίρισμα. Τα υλικά όλα είναι πολύ μαλακά, οπότε αμέσως μόλις τα βγάλετε από την κατάψυξη, θα είναι έτοιμα για κόψιμο και σερβίρισμα, ακόμα κι αν αφήσετε το γλυκό όλη νύχτα μέσα. Εμένα μου αρέσει πιο πολύ γευστικά, όταν το γλυκό είναι πολύ παγωμένο, μου θυμίζει παγωτό. Για το σερβίρισμα, στόλισα με μπανάνες και ινδοκάρυδο!

 

 

No Comment

Post A Comment