Blog

Ταρτα με τυρι κρεμα, συκα, σταφυλια και κρεμμυδια

Σεπτέμβρης και Οκτώβρης είναι οι μήνες της τάρτας. Αρχίζεις να ζητάς γεύσεις, που απέφευγες το καλοκαίρι λόγω έντονης ζέστης. Μπορείς, πλέον, να κάτσεις στη βεράντα, να απολαύσεις το αεράκι με την παρέα σου και ένα δροσερό κρασί. Και μια τάρτα που συνδυάζει το αλμυρό με το γλυκό είναι η καλύτερη παρέα, μετά τον κολλητό σου.

 

Έχουμε ακόμα στη διάθεσή μας πολλά φρούτα και λαχανικά και μπορείς να κάνεις πολλούς συνδυασμούς, αλλά εγώ θα σου δείξω σήμερα έναν πολύ αγαπημένο μου. Τα σταφύλια και τα σύκα είναι στα καλύτερά τους, ώριμα και γλυκά. Αν τα συνδυάσεις με ένα ελαφρύ τυρί και ψιλοκομμένα κρεμμύδια, έχεις ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν αλείψεις λίγο τυρί κρέμα σε μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού, βάλεις επάνω μια φέτα ώριμου σύκου, λίγα σταφύλια, καραμελωμένα κρεμμύδια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, έχεις μια καταπληκτική μπρουσκέτα.

 

Για όσους θέλουν να το πάνε λίγο παραπέρα, όμως, φτιάχνουμε μια ολόκληρη τάρτα, γιατί πάντα μια βουτυράτη, μπισκοτένια βάση θα είναι καλύτερη από μια φέτα ψωμί.

 

 

Έφτιαξα για μια ακόμα φορά την αγαπημένη μου ζύμη μπριζέ, την οποία σου έχω δείξει πολλές φορές

 

Υλικά:

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125γρ. αγελαδινό, παγωμένο βούτυρο

1 κρόκο αβγού

50ml φρέσκο γάλα

 

Πρώτα ανακατεύουμε με τα δάκτυλα το αλεύρι με το βούτυρο και όταν ψιχουλιάσει το μίγμα, προσθέτουμε το αβγό και το γάλα και ζυμώνουμε για λίγο, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, ίσα να μαλακώσει το μίγμα. Φυλάμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Έπειτα, στρώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη σε μια ταρτιέρα αλειμμένη με ελαιόλαδο, τρυπάμε όλη την επιφάνειά της με ένα πιρούνι και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20′.

Έπειτα, τη βγάζουμε από το φούρνο και τη γεμίζουμε με ό,τι έχουμε ετοιμάσει.

Εγώ ανακάτεψα 250γρ τυρί φιλαδέλφεια με λίγη τριμμένη γραβιέρα, αλατοπίπερο και καρυδόψιχα. Άπλωσα αυτό το μίγμα στη βάση της τάρτας και από πάνω σκόρπισα σταφύλια και σύκα κομμένα στη μέση, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μέλι σε όλη την επιφάνεια. Έψησα την τάρτα μου για μισή ώρα ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

 

 

Θέλει προσοχή, μην καεί το κρεμμύδι, γιατί καίγεται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλετε να είστε σίγουροι, βάλτε το από κάτω, να μην το χτυπάει άμεσα η θερμότητα. Αλλιώς, χαμηλώστε λίγο την ένταση του φούρνου, κι ας χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο. Σημασία έχει να παραμείνουν όλα τα υλικά ζουμερά και να καραμελώσουν με το μέλι.

 

Για το σερβίρισμα προτείνω φρέσκο βασιλικό και ταιριάζει πολύ και η άγρια ρόκα!

 

 

 

No Comment

Post A Comment