Blog

Ταρτα ζυμωμενη με ελαιολαδο

Το θέμα αυτού του κειμένου είναι η βάση της τάρτας, αυτή η υπέροχη ζύμη που ταιριάζει με όσες γεύσεις, αλμυρές και γλυκές, μπορείς να φανταστείς. Εγώ έβαλα αχλάδια, γιατί αυτά λαχτάρησα, εσύ μη σταθείς σε αυτό, μπορείς να βάλεις επάνω κρέμα τυριού μαζί με φρούτα, μαρμελάδες, ανάμικτα φρούτα με ζάχαρη και κανέλα, αλμυρά τυριά και αλλαντικά, ό,τι έχεις και μπορείς.

 

Συνέχεια φτιάχνω τη ζύμη μπριζέ, την κλασική, γαλλική, βουτυράτη ζύμη με το υπέροχο άρωμα που σε καθηλώνει. Υπέροχη, αλλά πολύ παχυντική. Και δεν είναι μόνο αυτό το θέμα, που εγώ παραβλέπω πολύ εύκολα, έτσι κι αλλιώς, είναι που για έναν περίεργο λόγο, πολύ συχνά ξεχνάω να αγοράσω βούτυρο από το σούπερ μάρκετ και είναι πολύ πιθανό να μην έχω στο ψυγείο μου. Αν μου καρφωθεί η ανάγκη να φτιάξω κάτι, θέλω οπωσδήποτε να το φτιάξω, οπότε βρίσκω άλλους τρόπους, όταν μου λείπουν κάποια υλικά. Σήμερα σκέφτηκα να αντικαταστήσω το βούτυρο με ελαιόλαδο, που πάντα υπάρχει στο σπίτι για να σώζει την κατάσταση. Την έχω ξαναφτιάξει αυτή τη ζύμη, αλλά μόνο για αλμυρές τάρτες. Σήμερα διαπίστωσα ότι ταιριάζει και με γλυκές – και γιατί να μην ταιριάζει, δηλαδή; Απλά δεν είναι η συνηθισμένη γεύση τάρτας που έχεις στο μυαλό σου. Είναι ακόμα καλύτερη για όσους ακολουθούν πιο ελαφριά διατροφή ή δεν τρώνε βούτυρο.

 

 

Όπως και στην μπριζέ, αν προορίζεις τη ζύμη για γλυκιά τάρτα, πρόσθεσε μέσα λίγη ζάχαρη. Αν είναι για αλμυρή, πρόσθεσε 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και άλλα μυρωδικά. Βάζω άχνη ζάχαρη, στη γλυκιά, για να πλάθεται καλύτερα το ζυμάρι. Στη σημερινή ζύμη με ελαιόλαδο, έβαλα σε μεγάλο μπολ 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγη κανέλα, 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και 100ml ελαιόλαδο. Ανακάτεψα καλά με τα δάχτυλα, μέχρι που η ζύμη έγινε ψιχουλιαστή. Πρόσθεσα 3 κουταλιές της σούπας κρύο γάλα και 1 χτυπημένο αβγό και άρχισα να ζυμώνω με τα χέρια, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη μου. Όπως και η ζύμη μπριζέ, δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί βγαίνει η λιπαρότητα στην επιφάνεια και χαλάει την υφή. Θέλει τόσο όσο. Έφτιαξα τη ζύμη σαν μπάλα, την τύλιξα με μεμβράνη και την άφησα στο ψυγείο για μισή ώρα.

 

 

Μέχρι να κόψω τα αχλάδια σε φετούλες, να τα ραντίσω με χυμό λεμονιού και λικέρ Tia Maria. Έβγαλα τη ζύμη από το ψυγείο, την άνοιξα με τον πλάστη, την έβαλα με προσοχή μέσα στην ταρτιέρα, την γέμισα τρύπες με το πιρούνι και άρχισα να γεμίζω την επιφάνειά της με τις φετούλες αχλαδιού. Δεν έφτασαν για να την καλύψουν όλη και στη μέση έμεινε κενό, που κάλυψα με μαρμελάδα. Πασπάλισα όλη την επιφάνεια με ζάχαρη και κανέλα και έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, να ψηθεί η τάρτα ολόκληρη για 35′. Μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να μαραθούν τα φρούτα. Τρώγεται καλύτερα ζεστή.

 

 

Η ζύμη με το ελαιόλαδο θυμίζει χωριάτικες πίτες. Αυτό ίσως σας δώσει μια κατεύθυνση σχετικά με τις γεύσεις που μπορείτε να απλώσετε επάνω της.

 

No Comment

Post A Comment