Blog

Σουπα λαχανικων βελουτε με μαυροματικα και πατατα

Οι φίλοι στο facebook διάλεξαν ομόφωνα τη λεμονάτη εκδοχή, αλλά αν θέλεις, βάλε φρέσκια ντομάτα μέσα στα λαχανικά, κάτι που δε σε εμποδίζει να στύψεις από πάνω και λίγο λεμόνι στο σερβίρισμα. Εξάλλου, σε αυτές τις ζεστές, comfort σούπες του χειμώνα με τα ολόφρεσκα λαχανικά εποχής, ταιριάζουν τα πάντα, τόσο από ζυμαρικά όσο και από όσπρια, αλλά και από μυρωδικά. Γιατί η σούπα είναι σαν τη σαλάτα, βάζουμε μέσα ό,τι έχουμε και πάλι τέλεια βγαίνει!

 

Αυτήν την εβδομάδα, στην κατσαρόλα έπεσαν – απευθείας από το μανάβικο της LIDL – πράσα, φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο σκόρδο, καρότα και μπρόκολο. Έβρασαν μέσα σε μπόλικο νερό και όταν μαλάκωσαν μπήκαν στο μπλέντερ και χτυπήθηκαν αλύπητα. Αν έχεις ραβδομπλέντερ, τα χτυπάς μέσα στην ίδια την κατσαρόλα με τα υγρά της σούπας και σιγοβράζεις για λίγο ακόμα, μέχρι να έχεις την ιδανική πυκνότητα. Αλλιώς, μεταφέρεις το μείγμα από το μπλέντερ πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζεις το σιγοβράσιμο, ώστε να έχεις πάλι την ιδανική πυκνότητα. Όσο σιγοβράζει η σούπα, πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο μυρωδικό θέλεις. Ταιριάζει και λίγο κίτρινο κάρυ. Θυμήσου ότι δεν θέλουμε πουρέ, θέλουμε σούπα. Να κυλάει όμορφα στα μέσα μας και να μας ζεσταίνουν οι βιταμίνες. Αν τα υγρά στην κατσαρόλα είναι πολλά, ρίξε λίγο κορν φλάουρ και ανακάτευε συνέχεια και γρήγορα με έναν αβγοδάρτη, μέχρι να πήξει η σούπα.

 

%cf%83%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%b11

 

Σε ένα διπλανό κατσαρολάκι έβραζαν τα μαυρομάτικα και σε ένα άλλο οι πατάτες. Μπορεί να σου είχαν περισσέψει μαυρομάτικα από τη χτεσινή σαλάτα και να τα έχεις ήδη βρασμένα μέσα στο ψυγείο, μόνα τους. Το θέμα είναι ότι τα μαυρομάτικα θέλουν 40 λεπτά να βράσουν καλά και τα λαχανικά μας 10′. Οι πατάτες πάλι θέλουν 15′ – 20′, ανάλογα το πάχος. Αν έχεις ατμομάγειρα, κάνε όλα τα λαχανικά στον ατμό και ρίξε στο μπλέντερ για πολτοποίηση. Ήθελα τις πατάτες σε ξεχωριστό κατσαρολάκι, για να τις καθαρίσω μετά το βράσιμο και να τις κάνω πουρέ, δεν ήθελα να τις πολτοποιήσω μαζί με τα λαχανικά στη σούπα, γιατί έτσι χάνεται η γεύση, δε νιώθεις πολύ πατάτα.

 

Όλο το παιχνίδι είναι στη σύνθεση της σούπας και στο σερβίρισμα. Γι’αυτό αυτή η σούπα είναι ιδανική για ένα τραπέζι που θα κάνεις σε δικούς σου ανθρώπους, θα εντυπωσιαστούν από αυτήν την εναλλακτική πρόταση.

 

Κάνε τον πουρέ σου πολτοποιώντας τις πατάτες στο (ραβδο)μπλέντερ μαζί με λίγο γάλα. Ή λιώσε τις απλά με ένα πιρούνι, αν θέλεις πιο παχύ σώμα μέσα στον πουρέ σου. Μεταφέρεις στο κατσαρολάκι και σιγοβράζεις για λίγο μέχρι να έχεις την πυκνότητα που θέλεις. Όσο σιγοβράζει ο πουρές, ρίξε μέσα λίγη μουστάρδα και αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Έτοιμος ο πουρές. Είναι έτοιμα και τα μαυρομάτικα;

 

%cf%83%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%b12

 

Σε ένα βαθύ πιάτο, βάζεις λίγη σούπα, περιχύνεις λίγο καλά χτυπημένο λαδολέμονο, προσθέτεις τα μαυρομάτικα, τον πουρέ από πάνω, και έτοιμη για σερβίρισμα!

 

*Το πιάτο είναι από  thinkpigdeco.weebly.com

No Comment

Post A Comment