Blog

Σοκολατενιες κρεπες με μασκαρπονε και αλειμμα μανταρινιου

Eίμαι της άποψης ότι όλα τα φαγητά και τα γλυκά πρέπει να τα φτιάχνουμε όποτε μας κάνει κέφι, ανεξαρτήτως γιορτών και καλεσμένων, αλλά αν δεν είσαι από εκείνους που κάνουν τσαχπινιές στην κουζίνα κάθε μέρα και θέλεις να τα δώσεις όλα την ημέρα που θα έχεις καλεσμένους στο σπίτι – τώρα τις γιορτές που καθημερινά θα πηγαίνουμε ο ένας στο σπίτι του άλλου και θα ανταλλάζουμε ασταμάτητα ευχές – μπορείς να κρατήσεις τη σημερινή μου ιδέα και να τη σερβίρεις ως επιδόρπιο ή σε ένα γιορτινό brunch, μαζί με ζεστή σοκολάτα ή έναν καλό, δυνατό καφέ.

 

unnamed-1

 

Κάνω τα ψώνια μου, πλέον, έχοντας στο μυαλό μου πιο γιορτινές ιδέες, πιάτα που μπορείτε να σερβίρετε στους καλεσμένους σας και να τους κάνετε να νιώσουν ξεχωριστοί, χωρίς όμως κι εσείς να έχετε κλειστεί μια ολόκληρη εβδομάδα στην κουζίνα για τις προετοιμασίες. Κάποιοι, όπως εγώ, δουλεύουν περισσότερο τη γιορτινή περίοδο και ο χρόνος είναι περιορισμένος. Επίσης, γιορτινό τραπέζι δε σημαίνει μόνο μελομακάρονα, κουραμπιέδες και γεμιστή γαλοπούλα.

 

Αν σας απασχολεί το επιδόρπιο και θέλετε να είναι ελαφρύ, κάπως πρωτότυπο, εντυπωσιακό και με εύκολη προετοιμασία, δείτε αυτές τις κρέπες με κακάο, γεμιστές με μασκαρπόνε και άλειμμα μανταρινιού. Πήρα 2 κιλά κλημεντίνες Αιτωλοακαρνανίας από την Lidl και έβγαλα με αυτές 250γρ άλειμμα, που σημαίνει αρκετό για να στολίσετε πολλές κρέπες ή πολλά άλλα γλυκά της αρεσκείας σας: κέικ, pancakes, παγωτό, γιαούρτι, κρέμες, κλπ.

 

Η συνταγή για τις κρέπες είναι κλασική και μπορείτε να τις έχετε έτοιμες ακόμα και από την προηγούμενη, φυλαγμένες τη μία πάνω στην άλλη και σκεπασμένες με μια μεμβράνη, μέσα στο ψυγείο. Σήμερα σκέφτηκα να βάλω μέσα στον χυλό και λίγο κακάο άγλυκο και δυνατό, να σκορπάει το άρωμά του και να το νιώθεις σε κάθε μπουκιά. Κάνει εξαιρετικό συνδυασμό με τα εσπεριδοειδή και με την άγλυκη κρέμα τυριού.

 

Σε ένα μπολ, ανακατεύεις 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 πρέζα αλάτι και 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και 2 κουτ. σούπας κακάο. Προαιρετικά, βάζεις και λίγο ξύσμα μανταρινιού ή πορτοκαλιού. Προσθέτεις στο μείγμα αυτό 2 αβγά χτυπημένα, 200ml γάλα και 150γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύεις καλά το μείγμα με έναν αβγοδάρτη, ώστε να έχεις έναν λείο χυλό, που θα ρέει εύκολα όταν σηκώνεις ψηλά το κουτάλι, δεν θα στέκεται επάνω, σαν τον πιο πηχτό χυλό του pancake. Σκεπάζεις το μπολ με μεμβράνη και φυλάς στο ψυγείο για μισή ωρίτσα, πριν τηγανίσεις τις κρέπες. Για το τηγάνι, θέλεις ένα καλό, αντικολλητικό σκεύος και ελάχιστο βούτυρο, για να αλείφεις την επιφάνειά του, κάθε φορά που βάζεις τη δόση για την κάθε κρέπα. Η φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή. Ρίχνεις λίγο χυλό στο κέντρο, σηκώνεις το τηγάνι και το γυρνάς γύρω-γύρω, ώστε να απλώσει ο χυλός και να καλύψει όλη την επιφάνεια και ψήνεις 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά.

 

Για τη σάλτσα μανταρινιού, τα πράγματα είναι επίσης απλά και τα υλικά ελάχιστα. Μαζί με τα μανταρίνια, θέλεις ακόμα 200γρ καστανή ζάχαρη και 1 σφηνάκι ρούμι (ή κάποιο λικέρ, αλλά το αλκοόλ είναι προαιρετικό). Στύβεις τα μανταρίνια, σουρώνοντας τα κομματάκια και τα κουκούτσια. Εγώ τα καθάρισα από τη φλούδα τους και τα έριξα όλα  μαζί στο μπλέντερ, οπότε μετά τα πέρασα από σίτα, για να κρατήσω τον χυμό καθαρό, χωρίς τα υπολείμματα κουκουτσιών. Θέλουμε καθαρό χυμό. Ρίχνουμε τον χυμό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το ρούμι και προσθέτουμε και 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με αβγοδάρτη, να ενωθούν τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, να σιγοβράσει η σάλτσα μας μέχρι να δέσει, θα πάρει περίπου 45′.

 

unnamed-5

 

Ανακατεύω συχνά, για να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας, αν και γενικά το μανταρίνι δεν κολλάει εύκολα ούτε αφρίζει πολύ, δεν πρόκειται να σας χυθεί από την κατσαρόλα, αν το προσέχετε. Το κορν φλάουρ βοηθά τη σάλτσα να δέσει εύκολα και κάνει το άλειμμα βελούδινο. Θέλουμε να δέσει καλά η σάλτσα, για να στέκεται στο σερβίρισμα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

 

Μεταφέρουμε το άλειμμα σε βάζο και μόλις κρυώσει, φυλάμε στο ψυγείο, για διάφορες χρήσεις.

 

unnamed-2

 

Για το σερβίρισμα της κρέπας, χτύπησα το μασκαρπόνε ελαφρά με λίγη άχνη ζάχαρη, για να αφρατέψει λίγο και γέμισα την κρέπα μου, προσθέτοντας επάνω στο τυρί και λίγο μανταρίνι. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

 

*Το πιάτο είναι από http://thinkpigdeco.weebly.com/ και αν παραγγείλεις τη δική μου ατάκα, θα έχεις έκπτωση 15%, από μένα για σένα, με πολλές ευχές για χαρούμενες γιορτές!

*Μη διστάσεις να μοιραστείς στο Instagram τη δική σου #TisTheSeasonToBeDeli στιγμή, γιατί τις νοστιμιές αξίζει να τις μοιραζόμαστε!

 

unnamed-4

 

No Comment

Post A Comment