Blog

Πιτα λαχανικων

Γιατί, τέλειο το μπριάμ και το τουρλού, αλλά θες κάποια στιγμή να κάνεις και κάτι διαφορετικό με τα αγαπημένα σου κολοκυθάκια. Άσε που μπορεί να σου έχουν τελειώσει οι ντομάτες, γιατί αυτή την εποχή η υπερκατανάλωση μάς ξεπερνάει όλους και ξεμένουμε χωρίς να το καταλάβουμε.

 

Φτιάξε κάτι άλλο με τα λαχανικά σου, αυτή τη φορά. Κάνε μικρές πιτούλες ατομικές, σαν σουφλεδάκια, να τρως και να χάνεις το μέτρημα. Έτσι πεινασμένος που θα γυρίσεις από τη θάλασσα, μη λογαριάσεις θερμίδες – έκαψες αρκετές με το κολύμπι.
Αν δεν έχεις κάποιον να σου ετοιμάσει το φαγητό, για να το βρεις έτοιμο, φτιάξ’το από πριν. Γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα. Και μπορεί γενικά αυτού του τύπου οι πίτες να τρώγονται καλύτερα ζεστές, μόλις βγουν από τον φούρνο, αλλά έχω να σου πω ότι τη συγκεκριμένη την τρώω και μετά από πολλές ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι κι αλλιώς, με αυτή τη ζέστη, βράζουν οι τοίχοι.

 

unnamed (1)
Εκτός από τα κολοκυθάκια αγαπώ και τα καρότα, οπότε η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν βρήκα στο μανάβικο της LIDL αυτή την τεράστια σακούλα ΛΑΛΑΝΙΤΗΣ από τα ψαχνά Ευβοίας να κοστίζει λιγότερο από 1€! Πρέπει να φάνηκε σε όλους δίπλα μου η χαρά μου, έλαμψε το πρόσωπό μου. Γιατί αμέσως σκέφτηκα πόσα πολλά πράγματα μπορώ να φτιάξω με αυτά! Και τα έχουμε ξαναπεί για τα καρότα, όταν σας έδωσα τη συνταγή για τα κριτσίνια. Διαθέτουν όλη την αλφάβητο σε βιταμίνες ΚΑΙ βοηθούν στο μαύρισμα! Τι καλύτερο για καλοκαίρι; Θα τα βάζω στους χυμούς μου, στις σάλτσες μου, παντού, μέχρι και μαρμελάδα μπορεί να φτιάξω – μου έδωσε την ιδέα μια φίλη γράφοντας ένα αστείο τουήτ.
Επανέρχομαι στην πίτα λαχανικών. Φυσικά, βάζεις ό,τι λαχανικά λαχταράει η καρδιά σου και ό,τι βρήκες φρέσκο και όμορφο στο σούπερ μάρκετ. Ό,τι λαχανικά έχεις, θα τα τρίψεις ωμά στον τρίφτη και θα τα ρίξεις όλα σε ένα μεγάλο μπολ. Εγώ έβαλα πατάτες, κολοκυθάκια, καρότα, φρέσκο κρεμμυδάκι, μπόλικο θυμάρι, πιπεριές ψιλοκομμένες (γιατί δεν τρίβονται εύκολα στον τρίφτη) και μανιτάρια λίγο πιο χοντροκομμένα. Βρήκα μεγάλη, χορταστική συσκευασία με φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους από τα Τρίκαλα.
Ανακατεύεις το μίγμα λαχανικών με λίγο λεπτό σιμιγδάλι, για να πάρει τα πολλά υγρά, αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο μυρωδικό θες, και ρίχνεις μέσα και διάφορα τριμμένα κίτρινα τυριά ή φέτα ή και τα δυο μαζί ή τα αφήνεις απλά για την επιφάνεια, για να βγει και πιο τραγανή.

 

13925064_10209428314280470_7322425101169459711_n

 

Έπειτα, ανακατεύεις σε άλλο μπολ 2-3 αβγά με λίγο γάλα, μέχρι να έχεις ένα καλό μίγμα, περιχύνεις με αυτό τα λαχανικά και αφήνεις για λίγα λεπτά, να το απορροφήσουν καλά. Μεταφέρεις σε πυρέξ ή σε ατομικά πυρίμαχα μπολάκια και ψηνεις, ανάλογα το μέγεθος, για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Για να γίνει πιο τραγανή η επιφάνεια, μπορείς να την πασπαλίσεις με τριμμένη φρυγανιά.

 

unnamed (2)
Απολαμβάνεις αυτά που εμπνεύστηκες μόλις πρωτοείδες τα αγαπημένα σου λαχανικά στην αγορά και ευχαριστείς την τύχη σου που έχεις όλη την Ελλάδα στα πόδια σου, μέσω της γεύσης… και της LIDL, φυσικά!

 

No Comment

Post A Comment