Blog

Παπασπυρου, η γλυκια ιστορια συνεχιζεται

Πριν λίγες ημέρες, έκανα ένα ”ταξιδάκι” μέχρι το Μενίδι, στην κεντρική μονάδα παραγωγής του Παπασπύρου, γιατί ήθελα πολύ να γνωρίσω από κοντά την οικογένεια και να δω όλα τα νόστιμα μυστικά τους στα ενδότερα.
Οι εντυπώσεις μου για τον Παπασπύρου και τα γλυκά του ήταν, έτσι κι αλλιώς, οι καλύτερες, αν και, λόγω ηλικίας, δεν έχω αναμνήσεις από τα παλιά του μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας και το περίφημο στη Συγγρού, αλλά μέχρι και ο οδηγός ταξί που με άφησε εκεί, είχε να μου πει τα καλύτερα για το παγωτό του και εμπειρίες που θυμάται από τότε που ήταν παιδί και πήγαινε με τους γονείς του.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1940, λειτούργησε ως το πρώτο παραδοσιακό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα, και με γνώμονα τις αγνές πρώτες ύλες, δημιουργούσε πάντα μοναδικά γλυκά εμπνευσμένα από παραδοσιακές σπιτικές συνταγές. Η ιστορία του Παπασπύρου είναι πολύ ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη και μπορείτε να τη διαβάσετε αναλυτικά στο site τους www.papaspirou.gr.

Πρόκειται και για ένα πολύ ενδιαφέρον case study στον τομέα των επιχειρήσεων και σε αυτό το σημείο να πω για μια ακόμη φορά, πόσο χαίρομαι να βλέπω τους απογόνους μιας τέτοιας οικογένειας να συνεχίζουν την έντιμη δουλειά που ξεκίνησαν οι παλιοί και να κάνουν τα πάντα για να παραμένει η επιχείρηση σύγχρονη, ακολουθώντας τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να χάνει σε ποιότητα και ήθος.
Η νέα γενιά Παπασπύρου, οι δύο 30something γιοι, είναι άξιοι συνεχιστές, τουλάχιστον αυτό εισπράττω εγώ. Ο ένας πολύ καλός ζαχαροπλάστης και ο άλλος στη διοίκηση, αλληλοσυμπληρώνονται με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας παράλληλα έναν σύγχρονο αέρα στην παραδοσιακή επιχείρηση.

 

6fbdb3dc-aad3-4953-b3d8-d67b53ca8ef3
Η υπεύθυνη επικοινωνίας και μάρκετινγκ, Βασιλεία Λυμπεροπούλου, ανέλαβε την ξενάγησή μου σε όλους τους χώρους, σε όλους αυτούς τους πεντακάθαρους, τακτοποιημένους, μυρωδάτους χώρους, όπου ετοιμάζονται τα πάντα για τα 3 μαγαζιά Παπασπύρου, αλλά και για τις ανάγκες του catering σε κάθε είδους εκδηλώσεις.

 

99e0791c-fbae-4411-baea-dd6b6a29db7e
Εννοείται, πως από όλες τις ξεναγήσεις σε εργοστάσια και εργαστήρια που έχω κάνει, οι καλύτερες είναι σε ζαχαροπλαστεία, ειδικά όταν βλέπεις να γίνονται σχεδόν όλα χειροποίητα. Ρέει η σοκολάτα που καλύπτει χωνάκια και τα μετατρέπει σε έργα τέχνης, τα ταλαντούχα χέρια σχηματίζουν κουλουράκια με απίστευτη ταχύτητα και στον αέρα αυτές οι μυρωδιές βανίλιας, πορτοκαλιού, κανέλας, φρέσκου γάλακτος, που σου φέρνουν μια γλυκιά λιποθυμία.
Και έφτασε η στιγμή της δοκιμής. Δεν είχα ξαναδοκιμάσει αυτά τα συνηθισμένα, αγαπημένα γλυκά, που πάντα προτιμάμε όταν έχουμε μια επίσκεψη ή καλεσμένους. Ξέρετε, κοκάκια, εκλαιράκια, σουδάκια και τέτοια. Εμένα αυτά είναι η καταστροφή μου, μπορώ να φάω άπειρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές τα συναντάμε πολύ σιροπιαστά και βαριά σε γεύση, σε βαθμό ενοχλητικό. Μόλις δοκίμασα το κοκάκι του Παπασπύρου, έλιωσα.
Αυτά τα γλυκά εκεί δεν είναι βαριά και σκέτη ζάχαρη, ούτε σιροπιαστά, και φυσικά είναι ολόφρεσκα. Το κοκάκι έχει εξαιρετικά αφράτη βάση, φαίνεται κι από τη στιγμή που το πιάνεις στο χέρι σου, πόσο ανάλαφρο είναι. Η κρέμα του δροσερή και αέρινη. Η επικάλυψη σοκολάτας τραγανή, κάνει αυτό το γοητευτικό κρακ στο δάγκωμα. Είναι ολόκληρο ένα ποίημα. Το ίδιο και τα γλυκά – άγλυκα σουδάκια και τα μινι lemon pie, με την δροσερή λεμονάτη κρέμα να σε μαγεύει.

 

13509008_1015320508504445_3862010273547658698_n

 

Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη, αλλά όταν σκέφτηκα ότι δεν έχω δίπλα στο σπίτι μου έναν Παπασπύρου, απογοητεύτηκα λίγο, είναι αλήθεια. Τον συναντώ, βέβαια, αρκετές φορές σε διάφορες εκδηλώσεις, γιατί είναι πολύ αγαπητός και τον επιλέγουν πολύ συχνά για το catering. Έχω συνεργαστεί κι εγώ μαζί τους μια φορά σε event με την Goldair Handling και η εμπειρία μου ήταν η καλύτερη. Είχαν ευγενικό προσωπικό που με βοήθησε πάρα πολύ σε ό,τι χρειαζόμουν όσο μαγείρευα και το finger food που έφεραν, αλλά και τα γλυκά, ήταν φρεσκότατα και πεντανόστιμα. Δεν ζητάς και πολλά από ένα catering, αυτά είναι τα βασικά. Και στον Παπασπύρου τα βρίσκεις, στο εγγυώμαι.

 

13516299_10208986850124142_7630991407236426009_n

 

Για το παγωτό του, τι να πω εγώ; Έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές! Το ευχαριστήθηκα απόλυτα και είναι αλήθεια ότι πλέον δύσκολα ευχαριστιέμαι παγωτό, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν καλά παγωτά, να το ξέρετε. Αυτό μοσχοβολάει, φαίνεται αμέσως η καλή πρώτη ύλη.

 

7855cdb5-aeb3-401b-be74-fb19fd768667

 

Το σορμπέ φράουλα θυμίζει θερινό σινεμά, το σορμπέ μάνγκο μέρη εξωτικά και πάρε και μια σοκολάτα να γυρίσεις πίσω στα χρόνια τα παιδικά. Μα αν θες κάτι πραγματικά παραδοσιακό, διάλεξε το κασάτο, που είναι παγωτό κρέμα με σαντιγί ενδιάμεσα και γλυκό του κουταλιού κεράσι και κροκάν αμυγδάλου και από κάτω mousse σοκολάτας. Δεν κάνω πλάκα, είναι πραγματικότητα!

 

d58374e7-5443-4a50-ba30-4bf2e2cc3327

 

13516440_10209064207698033_8392521794244745449_n

 

Στα συν, εγώ βάζω και το πανέμορφο, ρετρό packaging, που ταιριάζει απόλυτα στο ιστορικό τους, αλλά και σ’εμένα!

 

c8b15713-2257-463b-9f1b-ae3cfa3d4f5c

 

Παπασπύρου, Αγ. Τριάδος & Ν. Ζίχνης 15 – Αχαρναί

 

No Comment

Post A Comment