Blog

Νηστισιμη μπουγατσα με ροφημα αμυγδαλου Alpro

Πριν λίγες ημέρες, στο ίνσταγκραμ, έδωσα κάποιες συμβουλές για τη νηστεία, γιατί πολλοί φίλοι μού στέλνουν μηνύματα και ζητάνε δημιουργικές ιδέες για να μην τρώνε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Η βασική μου θέση είναι μία: βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει! Μην τρώτε μόνο ψωμιά για να χορτάσετε, γιατί θα πάρετε περιττά κιλά, χωρίς καμία ουσία. Σκοπός είναι να συνεχίσετε να έχετε δύναμη και ενέργεια την περίοδο της νηστείας, γιατί η καθημερινότητα δεν αλλάζει και εξακολουθεί να είναι απαιτητική.

 

Συνέχεια δίνω ιδέες για φαγητά και γλυκά, τα οποία είναι τυχαία νηστίσιμα, καθώς η ίδια δεν νηστεύω ποτέ, κι έτσι δεν αναγκάζομαι να κάνω πειραματισμούς σε συγκεκριμένες περιόδους. Επίσης, έχω πολλούς φίλους χορτοφάγους και vegans που με ακολουθούν και χαίρομαι να τους δίνω εναλλακτικές προτάσεις, ώστε κι εκείνοι να μην στερούνται γεύσεις. Πλέον, όμως, βρισκόμαστε σε μια πιο προοδευτική εποχή σε σχέση με τις διατροφικές προτιμήσεις και δε μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στο φαγητό. Μια νηστίσιμη συνταγή δε σημαίνει ότι δεν είναι ενδιαφέρουσα για κάποιον που δε νηστεύει!

 

 

Τη συνταγή που προτιμώ για σπιτική μπουγάτσα την έχω μοιραστεί στο παρελθόν στο ίνσταγκραμ και είχα τονίσει ότι την κρέμα μπορείτε να τη φτιάξετε και με ρόφημα αμυγδάλου, αν το προτιμάτε. Τώρα που την ξαναέφτιαξα με το αγαπημένο μου Alpro, αποφάσισα να την ανεβάσω και επίσημα στο blog, για να τη βρίσκετε εύκολα. Πρόκειται για μια πολύ εύκολη διαδικασία και αν σου αρέσει η μπουγάτσα, σίγουρα ξέρεις ότι καλύτερα να τη φτιάξεις μόνος σου για να την απολαύσεις επιτόπου φρέσκια και ζεστή. Σαν τη μυρωδάτη, ζεστή μπουγάτσα με το τραγανό φύλλο… τίποτα!

 

Στην αγορά κυκλοφορούν πολύ ωραία φύλλα κρούστας και αν προτιμήσεις κατεψυγμένο, θυμήσου να το βγάλεις τουλάχιστον μια ώρα πριν τη χρήση εκτός ψυγείου, για να μπορείς να το χειριστείς και να μην σπάει. Εγώ παίρνω πάντα ψυγείου, αλλά αν ανοίξεις το πακέτο, πρέπει να το καταναλώσεις μέσα σε λίγες μέρες.

 

 

Πρώτα ετοίμασε την κρέμα. Βάλε σε ένα κατσαρολάκι 1 λίτρο ρόφημα αμυγδάλου της Alpro, με ζάχαρη ή χωρίς, εγώ προτιμώ το σκέτο πάντα, μαζί με 100γρ κρυσταλλική ζάχαρη. Άφησε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται το ρόφημα και να λιώνει η ζάχαρη. Τώρα προσθέτεις και ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι και άρωμα βανίλιας. Ανακατεύεις συνέχεια, με προσοχή να μην κολλήσει το μίγμα, και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνεις αμέσως 100γρ λεπτό σιμιγδάλι ανακατεύοντας παράλληλα συνεχώς, για να μη σβολιάσει η κρέμα. Συνεχίζεις το έντονο ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα. Εγώ την προτιμώ κάπως πιο ρευστή, όχι πολύ πηκτή, αλλά αυτό είναι προσωπικό θέμα, όπως και το πόσο γλυκιά τη θες. Μόλις πήξει, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις την κρέμα στην άκρη.

 

 

Σε ένα πυρίμαχο, ορθογώνιο ταψί, λαδώνεις με ένα πινέλο την επιφάνεια και αρχίζεις να απλώνεις ένα – ένα τα φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα όλα. Βάζεις 5-6 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, λαδωμένα, και απλώνεις επάνω τους την κρέμα ομοιόμορφα. Σκεπάζεις την κρέμα με άλλα 5-6 φύλλα λαδωμένα. Το τελευταίο κανονικά το αλείφω με κρόκο αβγού, για να κάνει ωραία κρούστα η επιφάνεια στο ψήσιμο, αλλά αν δεν το θες καθόλου το αβγό, μπορείς να το ραντίσεις με λίγο ρόφημα αμυγδάλου και να το πασπαλίσεις με λίγη ζάχαρη!

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η επιφάνεια. Εννοείται πως για το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα! Ιδανικό πρωινό, με καλά λιπαρά που δίνουν ενέργεια και χαρά, δεν βαραίνουν το στομάχι και σε βοηθούν να αντεπεξέλθεις σε μια δύσκολη μέρα!

 

 

No Comment

Post A Comment