Blog

Μωσαϊκο, το γλυκο – αναμνηση

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω σε μαγαζί που έχει μωσαϊκό και να μην πάρω ένα κομμάτι. Λατρεύω αυτόν τον συνδυασμό της σοκολάτας με το μπισκότο, αυτό που όταν τα ανακατεύεις απελευθερώνονται όλα τα αρώματά τους και ενισχύονται από το κονιάκ και μοιάζουν όλα τόσο αρμονικά δεμένα που καταντάει εκνευριστικό. Γιατί δε μπορείς να του αντισταθείς.

 

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε πολλά πειράγματα και προσθήκες σε αυτή τη συνταγή και είμαι πολύ ανοιχτή σε όλες. Απλά, καμία δεν θα είναι ίδια με το κλασικό, το μωσαϊκό είναι το παστίτσιο των γλυκών. Θες 4 βασικά υλικά για να βγει η γεύση των παιδικών σου χρόνων. Οι προσθαφαιρέσεις είναι δική σου υπόθεση.

 

Στο κλασικό μωσαϊκό έβαζαν βούτυρο, μάλιστα νομίζω ότι στα περισσότερα σπίτια το έκαναν με μαργαρίνη, για να είναι πιο ελαφρύ, αλλά δεν συγκρίνεται η γεύση με το αγελαδινό βούτυρο. Κι ας είναι βαρύ, κι ας μη μπορείς να φας δεύτερο κομμάτι – εγώ μπορώ!

 

 

Λιώνεις σε μπεν μαρί 200γρ αγελαδινό βούτυρο, για να μην καεί. Σε ένα μπολ σπας 1 πακέτο πτι-μπερ με τα χέρια, για να μπει στο πετσί σου η βουτυρίλα. Ραντίζεις τα πτι-μπερ με κονιάκ – κάποιοι βάζουν διάφορα άλλα λικέρ, δεκτά όλα, αλλά σαν το κονιάκ, τίποτα! Ρίχνεις το λιωμένο βούτυρο πάνω στα μπισκότα, ανακατεύεις ελαφρά και προσθέτεις 250γρ πραλίνα φουντουκιού ή λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύεις καλά, να κολλήσουν όλα τα μπισκότα με τη σοκολάτα. Στρώνεις το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα ή το απλώνεις επάνω σε σκέτη λαδόκολλα, την οποία τυλίγεις σαν καραμέλα, με τις άκρες να περισσεύουν και να στριφογυρίζουν. Βάζεις στην κατάψυξη για 1 ώρα, ώστε να μην περιμένεις πολύ για να σφίξει. Μετά μπορείς να φυλάξεις στο ψυγείο για 2-3 μέρες, για να κόβεται πιο εύκολα και να είναι ζουμερό στο εσωτερικό.

 

 

Στην εκδοχή χωρίς βούτυρο, λιώνω κουβερτούρα στο μπεν μαρί, την αραιώνω με λίγο γάλα και περιχύνω με αυτό το μίγμα τα βρεγμένα με κονιάκ μπισκότα. Κάποιοι προσθέτουν καρύδια, εγώ απεχθάνομαι τους ξηρούς καρπούς στα γλυκά.

 

 

No Comment

Post A Comment