Blog

Μια κολοκυθα, πολλες ιδεες

Στο επίκεντρο, αυτήν την εβδομάδα, ήταν μια μικρή και χαριτωμένη κολοκύθα, που βρήκα στην LIDL, και λέγεται butternut squash, γεμάτη βιταμίνες και μαγνήσιο. Θα έχετε δει δεκάδες συνταγές με κολοκύθες αυτές τις ημέρες και, όντως, υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί, που μπορείτε να δοκιμάσετε, είτε σε αλμυρά είτε σε γλυκά.

 

%cf%88%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%b1

 

Και το καλό είναι ότι με μια μόνο μικρή κολοκύθα μπορείς να φτιάξεις δύο διαφορετικές συνταγές και να τους ευχαριστήσεις όλους. Αυτό που θέλει λίγο παραπάνω προσοχή είναι το καθάρισμα, που απαιτεί ένα καλό και κοφτερό μαχαίρι και υπομονή, γιατί η σάρκα της είναι σκληρή. Η κολοκύθα διατηρείται για αρκετές ημέρες στο ψυγείο, αν την καθαρίσετε και την τυλίξετε σε μια μεμβράνη, και αρκετούς μήνες στην κατάψυξη. Μια καλή ιδέα είναι να την τρίψετε και να την βάλετε σε ένα μπολ στην κατάψυξη, ώστε να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για σάλτσες και μαρμελάδες, που θα δώσουν μια πολύ ωραία και διαφορετική πινελιά σε κάθε γεύμα.

 

14611111_10210187157371073_7636226225529427859_n

 

Η κολοκύθα έχει υπέροχο άρωμα, που μοιάζει λίγο με το πεπόνι, και προσφέρει μια ήπια φρουτένια και εξωτική γεύση. Ταιριάζει πολύ με τα έντονα και ζεστά μυρωδικά, όπως η κανέλα, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο αλλά και με τα μεσογειακά, όπως το θυμάρι και το φασκόμηλο. Επίσης, δένει υπέροχα με τα μαλακά και γλυκά τυριά, καθώς και με την όξινη γεύση ενός καλού βαλσαμικού ξυδιού.

 

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη μας, μπορούμε να κάνουμε διάφορους ανάλογους συνδυασμούς μέσα σε πίτες, ριζότα, μακαρονάδες και σούπες.

 

Και, αφού θα κουραστούμε λιγάκι  να καθαρίσουμε την κολοκύθα, δεν χρειάζεται να κουραστούμε και με την υπόλοιπη συνταγή. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας δύο πολύ απλές ιδέες, που μου ήρθαν εντελώς ξαφνικά και τελικά βγήκαν εξαιρετικές.

 

Με τη μισή κολοκύθα έφτιαξα μια πίτα και με την άλλη μισή μακαρονάδα. Αφού καθάρισα την κολοκύθα, έκοψα τη μισή σε στικς και τα πασπάλισα με ζάχαρη, κανέλα, μπαχάρι και κόκκινο πιπέρι. Τα έστρωσα σε ταψί με λαδόκολλα και τα έψησα για 15 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν και να σκορπίσουν παντού τα αρώματα. Παράλληλα, καραμέλωσα ένα κρεμμύδι, με λίγη ζάχαρη και βαλσάμικο. Στο τέλος, έριξα μέσα στο κρεμμύδι και 2 αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες και ανακάτεψα. Μπορείς να φτιάξεις δική σου ζύμη μπριζέ και να φτιάξεις μια κις λορέν με αυτά τα υλικά, αλλά αν δεν έχεις χρόνο για ζύμη, πάρε έτοιμη σφολιάτα Καρδίς και κάνε την πίτα σκεπαστή ή στριφτή.

 

Έστρωσα πάνω στο ένα φύλλο ανθότυρο, έβαλα από πάνω τα στικς κολοκύθας, έπειτα τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τα αχλάδια και πασπάλισα με λίγη ζάχαρη και κόκκινο πιπέρι. Σκέπασα με το άλλο φύλλο, άλειψα την επιφάνεια με λίγο κρόκο αυγού και πασπάλισα με ζάχαρη. Έψησα στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Είναι υπέροχη το απόγευμα με ένα μαύρο τσάι.

 

unnamed-1

 

Πριν το απόγευμα, όμως, είναι μεσημέρι και η κολοκύθα μπορεί να μπήκε και στο μεσημεριανό μας. Έκοψα την άλλη μισή σε κυβάκια και την σόταρα μέσα σε αγελαδινό βούτυρο για 2 λεπτά, πρόσθεσα λίγο βαλσάμικο, ένα υπέροχο βιολογικό θυμάρι που βρήκα στην LIDL, γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό. Άφησα την κολοκύθα λίγα λεπτά να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα, έβραζα τα λιγκουίνι.

 

unnamed

 

Εννοείται πως ρίχνεις τα λιγκουίνι, μόλις βράσουν, μέσα στο σκεύος με τη σάλτσα κολοκύθας, για να πάρουν όλα μαζί 1-2 βράσεις, πριν το σερβίρισμα. Στο πιάτο πρόσθεσα και ψητό χοιρομέρι Ξάνθης σε λεπτές λωρίδες και λίγο ανθότυρο. Πολύ ιδιαίτερη γεύση, κάτι που σίγουρα δεν τρως συχνά. Μπορείς, αντί για βαλσάμικο, να χρησιμοποιήσεις ένα καλό λευκό κρασί.

 

unnamed-2

 

 

No Comment

Post A Comment