Blog

Μαριναρισμενες φραουλες με crumble αμυγδαλοβουτυρου

Είναι οι πρώτες φράουλες που παίρνω για φέτος, άργησα λίγο, αλλά η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο τις επιθυμώ όλο και λιγότερο, δεν μου κάνουν αίσθηση, όπως παλιά. Τις πήρα και αποφάσισα ότι δεν ήθελα να τις φάω σκέτες. Ή θα τις έβαζα σε smoothie ή σε κάποιο γλυκό. Και, όπως έχετε καταλάβει, δεν τρώω γλυκά τον τελευταίο καιρό, λόγω δίαιτας, παρά μόνο παγωτό βανίλια και διάφορα άγλυκα γλυκά, όπως ζελέ, κρέμες και μπάρες με βρώμη, στις οποίες βάζω αποξηραμένα φρούτα και choco chips μαύρης σοκολάτας, οπότε ικανοποιώ την επιθυμία μου για γλυκό.

 

Εξαιτίας της δίαιτας, έχω φτιάξει ένα ακόμα hashtag στο instagram, το #σουγκαρφρί, εκτός από το #μηφασβλακείες. Εκεί θα βρεις συγκεντρωμένες όλες μου τις προτάσεις και σε προκαλώ να τις πειράξεις όλες και να τις φέρεις στα μέτρα σου. Όπως θέλω να κάνεις και με τη σημερινή συνταγή. Οι συνδυασμοί γεύσεων που εμπνεύστηκα είναι πάρα πολύ καλοί, αλλά ίσως είναι καλοί για τα δικά μου γούστα. Αν θέλεις, αντικατάστησε τα αρωματικά και φέρε το γλυκό στα μέτρα σου. Μπορείς ακόμα να αντικαταστήσεις και τις ίδιες τις φράουλες, που φαίνονται εδώ σαν βασικό συστατικό. Όταν τελειώσουν, όμως, οι φράουλες, μπορείς να μαρινάρεις και να βάλεις μέσα ένα άλλο φρούτο, ροδάκινα, για παράδειγμα. Να προτιμήσεις ένα φρούτο μαλακό, που θα ψηθεί και θα βγάλει τα ζουμιά του εύκολα, στα 20 λεπτά που θα μείνει αυτό το γλυκό στο φούρνο.

 

 

Η φράουλα φτιάχνει πολύ γρήγορα σιρόπι, αν μείνει σε μαρινάδα και ψηθεί πολύ λίγα λεπτά. Και αυτό το σιρόπι θα κάνει τη βρώμη πιο λαχταριστή σε όσους δεν την αγαπούν πολύ.

 

 

Η δική μου μαρινάδα για τις φράουλες είχε 3 κουταλιές σούπας μέλι, χυμό από 1/2 λεμόνι, άρωμα αμυγδάλου (το βρίσκεις σε πολύ μικρά μπουκαλάκια, μαζί με όλα τα φυσικά αρώματα για ζαχαροπλαστική, στο σούπερ μάρκετ) και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ( ή μέντα). Αυτά για 1 κεσεδάκι φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση. Τις ανακατεύεις μαζί με όλα τα υλικά και τις αφήνεις να βγάλουν ζουμάκι, στο ψυγείο ή εκτός, για 1 ώρα ή και παραπάνω, αν έχεις χρόνο. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τη ζάχαρη, βάλε ζάχαρη, θα κάνει σίγουρα καλύτερο σιρόπι. Αλλά εδώ το θέμα μας είναι τα #σουγκαρφρί. Επίσης, καλό θα ήταν να πασπαλίσεις τις φράουλες με 1 κουταλάκι γλυκού κοπανισμένο λιναρόσπορο, που είναι υπερτροφή και πρέπει να τον λαμβάνουμε ημερησίως, και δεν θα σου αλλάξει τίποτα στη γεύση, δεν θα τον καταλάβεις καν.

 

Παράλληλα, φτιάχνεις μια πολύ εύκολη ζύμη με νιφάδες βρώμης και αμυγδαλοβούτυρο. Προτιμάμε νιφάδες και όχι πίτουρο βρώμης, επειδή μας διευκολύνει η υφή, θέλουμε να βγει τραγανό, σαν το κλασικό crumble, και νομίζω ότι με το πίτουρο δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

 

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις 250γρ αμυγδαλοβούτυρο με 200γρ. νιφάδες βρώμης (εγώ προτιμώ βιολογικές, είναι κάπως πιο τραγανές. Επίσης, σε ντελικατέσεν θα βρεις και ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη, ψάξ’το λίγο το θέμα), 1 κουταλιά σούπας μέλι και ό,τι μυρωδικά θες, όπως κανέλα, άρωμα αμυγδάλου (μοιάζει λίγο με λικέρ), άρωμα βανίλιας, ό,τι θες. Πλάσε με τα χέρια σου αυτό το μίγμα, μέχρι να έχεις μια εύπλαστη ζύμη, που κολλάει λίγο στα χέρια. Αν δεν είναι πολύ συμπαγής, πρόσθεσε μερικές νιφάδες βρώμης ακόμα.

 

 

Χώρισε το μίγμα της ζύμης στα δύο και στρώσε τη 1 δόση στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους, όπως στρώνεις τη ζύμη για τάρτα. Κάλυψε την επιφάνεια της ζύμης με τις μαριναρισμένες φράουλες και ολοκλήρωσε προσθέτοντας τη δεύτερη δόση ζύμης από πάνω, σε τριφτή μορφή. Πάρε τη ζύμη με τα χέρια σου και τρίψε την πάνω από τις φράουλες, ώστε να σχηματιστούν κομματάκια ζύμης, που δεν θα καλύπτουν εντελώς τις φράουλες, θα μοιάζει σαν να βγαίνουν οι φράουλες από μέσα για να φανούν και να κλέψουν την παράσταση.

 

 

Ψήσε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20′. Θα ροδίσει καλά η επιφάνεια και θα δημιουργηθεί σιρόπι από τις φράουλες. Μπορείς να απολαύσεις όσο είναι ζεστό, με μια μπάλα παγωτό βανίλια επάνω ή άστο να κρυώσει καλά και βάλτο στο ψυγείο, για να έχεις απογευματινό μαζί με τον καφέ. Μια ακόμα ιδέα είναι να το ψήσεις σε ατομικά πυρίμαχα μπολάκια και να έχει ο καθένας το δικό του.

 

 

No Comment

Post A Comment