Blog

Κυριακατικο brunch με ο,τι ειχε το ψυγειο μου

Φιλοξένησα φίλη απαιτητική το περασμένο Σαββατοκύριακο. Καλοφαγού, που την ξυπνάει ο δικός της με καφέ και αβγά στη σωστή θερμοκρασία. Έπρεπε να την ικανοποιήσω, μη φύγει και πει ”αυτή η αχαΐρευτη δε μου έκανε ούτε ένα brunch της προκοπής να φάω”.
Είμαι, γενικά, πολύ κουρασμένη τον τελευταίο καιρό, φταίει και η ζέστη, δεν θέλω να μαγειρεύω με τις ώρες, θέλω να φτιάχνω λίγα και καλά και χωρίς πολύ κόπο. Επίσης, πάω μια φορά την εβδομάδα στα LIDL και φροντίζω να παίρνω ό,τι χρειάζομαι για τις προσεχείς ημέρες, ώστε να μην πηγαινοέρχομαι 10 φορές. Ε, όταν φτάνει η Κυριακή το ψυγείο είναι σαφώς πιο φτωχό, αλλά πάντα έχει μέσα κάτι χρήσιμο, κάτι που μπορεί να συνεργαστεί πολύ όμορφα με όσα έχουν τα ντουλάπια και να βγάλουν ένα ικανοποιητικότατο γεύμα.

 

13718739_10209232385542374_5579914630169673615_n

 

Έβαλα τη φαντασία μου να δουλέψει και έφτιαξα ένα ελληνικότατο brunch, που απολαύσαμε με μεγάλη χαρά, εγώ και η Κατερίνα. Εννοείται πως δεν την άφησα να αγγίξει ΤΙΠΟΤΑ μέχρι να βγει η σωστή φωτογραφία!

 

13707514_10209268991777507_4617524863751757905_n

 

Η γλάστρα βασιλικού – τις περισσότερες φορές, στο μανάβικο του LIDL βρίσκω γλαστράκια με μυρωδικά και τα αγαπώ – έγινε ένα ωραιότατο pesto με κάσιους, σκόρδο, τριμμένη γραβιέρα Μυτιλήνης και ελαιόλαδο. Τα χτυπάς απλά στο μπλέντερ όλα μαζί, μέχρι να έχεις ένα αφράτο, ενιαίο μίγμα. Βάλε ελαιόλαδο με το μάτι, μέχρι να έχει το μίγμα σου τη σωστή υφή. Πρόσθεσε αλατοπίπερο στο χτύπημα, κατά βούληση. Και φύλαξε το pesto σε βαζάκι στο ψυγείο, για πολλές χρήσεις. Ξέρεις πού το έβαλα αυτή τη φορά; Θα ξετρελαθείς!
Έφτιαξα τα αγαπημένα μου ψωμάκια γιαουρτιού, αλλά αυτή τη φορά πρόσθεσα στο μίγμα και λίγο από το pesto. Είναι τα πιο γρήγορα και τα πιο αφράτα ψωμάκια που μπορείς να φτιάξεις και, φυσικά, μπορείς να παίξεις μαζί τους όσο θες, ως προς τα αρώματα και τις γεύσεις.
Βάλε σε ένα βαθύ μπολ 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μαζί με αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο με το μάτι. Πρόσθεσε μέσα και 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι και ανακάτεψε με κουτάλι, μέχρι να έχεις ένα κολλώδες μίγμα. Ρίξε 2-3 κουταλιές της σούπας από το pesto και ενσωμάτωσε. Βάλε 50ml γάλα φρέσκο και συνέχισε να ανακατεύεις, μέχρι το μίγμα σου να γίνεται λίγο πιο εύκολο στο ανακάτεμα, χωρίς μεγάλες αντιστάσεις. Θέλουμε να κολλάει το μίγμα, να μην είναι πολύ σφιχτό, αλλά ούτε και πολύ αραιό.

 

4ee94193-c200-4e3f-b0d8-11141089166a
Γέμισε με αυτό το μίγμα μερικά ατομικά φορμάκια για cupcakes, αφού πρώτα τα λαδώσεις καλά. Ψήσε τα ψωμάκια για 20 λεπτά το πολύ, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Είναι το ίδιο φρέσκα και την επόμενη μέρα.
Σέρβιρα τα ψωμάκια βασιλικού δίπλα σε ένα μπολ με ψιλοκομμένη ντομάτα, μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο, σκόρδο και βασιλικό. Άφησέ την αρκετή ώρα στο ψυγείο, να πάρει τις μυρωδιές.
Παράλληλα, έφτιαξα και μια σαλάτα με μαυρομάτικα. Τα ανακάτεψα με το ίδιο μίγμα ντομάτας, ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πάει κι αυτό. Αμέσως πριν το σερβίρισμα, ρίξε βινεγκέτ με βαλσάμικο.
Φυσικά, κάθε brunch που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει αβγά. Τα έκανα μια απλή ομελέτα και έριξα επάνω της το υπέροχο κασέρι που αγοράζω από τα LIDL, κομμένο σε κυβάκια. Απλούστατον.
Έπειτα, είδα ότι μου είχαν μείνει 2 καλαμπόκια, αυτά τα υπέροχα, τα γλυκά, τα καλοκαιρινά! Τα έβρασα πρώτα για 15′ και μετά τα άλειψα με βούτυρο, τα πασπάλισα με μίγμα μεσογειακών μυρωδικών και τα έψησα για άλλα 10′ στο grill.

 

97347ff7-50f4-446b-bb3a-6dde0eaccf9e
Α, το καλύτερο δεν στο είπα. Είχαν μείνει και λίγες φρέσκιες γαρίδες σε ένα τάπερ. Τις είχα ήδη βρασμένες, για να μην χαλάσουν. Σκέφτηκα ότι μπορεί να τις έφτιαχνα με φρέσκια ντομάτα, για καμιά μακαρονάδα. Αλλά τώρα που είχα το pesto βασιλικού, μου ήρθε κάτι άλλο. Τις πέρασα σε ξυλάκια, αυτά για τα σουβλάκια, και τις άλειψα με το pesto. 10′ ψήσιμο στο grill κι αυτές και είναι έτοιμες.
Το καλύτερο ρόφημα για όλα αυτά; Ένας φρέσκος χυμός ανάμικτος, με όλα τα ώριμα φρούτα που έχεις στο ψυγείο σου, χτυπημένα με πάγο στο μπλέντερ.
Και κάπως έτσι, περνάς μια υπέροχη Κυριακή με καλή παρέα!

 

No Comment

Post A Comment