Blog

Κοκκινα και κιτρινα. Για ρεβιθια μιλαμε.

Tα ρεβίθια τα αγαπώ πολύ, αλλά πάρα πολλές φορές ξεχνάω να τα βάλω να μουλιάσουν και τη στιγμή που τα λαχταρώ, δε μπορώ να τα έχω, αν δεν έχω μεριμνήσει από την προηγούμενη. Όταν το θυμάμαι, λοιπόν, μουλιάζω οπωσδήποτε 500gr, ώστε να έχω μπόλικα και να τα μαγειρέψω με δύο διαφορετικούς τρόπους, για να τα χορτάσω, μιας και θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να τα ξανακάνω.

 

Συνήθως τα κάνω λεμονάτα με μουστάρδα και βάζω και χωριάτικο λουκάνικο. Την προηγούμενη φορά, τα έκανα με κίτρινο κάρυ και ρύζι. Σκέψου ότι όλα τα όσπρια, πλέον, τα μαγειρεύουμε με διάφορους τρόπους, μη στέκεσαι σε όσα έχεις μάθει από τη μαμά και τη γιαγιά και ακολούθησε την έμπνευση της στιγμής και τις ορέξεις των αγαπημένων σου, με τους οποίους θα τα μοιραστείς. Εγώ εμπνέομαι μόλις σταθώ μπροστά στο μανάβικο της LIDL και φαντάζομαι όλα αυτά τα λαχανικά μέσα στις κατσαρόλες μου με διάφορους συνδυασμούς!

 

unnamed-14

 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα με τα ρεβίθια είναι ότι αργούν να βράσουν και να μαλακώσουν αρκετά, ώστε να χυλώσουν. Αν βάλεις λίγη μαγειρική σόδα μέσα στο μούλιασμα, θα γίνει πιο εύκολο το βράσιμο, αλλά αν έχεις χύτρα, σπαταλάς τον μισό χρόνο. Το θέμα είναι ότι αν τα βάλεις σε κατσαρόλα ή σε γάστρα, σε σιγανή φωτιά, και τα αφήσεις να πάρουν το χρόνο τους, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει οπωσδήποτε. Σίγουρα εξαρτάται και από το όσπριο, την ποικιλία του. Τα Terranea, που παίρνω από τα LIDL, βράζουν πολύ εύκολα, αν έχω βάλει τη σοδίτσα μου μέσα στο νερό.

 

Αυτή τη φορά, έβραζαν δύο κατσαρόλες μαζί. Στη μία έγιναν κίτρινα τα ρεβίθια και στην άλλη κόκκινα. Για τα κίτρινα, θέλεις μουστάρδα της αρεσκείας σου, κίτρινο κάρυ, καλό θυμάρι και τυρί κρέμα για να δημιουργηθεί στο τελείωμα μια παχύρρευστη σάλτσα, που θα ευχαριστηθείς απόλυτα! Α και λίγο μοσχοκάρυδο στο τελείωμα, ταιριάζει εξαιρετικά με την κρέμα και κάνει το φαγητό πιο χειμερινό και comfort.

 

15032809_10210408053733344_2139767019258861613_n

 

Για τα κόκκινα, πάρε έτοιμες ντομάτες στον τρίφτη, σε κάποιο βάζο ή κουτάκι, γιατί πλέον οι ντομάτες δεν κάνουν τόσο πολύ για σάλτσα. Μου αρέσει να αποφεύγω τον πελτέ, θέλω να καταλαβαίνω την γεύση της πραγματικής ντομάτας, με την ψίχα και τα σπόρια της μέσα. Αν θέλεις να βάλεις δικές σου ντομάτες, ξεφλούδισέ τες πρώτα. Επίσης, θα χρειαστείς κρεμμύδια, πιπεριές Φλωρίνης και γλυκό μπούκοβο και λίγη καυτερή πάπρικα και καρότα και πράσα. Και ό,τι άλλο αγαπάς και πιστεύεις ότι ταιριάζει στα γλυκοπικάντικα κοκκινιστά σου ρεβίθια. Όταν τα σέρβιρα, σκέφτηκα ότι θα ταίριαζε λίγο κρατσανιστό μπέικον από πάνω, αλλά δεν είχα, δοκίμασέ το εσύ, αν θες. Αυτό που είχα ήταν κεφαλοτύρι ‘ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΚΟΙ’ και ήταν εξίσου καλή προσθήκη.

 

%cf%81%ce%b5%ce%b2%cf%8d%ce%b8%ce%b9%ce%b12

 

Για αρχή, καθάρισε 2 μεγάλα κρεμμύδια και μοίρασέ τα στις 2 κατσαρόλες, όταν κάψει το λάδι, και τσιγάρισέ τα μαζί με τα ρεβίθια, στην ποσότητα που θέλεις. Τα 250gr βγάζουν σίγουρα 4 χορταστικά μπολάκια. Τα κίτρινα ρεβίθια τα έσβησα με τσίπουρο και τα κόκκινα με Αγιωργίτικο. Όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ, ρίξε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ και ανακάτεψε ελαφρά, να διαλυθεί μέσα στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Στα κόκκινα, πρόσθεσα σε εκείνο το σημείο τα καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες και τα πράσα και στα κίτρινα την μουστάρδα, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί. Έπειτα, ρίξε μπόλικο βραστό νερό στα κίτρινα και λίγο βραστό νερό στα κόκκινα, μαζί με τη σάλτσα ντομάτας. Άσε τα να βράσουν αρκετά και μετά πρόσθεσε τα μπαχαρικά σου και τα μυρωδικά σου στο καθένα. Φρόντισε να προσθέτεις νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην κολλήσουν τα ρεβίθια στον πάτο, όπως κάνεις στο ριζότο. Πρέπει να έχουμε μια δεμένη και ελαφρώς χυλωμένη σάλτσα στο τέλος και σε αυτό μας βοηθάει το κορν φλάουρ. Τα λαχανικά σίγουρα θα έχουν προλάβει να μελώσουν, μέχρι να βράσουν καλά τα ρεβίθια, οπότε μην ανησυχείς, δεν θα είναι ωμά. Μελώνουν και διαλύονται όσο πρέπει μέσα στη σάλτσα.

 

Το κρεμώδες τυρί το προσθέτεις αφού σβήσεις τα κίτρινα ρεβίθια και το ανακατεύεις απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να διαλυθεί τελείως και να βοηθήσει στο πάχος της σάλτσας. Το μοσχοκάρυδο στα κίτρινα ρεβίθια, το πρόσθεσα στο σερβίρισμα, μαζί με λίγο ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι, που χάρισε δροσιά και έξτρα άρωμα. Στα κόκκινα ρεβίθια έμεινε πιο πλούσια σάλτσα. Και στα δύο μπορείς να ρίξεις μέσα λίγο βρασμένο ρύζι και να το κάνεις ακόμα πιο πλούσιο το φαγητό. Εξάλλου, ο συνδυασμός ρύζι – όσπρια είναι απόλυτα θρεπτικός. Το αλκοόλ χάρισε κι αυτό με τη σειρά του τις μοναδικές του αρωματικές ιδιότητες και βοήθησε στο αποτέλεσμα. Το κάθε υλικό παίζει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο.

 

%cf%81%ce%b5%ce%b2%cf%8d%ce%b8%ce%b9%ce%b11

 

No Comment

Post A Comment