Blog

Κεικ μηλο – μπανανα – κανελα (χωρις μιξερ)

Κάθε φορά, στα κέικ μου κάνω και κάτι διαφορετικό. Δεν ακολουθώ ποτέ την ίδια τεχνική, πειραματίζομαι με διάφορες. Και φυσικά, δεν τα ποστάρω όλα, γιατί δεν είναι όλα επιτυχημένα. Αλλά το σημερινό, αξίζει να το φτιάξετε, μου κράτησε υπέροχη συντροφιά αυτό το πρωινό. Είναι τρυφερό, ζουμερό, γεμάτο αρώματα που πραγματικά σου κρατάνε καλή παρέα, είναι σαν να μοιράζεσαι με έναν αγαπημένο φίλο μερικές στιγμές. Είναι κάποια φαγητά/γλυκά, που τα νιώθεις πιο φιλικά, που ενώ τα τρως μόνος, δεν νιώθεις μόνος. Οκ, δεν θα έτρωγες τον φίλο σου, μπορεί να είναι άστοχος ο παραλληλισμός, αλλά καταλαβαίνεις το πόιντ.

 

 

Ενώ, λοιπόν, κάνω πολύ συχνά κέικ μπανάνας και κέικ μήλου, ποτέ δεν τα συνδύασα αυτά. Επίσης, πάντα έβαζα τη λιωμένη μπανάνα στην αρχή, την ανακάτευα μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ενώ το μήλο το ρίχνω στο τέλος, τριμμένο ή σε κυβάκια. Τώρα αποφάσισα να τα βάλω και τα δύο στο τέλος. Τις 2 μπανάνες τις έλιωσα με πιρούνι και 1 κόκκινο μήλο το έτριψα στον χοντρό τρίφτη. Τα κράτησα στην άκρη και τα ενσωμάτωσα στο τέλος στον χυλό, με τη βοήθεια μιας μαρίζ (σπάτουλας).

 

 

Και κάτι ακόμα. Κάνω πολύ συχνά κέικ χωρίς μίξερ, γιατί βαριέμαι να το ανοίγω και να το πλένω. Δεν έχω πάντα την υπομονή να το χτυπάω το κέικ με τον αβγοδάρτη για πολλή ώρα, οπότε δεν βγαίνει πάντα το ίδιο αφράτο. Αν δεν χρησιμοποιήσεις μίξερ, θα ρίξεις στο μίγμα το βούτυρο λιωμένο, ενώ με το μίξερ θα μπορούσες να το χτυπήσεις μαζί με τη ζάχαρη στην αρχή. Εγώ, λοιπόν, έλιωσα 150γρ. αγελαδινό βούτυρο και το χτύπησα πολύ καλά με αβγοδάρτη μαζί με 200γρ. ζάχαρη. Όταν άσπρισε λίγο το μίγμα και έλιωσε καλά η ζάχαρη, πρόσθεσα 3 (medium) αβγά, ένα-ένα. Πρώτα ενσωματώνεται το ένα και μετά ρίχνεις το επόμενο. Αυτό το μίγμα ζάχαρη – βούτυρο – αβγά το χτύπησα αρκετά, περίπου 3 λεπτά, έκανε φουσκάλες. Αν έχεις παραπάνω αντοχές, χτύπησέ το παραπάνω, καλό τού κάνει. Έπειτα, πρόσθεσα 2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι 5% και το χτύπησα κι αυτό απαλά, να γίνει ένα με το μίγμα. Έριξα και λίγο Tia Maria, ρίξε κι εσύ λίγο ποτό, το κάνει πιο ενδιαφέρον.

 

 

Τώρα, μέσα σε αυτό το υγρό μίγμα, έριξα τα στερεά. Κοσκίνισα αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ και λίγη κανέλα Κεϋλάνης. Το έριξα λίγο-λίγο, για να δω πόσο θα πάρει, θέλει περίπου 250γρ συνολικά τα στερεά. Πρόσθεσα και τα φρούτα και ανακάτεψα απαλά. Θέλουμε στο τέλος, μαζί με τα φρούτα, να έχουμε έναν κάπως σφιχτό χυλό. Τον έριξα σε μακρόστενη φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα και έψησα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45′. Όσο κρυώνει, σφίγγει περισσότερο και γίνεται τέλειο. Τα φρούτα τα νιώθεις σε κάθε μπουκιά.

 

 

 

2 Comments

  • Ρούλα Χατζοπούλου

    Καλησπέρα Εμμανουέλα! Ωραία συνταγή φαίνεται!! Λέω να τη δοκιμάσω! Εννοείς στραγγιστό γιαούρτι 5% ;; Μπορείς επίσης να μας δώσεις ακριβείς ποσότητες των στερεών υλικών, καθότι νέα μαγείρισσα! Ευχαριστώ

    • Emmanouela Kokkali

      Ουπς! Ναι, το διόρθωσα, εννοώ γιαούρτι. Και έβαλα και την ποσότητα του μπέικιν. Αν το βάλεις λίγο-λίγο το αλεύρι, θα δεις πόσο θα πάρει, για να γίνει σφιχτός ο χυλός, αλλά να παραμείνει χυλός, όχι ζύμη. Θέλει περίπου 250γρ. αλεύρι και το μπέικιν 1 κουταλιά σούπας. Η κανέλα με το μάτι, δεν πειράζει κι αν πέσει λίγη παραπάνω. Καλή τύχη, περιμένω εντυπώσεις!

Post A Comment