Blog

Η κοτοσουπα μου και τα μυστικα της

Φτιάχνω την κοτόσουπα λίγο παραδοσιακή, χωρίς πολλά – πολλά, δεν βάζω τζίντζερ και κουρκουμά, όπως κάνουν στις πιο μοντέρνες εκδοχές, αλλά μη διστάσετε να εμπλουτίσετε εσείς τη δική μου συνταγή, κατά βούληση. Ήθελα πιο πολύ να μοιραστώ μαζί σας την τεχνική μου, τα βήματα, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να προσέξετε.

 

Η κοτόσουπα θεωρείται, παγκοσμίως, το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα, και μάλιστα αποδεδειγμένα, αναλύοντας τα συστατικά της και το συνδυασμό των υλικών της, οι επιστήμονες μαρτυρούν ότι πρόκειται για ”σοφό” πιάτο. Και είναι ελληνικό, αν τη σερβίρετε κλασικά με αβγολέμονο. Αλλά ποιος θα κάνει κοτόσουπα χωρίς αβγολέμονο, παιδιά; Είναι αμαρτία. Και εκεί βρίσκεται όλη η ουσία.

 

Διαλέγω 2 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου και τα βουτάω σε νερό που αρχίζει να βράζει, μαζί με 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4, χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, γλυκό μπούκοβο και ελαιόλαδο. Αφήνω τα μπούτια να βράζουν για 45′, μέχρι να μαλακώσουν πολύ, μαζί με τα λαχανικά, και να βγάλουν όλο το ζουμί τους. Στα κόκκαλα βρίσκεται όλη η γεύση, οπότε μην το επιχειρήσετε με φιλέτο κοτόπουλου, εκτός αν προσθέσετε ζωμό, ο οποίος όμως έχει συντηρητικά, οπότε τον αποφεύγω. Το κρεμμύδι είναι απαραίτητο, για να απομακρύνει την έντονη κοτοπουλίλα (sic) και γιατί βοηθάει στο ”δέσιμο” της σούπας. Διαλέγω ένα μεγάλο και το κόβω στα 4, αλλά όσο βράζει η σούπα, αυτό μαλακώνει, γίνεται τελείως διάφανο και σκορπάει όμορφα μέσα στην κατσαρόλα, οπότε παίρνεις λίγο σε κάθε μπουκιά και δεν το νιώθεις στο μάσημα.

 

 

Σε αυτό το σημείο, στο βράσιμο του κοτόπουλου με τα λαχανικά, μπορείς να προσθέσεις και καρότα, πατάτες, πράσα, κλπ. Αλλά μην απορρίψεις τις πιπεριές, πριν τις δοκιμάσεις. Αν βάλεις πατάτες, πρέπει να τις βγάλεις όταν βράσουν, για να μη λιώσουν, δηλαδή πριν βράσει το κοτόπουλο. Τις φυλάς σε ένα πιάτο σκεπασμένο και τις προσθέτεις στο σερβίρισμα.

 

Μετά από 45′, βγάζω τα μπούτια και τα αφήνω στην άκρη. Μαζί με το κοτόπουλο, βγάζω και 1 φλιτζάνι από το ζουμί και το φυλάω κι αυτό στην άκρη, να κρυώσει λίγο, για να χτυπήσω το αβγολέμονο. Μέσα στο υπόλοιπο ζουμί που βράζει, ρίχνω 1 φλιτζάνι γεμάτο ρύζι για σούπα. Ανακατεύω καλά, τσεκάρω αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι, και αφήνω να μαλακώσει το ρύζι. Λίγο πριν μαλακώσει εντελώς, δηλαδή μετά από 15-20′ περίπου, χτυπάω το αβγολέμονο.

 

*Παράλληλα με όλα αυτά, ξεψαχνίζω το κοτόπουλο, αν μπορώ, ώστε να έχω έτοιμο το κρεατάκι του σε μπουκίτσες, για να το ρίξω μέσα στην κατσαρόλα, πριν το σερβίρισμα.

 

 

Για το αβγολέμονο, χτυπάω πρώτα 2 κρόκους αβγών, προσθέτω μέσα τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, και ρίχνω μέσα και το ζουμί της σούπας, που έχω φυλάξει. Ανακατεύω καλά με αβγοδάρτη, σε όλη τη διάρκεια, κι αυτό αφρατεύει λίγο. Τραβάω την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνω με το αβγολέμονο, κουνάω την κατσαρόλα να πάει παντού, επιστρέφω την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζω για 3-4′ ακόμα, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το ρύζι και να δέσει η σούπα. Σερβίρω με το ψαχνό κοτόπουλου, μπόλικο φρέσκο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό, που έχει επίσης πολλές βιταμίνες.

 

*Προσοχή. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, μην σας στεγνώσει η σούπα, να είναι πάντα περισσότερο το νερό από όσο νομίζετε, γιατί το ρύζι πίνει πολύ νερό και αμέσως σφίγγει η σούπα, μπορεί να γίνει λαπάς. Αν την επόμενη μέρα έχει σφίξει, αραιώστε τη στο ζέσταμα με λίγο νεράκι. Οι ποσότητες που σας δίνω, βγάζουν 4 μεγάλες μερίδες.

 

3 Comments

  • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Πωπω τι μου θυμισες την κοτοσουπα της γιαγιας οταν ημασταν αρρωστοι και το πιπερι που ριχνω απο πανω!Συελορροια μ επιασε με τετοια θε ι κη περιγραφη!

    • Emmanouela Kokkali

      Υπέροχες αναμνήσεις, Δέσποινά μου! Φιλιά πολλά!

  • Μαρία Γεωργουλή

    Στην Τρίπολη το αβγολεμονο, το κάνουμε σε δύο δόσεις. Πρώτα, τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα κ εν συνεχεία, κρόκους εναλλάξ με ζουμακι… Έρχεται κ κάνει έναν αφρό σαν αφρόγαλο

Post A Comment