Η δικη μου shakshuka
Η δική μου εκδοχή ενός πολύ αγαπημένου – πλέον – πιάτου, της αραβικής shakshuka, που είναι αβγά φούρνου μέσα σε πλούσια, πικάντικη σάλτσα ντομάτας με λαχανικά.
Πριν λίγο καιρό, είχαμε πάει με τη φωτογράφο και πολύ καλή μου φίλη, Μαριλένα Βαϊνανίδη, για ψώνια στην LIDL και φτιάξαμε μαζί αυτό το φαγητό, γιατί ήθελα να το φωτογραφίσουμε βήμα-βήμα. Το φτιάχνω συχνά, αλλά συνήθως καταναλώνεται αμέσως και δεν προλαβαίνω να κρατήσω καλές φωτογραφίες. Θα μοιραστώ τη δική μου εκδοχή μαζί σας, με τις λαχταριστές φωτογραφίες της Μαριλένας.
Τα υλικά μου είναι πάντα ίδια και η χαρά μου επίσης. Είναι κυρίως χειμερινό φαγητό, για μένα, ζεσταίνει τα μέσα σου και σου ανεβάζει τη διάθεση από την πρώτη μπουκιά. Μπορείς, φυσικά, να παίξεις με τα υλικά και να βάλεις μέσα αυτά που έχεις εσύ διαθέσιμα ή άλλα, ανάλογα την εποχή. Στο μανάβικο της LIDL πάντα βρίσκεις τα καλύτερα εποχιακά λαχανικά, στις καλύτερες τιμές, οπότε απόλαυσε πρώτα τη βόλτα σου εκεί και μετά μπες κουζίνα με περισσότερη όρεξη.
Διάλεξε ώριμα αβοκάντο, από αυτά που γίνονται εύκολα αλοιφή. Βγάλε την ψίχα τους μ’ένα κουτάλι και ανακάτεψέ την σε ένα μπολ, με τη βοήθεια μόνο ενός αβγοδάρτη ή πιρουνιού, μαζί με τριμμένη φρέσκια ντομάτα, αφού την ξεφλουδίσεις πρώτα. Αν δε βρεις πολύ ζουμερές ντομάτες, λόγω χειμώνα, μπορείς να πάρεις ένα βαζάκι από τη σειρά Deluxe με έτοιμη τριμμένη ντομάτα μέσα και μυρωδικά.
Πρόσθεσε και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μία καυτερή πιπερίτσα κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια. Τρίψε κι ένα-δυο καρότα μέσα και να θυμάσαι: ένα πιάτο χωρίς ενδιαφέροντα χρώματα είναι σαν έρωτας χωρίς χάδια. Ο έρωτας και το φαγητό οφείλουν να αναστατώνουν όλες τις αισθήσεις.
Επανέρχομαι στο μπολ. Ρίξε μέσα και λίγο καλό ελαιόλαδο, λαμπερό και μυρωδάτο. Και χοντρό αλάτι και γλυκιά πάπρικα και διάφορα φρεσκοτριμμένα πιπέρια,, άγρια ρίγανη και ξύσμα λεμονιού ή lime. Και μπόλικο μαϊντανό. Ολοκλήρωσε με χοντροτριμμένη μαλακιά φέτα. Και ρίξε αυτό το μείγμα σε ρηχό και στρογγυλό ταψάκι. Ψήσε σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά. Άσε τη σάλτσα να κοχλάζει και να διαμαρτύρεται, χόρεψέ την στο ταψί.
Ήρθε η ώρα να την καλύψεις με τα αβγά. Βγάλε το ταψί από τον φούρνο προσεκτικά, σπάσε επάνω στη σάλτσα τα αβγά, με προσοχή να μην χαλάσεις τα μάτια, και πάνω στο μέρος όπου θα σχηματιστεί το ασπράδι, άπλωσε και μερικές φέτες μπέικον. Βάλε το ταψί ξανά στον φούρνο, χαμήλωσε λίγο τη θερμοκρασία και περίμενε μερικά λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν τα αβγά και να ροδίσει το μπέικον, να αρχίσει να χορεύει κι αυτό στον ρυθμό της καρδιάς σου, που αγωνιά να βουτήξει στο ταψί.
Όσο περιμένεις να γίνει το φαγητό, μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια, ετοίμασε τα φρυγανισμένα σκορδόψωμα που μπορούν να το συνοδεύσουν. Με αυτά θα βουτήξεις μέσα στους κρόκους.
Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε λίγο αγελαδινό μαλακό βούτυρο με τριμμένο σκόρδο και ελάχιστο αλάτι. Άλειψε με αυτό το μείγμα μερικές φέτες ψωμιού και ψήσε τις σε ένα φαρδύ καυτό τηγάνι και από τις δύο πλευρές.
Σέρβιρε το φαγητό ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και απόλαυσέ το μέσα από το ταψί, άτσαλα κι αχόρταγα – δεν είμαστε τίποτα ξενέρωτοι να βάζουμε τρόπους στις απολαύσεις.
anda georgiou
Συμφωνώ περι και ειναι ότι πρεπει για χειμωνα. Επιπλεον-όπως πάντα- μου αρεσει που εισαι αναλυτική
Emmanouela Kokkali
Σ’ευχαριστώ πολύ!
anda georgiou
είναι πολύ ωραιο. Ξανθουλα μουθα το φτιαξω και θα ανεβασω φωτό {όχι σύντομα}
Νάντια
Αυγά, πικάντικα, λεμόνι, φέτα…νομίζω ότι μου πάτησες τον “κάλο” !
Νομίζω ότι ως Ελληνική κουζίνα δεν έχουμε δώσει την πρέπουσα σημασία στο υλικό “αυγά”.
Το έχουμε ακόμη ως “προχειράτζα”…επειδή φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα. Υπάρχουν όμως αρκετές επιλογές και συνοδευτικά που το απογειώνουν!
Έψαχνα να κάνω ένα post με αγαπημένες συνταγές με αυγά μιας κι είναι η διατροφική αδυναμία μου. Όχι μόνο ενθουσιάστηκα από τη συνταγή αλλά κι από το blog σου.
Έγινες αγαπημένο blog αυτομάτως και πρόταση στο Παρασκευιάτικο newsletter μου “Εβδομάδα σε κλικ”
Θα χαρώ να σε δω κι από εκεί!
Emmanouela Kokkali
Ευχαριστώ πολύ, Νάντια! Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή μου, ωστόσο θα διαφωνήσω με το ότι δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στα αβγα. Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει πλέον τα αβγά σε πολύ καλή θέση, σε όλα τα εστιατόρια προτείνονται κύρια και συνοδευτικά πιάτα με αβγά, όλοι μας έχουμε στην καρδιά μας τα αβγά με τις τηγανητές πατάτες που τρώγαμε παιδιά και βουτούσαμε ζυμωτό ψωμί στον μελάτο κρόκο, τα αβγά ανέβηκαν ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή μας τώρα με τα brunch που σερβίρονται έξω και απενοχοποιήθηκαν από τους γιατρούς, που πλέον δεν τα κατηγορούν για χοληστερίνη. Τα αγαπάμε τα αβγά και τα απολαμβάνουμε με κάθε τρόπο! Να περνάς όμορφα!