Blog

Ζουμερα κεφτεδακια σε σαλτσα κρασιου – λεμονιου

Επίτηδες η φωτογραφία μου είναι τόσο κοντινή, για να τα λιγουρευτείς ακόμα περισσότερο αυτά τα κεφτεδάκια, που είμαι σίγουρη ότι κι από τον τίτλο μόνο που διάβασες, ήδη τα λαχτάρησες πολύ.

 

Κι αν τα φτιάξεις, τελικά, δεν θα χάσεις, στο υπόσχομαι. Και δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει και η φίλη η Σούλα, που τα έφτιαξε ακριβώς την επόμενη μέρα από τη δημοσίευσή μου και ξετρελάθηκε. Μου ζήτησε άμεσα τη συνταγή και της την έστειλα στο messenger, οπότε εκείνη μου έκανε δώρο αυτή τη φωτογραφία.

 

 

Όταν έχει ζέστη – που δεν έχει ακόμα, αλλά πολύ σύντομα θα έχει – θέλεις λίγο πιο ελαφριά φαγητά, οπότε τα μπιφτέκια σχάρας είναι μια πολύ καλή επιλογή, ενώ τα σουτζουκάκια και τα γιουβαρλάκια αβγολέμονο αρχίζουν να χάνονται από το σκηνικό. Αλλά υπάρχουν και φορές που τη θες τη σαλτσούλα σου και δεν σε καλύπτει ένα σκέτο ψητό μπιφτέκι. Υπάρχουν και κάτι Σαββατοκύριακα που έχεις περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου και έχεις όρεξη για ένα φαγητό κατσαρόλας που θα σε χορτάσει πραγματικά. Οπότε, κάνε τον κιμά σου κεφτεδάκια μέσα σε πιο καλοκαιρινή σάλτσα, με λευκό κρασί και λεμόνι. Αν έχεις και lime, ακόμα καλύτερα, θα δώσεις μια πιο εξότικ νότα.

 

Με μισό κιλό κιμά (ανάμικτο) έβγαλα περίπου 20 μικρά κεφτεδάκια. Τον ζύμωσα με τριμμένη φρυγανιά, γάλα (αυτά τα υλικά τα έβαλα με το μάτι, μέχρι να έχω ένα ζουμερό μίγμα, δεν θέλουμε να γίνει στόκος ο κιμάς), λίγο ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και λίγο χυμό, τριμμένο σκόρδο, φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα, ρίγανη και αλατοπίπερο. Τα πασπάλισα με λίγο αλεύρι,  – τα τίναξα να μην έχουν επάνω τους πολύ – και τα τσιγάρισα σε καυτό λάδι, μέσα σε φαρδιά κατσαρόλα.

 

 

Όταν άσπρισε το κρέας από όλες τις πλευρές και έσφιξε λίγο, πρόσθεσα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να τσιγαριστεί κι αυτό λίγο. Έσβησα με 1 ποτήρι μεγάλο λευκό κρασί (έβαλα Ασύρτικο, αυτό είχα) και με μια ξύλινη κουτάλα έξυσα τον πάτο να πάει το αλεύρι, που είχε κολλήσει κάτω, παντού. Άφησα να σιγοβράσουν τα κεφτεδάκια μέσα σε αυτό το κρασί και όταν άρχισε να εξατμίζεται το πολύ αλκοόλ, πρόσθεσα ζεστό νερό, λίγη μουστάρδα, αλατοπίπερο και φρέσκο δυόσμο και άφησα να συνεχίσει το βράσιμο. Αν είναι μικρά τα κεφτεδάκια, δεν θέλουν πολλή ώρα, σε μισή ωρίτσα θα είναι έτοιμα. Πρόσεχε μόνο μην στεγνώνει το φαγητό, όσο βράζει. Θέλουμε να μείνει πλούσια σάλτσα στο τέλος. 5-10 λεπτά πριν τα σβήσω, έριξα και χυμό από 1 λεμόνι από τον κήπο – έντονο και μυρωδάτο – και άφησα να δέσει η σάλτσα. Με το αλεύρι και το κρεμμύδι το δέσιμο γίνεται πιο εύκολο. Αλλά πρέπει να έχει μείνει και η σωστή ποσότητα νερού μέσα στο φαγητό, να το βάζεις λίγο – λίγο, όχι πάρα πολύ από την αρχή. Αντί για νερό σκέτο, μπορείς να βάλεις ζωμό λαχανικών ή βοδινού, αλλά εμένα μου αρέσει καλύτερα έτσι, είναι πιο ελαφριά η σάλτσα και δεν μπερδεύονται πολλά αρώματα. Το κρασί φαινόταν σε κάθε μπουκιά, αλλά όχι με ενοχλητικό τρόπο, είχε αφήσει μια εσάνς υπέροχη.

 

Σέρβιρα με πουρέ από πατάτες στον ατμό. Τις λιώνω με το σύρμα και τις σιγοβράζω με λίγο γάλα, μέχρι να πήξει ο πουρές.

 

 

 

No Comment

Post A Comment