Blog

Ζεστη πατατοσαλατα με κολοκυθι και καπνιστο απακι

Προχθές αγόρασα από την LIDL, για πρώτη φορά, το καπνιστό απάκι ΑΓΡΟΙΚΙΑ, με γνήσια κρητική συνταγή. Όλο το ξεχνάω το απάκι, ως προϊόν, και κακώς, γιατί πρόκειται για ένα πολύ γευστικό και ελαφρύ αλλαντικό, που μπορεί να κάνει πιο ενδιαφέροντα τα σάντουιτς και τα ζυμαρικά μου.
Το απάκι είναι άπαχο και τρυφερό, αρωματισμένο με φυσικά βότανα. Θα αρχίσω να το βάζω σε όλο και περισσότερες συνταγές, αντικαθιστώντας και το πιο ”βαρύ” μπέικον – το οποίο αγαπώ πολύ.
Για αρχή, αποφάσισα να κάνω μια πιο πρωτότυπη σαλάτα, που μοιάζει με κύριο γεύμα – δηλαδή, εμένα με κάλυψε για μεσημεριανό. Επειδή το απάκι τρώγεται καλύτερα ζεστό, σκέφτηκα να κάνω τη σαλάτα μου ζεστή, εξάλλου, θα αφήσουμε στην άκρη τα κρύα πιάτα σε λίγο καιρό.
Μαζί με το απάκι, αγόρασα και βιολογικά κολοκυθάκια και τις πατάτες ”Καρπός φροντίδας”, από μικροκαλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες πάντα είναι προσεκτικά διαλεγμένες, πεντανόστιμες και κατάλληλες για κάθε τρόπο μαγειρέματος. Αγόρασα, επίσης, όπως κάθε εβδομάδα, εδώ και 2 μήνες, βανίλιες για τους πρωινούς μου χυμούς με ανάμεικτα φρούτα. Τις λάτρεψα φέτος τις βανίλιες και αυτή την εποχή είναι πιο ώριμες και γλυκιές και βγάζουν πολύ χυμό, δίνοντας παράλληλα ένα απίθανο χρώμα στον χυμό μου, σε απόχρωση βαθύ κόκκινου ανακατεμένου με μωβ.
Οι βανίλιες δεν είναι άσχετες με το σημερινό μου θέμα, γιατί θέλω να σας πω ότι αποφάσισα να φτιάξω ένα chutney με αυτές, για να συνοδεύω το απάκι. Είναι γνωστό ότι το χοιρινό φιλέτο ταιριάζει πολύ με φρουτένιες σάλτσες. Το chutney είναι μια σάλτσα από φρούτα και λαχανικά, μοιάζει με τη μαρμελάδα, αλλά είναι πιο πολύ γλυκόξινο και τις περισσότερες φορές πικάντικο, και συνοδεύει κρέατα και τυριά. Φτιάχνεται όπως η μαρμελάδα, βράζοντας σε χαμηλή θερμοκρασία τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πολύ ψιλοκομμένα ή χτυπημένα στο μπλέντερ, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

 

%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b13
Για το δικό μου chutney με βανίλιες (τις οποίες μπορείτε να αντικαταστήσετε με δαμάσκηνα), έβαλα σε ένα κατσαρολάκι ελαιόλαδο και τσιγάρισα λίγο κρεμμύδι και έπειτα έριξα μέσα τον πολτοποιημένο χυμό από βανίλιες. Συμπλήρωσα με 1 μεγάλη κουταλιά μέλι, λίγη καυτερή πάπρικα και αλάτι, και άφησα να σιγοβράσει η σάλτσα μου, μέχρι να αρχίσει να δένει. Σε αυτό το σημείο, προσθέτεις λίγο καλό αρωματικό βαλσάμικο και αφήνεις να βράσει λίγο ακόμα, μέχρι να δέσει καλά. Δοκίμασε και αν σου φαίνεται λίγο παραπάνω ξινό από αυτό που θες, πρόσθεσε λίγο μέλι ακόμα και ανακάτεψε για να διαλυθεί. Παίζει ρόλο το πόσο όξινο ή γλυκό είναι το φρούτο που διάλεξες. Απέφυγα να βάλω ζάχαρη και ήθελα και την αρωματική νότα του μελιού, αλλά αν δεν σε καλύπτει, μπορείς εξ’αρχής να βάλεις ζάχαρη, την ώρα που βάζεις τον χυμό του φρούτου στην κατσαρόλα – νομίζω ότι με 2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη ανά 5 βανίλιες, είναι ok.
Πρόκειται για πολύ υποκειμενική γεύση, οπότε ίσως χρειαστεί να κάνεις μερικά πειράματα με το chutney σου, ώστε να βγει ακριβώς όπως το θες, αλλά η ιδέα της φρουτένιας σάλτσας για να συνοδεύσεις το αγαπημένο σου τυρί ή το εκλεκτό απάκι, είναι ιδανική και εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αν έχεις καλεσμένους.

 

%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b12
Σκέψου, λοιπόν, ότι αυτό το chutney εγώ το πρόσθεσα στην ζεστή μου πατατοσαλάτα.
Έβρασα, λοιπόν, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, al dente. Τα έκοψα σε κυβάκια και ζέστανα λίγο ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι. Έριξα τα κυβάκια μέσα, για να αρχίσουν να τσιγαρίζονται, ώστε να νοστιμίσουν λίγο παραπάνω. Πρόσθεσα το απάκι κομμένο σε λεπτά κυβάκια και τα άφησα να σιγοψηθούν όλα μαζί για 10 λεπτά. Μετέφερα σε πιάτο, σκόρπισα επάνω κυβάκια καπνιστού τυριού ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΚΟΙ – επίσης πολύ ενδιαφέρον – συμπλήρωσα με λίγο chutney και ολοκλήρωσα με φρεσκοτριμμένο ξύσμα λεμονιού.
Υπέροχη σαλάτα, την ευχαριστήθηκα πολύ. Την επόμενη φορά ίσως προσθέσω και καρυδόψιχα και καμιά πιπεριά ψιλοκομμένη, αλλά ωμή, να είναι τραγανή και ζουμερή.

 

%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b11

 

No Comment

Post A Comment