Blog

Γλυκια ταρτα κολοκυθας με ελαιολαδο

Αμέρικαν στάιλ με ελληνικό how to. (see what i did there!). Το΄χω δηλώσει, κομμένο το αγελαδινό βούτυρο, δεν μπαίνει σπίτι μου. Φυσικά, όλους αυτούς τους μήνες, που έχω σταματήσει να μαγειρεύω με αυτό, έχει τύχει να φάω κάτι απ’έξω, που να το περιέχει, αλλά είναι πολύ μικρή η ποσότητα. Αν κάνω το λάθος και το βάλω σπίτι μου, θα το τσακίσω, δεν έχω μέτρο. Και πραγματικά, μου δημιουργεί δυσφορία, πλέον. Νιώθω ότι κάνει όλα τα φαγητά πολύ πιο βαριά, χωρίς να χρειάζεται. Δεν σταμάτησα να αγαπώ τη γεύση του, αλλά βρίσκω πιο σημαντικό το να νιώθω ανάλαφρη, ακόμα και μετά το φαγητό.

 

Οπότε, φτιάχνω τις ζύμες και τους χυλούς μου με βούτυρα καρπών και ελαιόλαδο. Ούτε το έλαιο καρύδας έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, γιατί δεν προτιμώ το άρωμά του, και επίσης το βρίσκω πολύ βαρύ στη γεύση. Έχω χρησιμοποιήσει όμως σησαμέλαιο και όποτε το θυμηθώ, παίρνω ένα μπουκάλι να το έχω από την αγορά. Δεν ταιριάζει η γεύση του σε όλες τις συνταγές, αλλά για κάποιες είναι υπέροχη επιλογή.

 

 

Για τη σημερινή τάρτα, έφτιαξα μια λεπτή και τραγανή ζύμη με ελαιόλαδο. Φυσικά, γίνεται και για γλυκές και για αλμυρές τάρτες. Για τη γλυκιά, πρόσθεσα στο μίγμα λίγη άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Προσθέστε όποιο άλλο μυρωδικό επιθυμείτε. Για μία ταρτιέρα διαμέτρου 28εκ., βάλτε σε μια λεκάνη 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γίνεται και με ολικής άλεσης) και ανακατέψτε το με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Αδειάστε στη λεκάνη 100ml ελαιόλαδο και αρχίστε να ζυμώνετε με το ένα χέρι, μέχρι να ενωθεί καλά το αλεύρι με το ελαιόλαδο και να έχετε μια κάπως ψιχουλιαστή, αλλά λιπαρή ζύμη, που δεν έχει ακόμα ομογενοποιηθεί. Προσθέστε στο μίγμα 1 χτυπημένο αβγό και 2 γουλιές κρύο φρέσκο γάλα και συνεχίστε το ζύμωμα, μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Φτιάξτε μια μπάλα με τη ζύμη και αφήστε τη για λίγη ώρα στο ψυγείο. Διατηρείται στο ψυγείο 2 μέρες, οπότε μπορείτε να φτιάξετε κάποια άλλη στιγμή την τάρτα, με την έτοιμη ζύμη.

 

 

Για τη γέμιση της τάρτας, χρησιμοποίησα την κολοκύθα Χαλβατζή στον ατμό. Μπορείς, φυσικά, να πάρεις ωμή κολοκύθα και να τη βράσεις ή να πάρεις πουρέ σε κονσέρβα, κάτι που δεν συνιστώ, λόγω συντηρητικών. Πάντως, για αυτή τη γέμιση, την κολοκύθα τη θέλουμε πουρέ, χωρίς υγρά, έναν σφικτό πουρέ. Ανακατεύω σε ένα μπολ 200γρ κολοκύθα λιωμένη, με μπόλικη κανέλα, 2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος, 2 αβγά χτυπημένα και 50γρ. λεπτό σιμιγδάλι.

 

 

Στρώνω τη ζύμη ομοιόμορφα στην ταρτιέρα, κάνω τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και την ψήνω μόνη της για 15′, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Έπειτα, τη βγάζω από το φούρνο, τη γεμίζω με το μίγμα κολοκύθας και, προαιρετικά, βάζω επάνω της κάποια φρούτα που αγαπώ, όπως είναι τα δαμάσκηνα. Για πιο ελκυστική επιφάνεια, πασπαλίζω τα φρούτα με μαύρη ζάχαρη, η οποία θα καραμελώσει στο ψήσιμο. Συνολικά, σε όλο το γλυκό, έχουμε χρησιμοποιήσει ελάχιστη ζάχαρη, όπως βλέπετε, και η μαύρη, κολλώδης, ζάχαρη είναι ιδανική σε αυτήν την περίπτωση. Ψήνουμε όλη την τάρτα για 20′, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και οι άκρες της ζύμης. Μόλις κρυώσει, διατηρείται στο ψυγείο.

 

 

 

 

 

 

No Comment

Post A Comment