Blog

Γλυκα κριτσινια καροτου ολικης αλεσης

Θα ξέρετε, βέβαια, ότι το καρότο αποτελείται, κυρίως, από β-καροτένιο, μια μορφή βιταμίνης Α, που διεγείρει τη μελανίνη μας και μας βοηθάει να αποκτήσουμε ωραίο μαύρισμα με διάρκεια. Σαφώς είναι καλύτερο να καταναλώνεται ωμό, αλλά αν το βαρεθούμε, μπορούμε να το κάνουμε κριτσίνια με ελαιόλαδο και μυρωδικά. Ένα πολύ υγιεινό σνακ για όλες τις ηλικίες και όλες τις ώρες.

 

 

Το καρότο ταιριάζει τόσο σε γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές, μπορείς να το βάλεις σχεδόν παντού, σαν την πιπεριά. Μη διστάσεις να το προσθέσεις μέσα στα λαδερά και τις κόκκινες σάλτσες ή ακόμα και στα κέικς. Αυτή τη φορά, το έβαλα στα κριτσίνια μαζί με λίγα, αλλά θαυματουργά υλικά για τον οργανισμό. Παλιότερα, είχα φτιάξει αυτά τα κριτσίνια με σησαμέλαιο, αλλά τώρα δεν είχα και έβαλα ελαιόλαδο, το οποίο φυσικά ταιριάζει πολύ. Εσύ μπορείς να βάλεις και έλαιο καρύδας, αν θες. Μπορείς να παίξεις με τις μυρωδιές, ώστε να μη βαρεθείς ποτέ αυτά τα κριτσίνια.

 

 

Έτριψα 2 μέτρια καρότα και τα ανακάτεψα με μπόλικη κανέλα, έλαιο πορτοκαλιού (μπορείς να βάλεις ξύσμα, αν δεν έχεις έλαιο), 2 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη καρύδας (μπορείς να βάλεις λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου), ψιλοκομμένους χουρμάδες και αποξηραμένα blueberries. Έριξα σε αυτό το μίγμα 100 ml ελαιόλαδο, ανακάτεψα καλά και πρόσθεσα 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης. Μπορείς να βάλεις λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι βρώμης. Δεν χρειάζεται κάποιο ”φουσκωτικό”, θέλουμε τα κριτσίνια να βγουν τραγανά, χωρίς όγκο. Άφησα το μίγμα μισή ώρα στο ψυγείο και έπλασα τα κριτσίνια στο σχήμα που ήθελα. Αν κολλάει πολύ η ζύμη στα χέρια, πρόσθεσε λίγο αλεύρι ακόμα. Αυτή η δόση βγάζει 10 μεγάλα κριτσίνια. Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, για 30′. Αφήνεις να κρυώσουν καλά επάνω στο ταψί, πριν απολαύσεις. Φύλαξέ τα σε στεγνό και δροσερό μέρος, για να παραμείνουν τραγανά.

 

 

*Το τσάι είναι από τη νέα σειρά ”Happy cups” της Υγαία. 

Η συγκεκριμένη γεύση, η πορτοκαλί με το όνομα ”Warmth”, είναι η αγαπημένη μου και ταιριάζει πολύ με τα σημερινά κριτσίνια. Πρόκειται για μαύρο τσάι με φύλλα αρώνιας, πορτοκάλι, κανέλα και φραγκοστάφυλο. Είναι ιδανικό για πρωινό, σου δίνει ενέργεια και ζεσταίνει τον οργανισμό σου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

No Comment

Post A Comment