Blog

Βελουτε λαχανικων – piece of art

Αμα έχεις λαχανικά στο ψυγείο σου, δε φοβάσαι τίποτα. Τα ρίχνεις όλα μέσα στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με μυρωδικά, τα πολτοποιείς, τα βάζεις στο πιο ωραίο σου μπολ και τα στολίζεις στην τραπεζαρία, στο σκρίνιο, στο coffee table, όπου θες, ανάλογα τα χρώματα.
– Είστε σίγουρα φουντ μπλόγκερ;

 

Πράγματι, μερικά φαγητά (και γλυκά) δεν είναι για στόλισμα; Δεν λυπάσαι να τα φας; Λέω συχνά ότι πρώτα πρέπει να χορταίνει το μάτι, όλα ξεκινούν από τα μάτια και την όσφρηση. Οι μυρωδιές είναι σίγουρα ελκυστικές, αν έχει πετύχει το φαγητό, ακόμα κι αν πρόκειται για τρόφιμα που δεν μοσχοβολούν, αλλά έχουν πιο ιδιαίτερες και όχι αγαπητές σε όλους μυρωδιές, ένα καλομαγειρεμένο φαγητό πάντα θα χαιρόμαστε να το μυρίζουμε και να το νιώθουμε στην ατμόσφαιρα. Ως προς την εμφάνιση και την παρουσίαση, όμως, πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία, ειδικά αν πρόκειται να φάμε μόνοι μας. Κακώς. Το φαγητό είναι ευχαρίστηση όλων των αισθήσεων, ακόμα και της αφής, όταν πρόκειται για τροφές που τις τρώμε με τα χέρια και λερώνονται τα δάχτυλα.

 

Δώσε λίγη παραπάνω σημασία στο σερβίρισμα, πέταξε πολύ παλιά και ραγισμένα πιάτα που δεν είναι πια όμορφα, βάλε τα χρώματα που αγαπάς στην πιατοθήκη σου και παίξε το παιχνίδι των συνδυασμών, σετάροντας χαρτοπετσέτα με πιάτο και πιρούνι με μαχαίρι. Ακόμα κι αν πρόκειται να φας μόνος, αξίζεις να έχεις μπροστά σου ένα γευστικό θέαμα, ειδικά αν έχεις κουραστεί κατά τη διάρκεια της μαγειρικής.

 

Εκτός από τα κουζινικά, φρόντισε λίγο παραπάνω και το στήσιμο του φαγητού μέσα στο πιάτο σου, μην το ρίχνεις μέσα άτσαλα, λες κι είσαι στον στρατό. Κόψε μερικές φρέσκες πρασινάδες και ρίξε επάνω, αυτό θα δώσει και έξτρα βιταμίνες στο πιάτο σου, εκτός από ομορφιά. Πασπάλισε με μπαχαρικά και σπόρους, φύλαξε μερικά υλικά ωμά και πρόσθεσέ τα στο τελείωμα της μαγειρικής, ώστε να φαίνονται καλύτερα και να ωφεληθεί ο οργανισμός σου περισσότερο από τα θρεπτικά συστατικά τους.

 

Το σημερινό μου φαγητό είναι εξαιρετικά φωτογενές, λόγω χρώματος, αλλά δες τι ωραία αντίθεση χρωμάτων δημιούργησα!

 

 

Οι βελουτέ σούπες λαχανικών είναι πολύ τρέντυ, εγώ θυμάμαι όταν ήμουν μικρή τρώγαμε μόνο κοτόσουπα αβγολέμονο και χορτόσουπα με μοσχάρι και ζυμαρικό αστεράκι μέσα. Τώρα οι σούπες έχουν γίνει σαν τα smoothies και τους χυμούς, ένα μπλέντερ χρειάζεται μόνο και φαντασία. Η υφή της βελουτέ είναι αυτό ακριβώς που λέει, βελούδινη και τρυφερή, κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται ο οργανισμός – σε κάθε τέτοια μπουκιά νιώθω ότι στέλνει μηνύματα το σώμα στον εγκέφαλο και όλα λειτουργούν καλύτερα μέσα μου και έξω μου.

 

Ρίξε σε μια κατσαρόλα ό,τι λαχανικά αγαπάς, μαζί με λίγο ζωμό ή και χωρίς καθόλου ζωμό, με σκέτο νερό, και άσε τα να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίξε μέσα και τα κατάλληλα μυρωδικά και πολτοποίησε, κρατώντας πολύ λίγο από το νερό που έμεινε στο βράσιμο. Το υπόλοιπο, αν περισσέψει, φύλαξέ το για επόμενη σούπα. Μπορείς να κάνεις τη σούπα σου μόνο με νερό, ρίχνοντας στο σερβίρισμα λίγο ελαιόλαδο και βαλσάμικο, αλλά μπορείς να βράσεις τα λαχανικά σου και μέσα σε κρέμα γάλακτος/καρύδας ή γάλα αμυγδάλου. Έτσι, θα έχεις πιο πλούσια γεύση και πιο χορταστική, αλλά και πιο αρωματική, αν διαλέξεις την καρύδα. Καλό είναι, όταν πολτοποιείς τα λαχανικά, να έχεις ελάχιστα υγρά μέσα, οπότε αν βγει πολύ σφιχτή, να την αραιώσεις στο τέλος σε σιγανή φωτιά. Αν βγει πολύ αραιή, δεν θα έχει ωραία υφή και θέλει πολλή ώρα βράσιμο για να φύγουν τα περιττά υγρά. Πρέπει να είναι πιο σφιχτή από την κοινή σούπα και πιο αραιή από τον πουρέ. Να σηκώνεις μια μπουκιά με το κουτάλι σου και να πέφτει ήρεμα και απαλά, να μην κολλάει πολύ στο κουτάλι.

 

Η σημερινή εκδοχή:

Πήρα έτοιμη κομμένη κολοκύθα στον ατμό ‘ΑΓΡΟΚΗΠΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗ’, που βρήκα στο μανάβικο του σούπερ μάρκετ και ήταν και οικονομικό πακέτο, οπότε δε μπορούσα να αντισταθώ. Την έβαλα σε κατσαρόλα μαζί με ελαιόλαδο, λεπτά καρότα, φινόκιο, κρεμμύδι και πολύ λίγο σκόρδο. Καλό είναι τα λαχανικά που διαλέγεις να θέλουν περίπου τον ίδιο χρόνο βρασίματος, για να μην λιώσει το ένα μέχρι να μαλακώσει το άλλο.  Τα έβρασα μέσα σε ζωμό λαχανικών και όταν μαλάκωσαν τα μετέφερα στο μπλέντερ, γιατί δεν έχω ραβδομπλέντερ, αν εσύ έχεις, τα πολτοποιείς όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα, αφού αφαιρέσεις το πολύ νερό και προσθέσεις κάποια από τα μυρωδικά που θες. Εγώ έβαλα μοσχοκάρυδο, διάφορα πιπέρια, καπνιστή πάπρικα και γλυκό μπούκοβο. Κράτα λίγα μυρωδικά, για να τα ρίξεις από πάνω στο σερβίρισμα, να είναι φρέσκα. Κράτα επίσης κάποια πρασινάδα για το σερβίρισμα, εγώ έβαλα ένα τουφάκι από το φινόκιο. Το φινόκιο δε, το προτείνω με πάθος, έχει υπέροχο άρωμα!

 

 

Όσο χτυπούσα τα λαχανικά στο μπλέντερ, σιγόβραζα στην ίδια κατσαρόλα λίγη ελαφριά κρέμα γάλακτος και έριξα τη βελουτέ μέσα σε αυτή, να πάρουν όλα μαζί μερικές βράσεις, πριν αποσύρω από τη φωτιά. Αν εσύ έχεις ραβδομπλέντερ και πολτοποιήσεις τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα της, πρόσθεσε μετά λίγη κρέμα ή κάποιο γάλα και άσε τα να πάρουν όλα μαζί μερικές βράσεις, σε σιγανή φωτιά. Μπορείς και εξαρχής να βράσεις τα λαχανικά μέσα σε γάλα, αντί για νερό. Μπορείς, επίσης, αν θες, να ρίξεις στο τελείωμα λίγο φρέσκο βούτυρο και να το αφήσεις να λιώσει μέσα, πριν το σερβίρισμα, ή λίγο ροκφόρ, που εγώ απεχθάνομαι.

 

 

No Comment

Post A Comment