Blog

ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ: 100 χρονια χειροποιητος χαλβας στον Πειραια

Στην πραγματικότητα, η ιστορία ξεκινά πολύ πιο πριν, το 1870 στη Μυτιλήνη, όπου ο Δημήτριος Αργουδέλης ξεκίνησε πρώτος την επεξεργασία σησαμιού, κι έπειτα την παραγωγή ταχινιού και χαλβά. Όμως, το πρώτο εργοστάσιο Χαλβαδοποιίας – Ταχινοποιίας της οικογένειας Ν. Αργουδέλη χτίστηκε στον Πειραιά, το 1919. Οι παλιοί Πειραιώτες ξέρουν. Εγώ δοκίμασα το εξαιρετικό ταχίνι τους πέρυσι και η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε σήμερα να μένω πλέον πολύ κοντά στο πρατήριό τους, στο λιμάνι τού Πειραιά. Άλλη μια νόστιμη παρουσίαση, λοιπόν, για το #ΕδώείναιΠειραιάς (περισσότερα στο hashtag στο instagram).

 

Εδώ και λίγους μήνες, το πρατήριο βρίσκεται επί της οδού Γούναρη, πολύ κοντά στην κεντρική αγορά Πειραιά, που θυμίζει πολύ τη Βαρβάκειο. Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει και η μονάδα παραγωγής στα Καμίνια, η οποία μάλιστα είναι επίσης ανοικτή για το κοινό και αν είσαι τυχερός, μπορεί να δεις τη χειροποίητη διαδικασία παραγωγής χαλβά live! Στο κατάστημα υπάρχει μεγάλη οθόνη που δείχνει αυτή τη διαδικασία σε video και μπορεί να κολλήσεις μπροστά της για καμιά ώρα να το χαζεύεις. Σε συνδυασμό με τις μυρωδιές που υπάρχουν γύρω σου, είναι σαν να το ζεις όλο από πολύ κοντά!

 

 

Προσωπικά, έχω γίνει μεγάλη φαν του ταχινιού και μπορώ να το φάω ακόμα και σκέτο, αλλά αν εσύ δυσκολεύεσαι, υπάρχουν συνδυασμοί με μέλι ή/και κακάο και δεν χρειάζεται να το φας ωμό, μπορείς να το βάλεις και μέσα σε μπάρες δημητριακών, κέικ, κρέμες, ακόμα και σε αλμυρές παρασκευές, το σκέτο ταχίνι, σε σαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών, σε λαδερά, κλπ.

 

Και επιμένω τόσο πολύ στο ταχίνι, γιατί ανακάλυψα ότι είναι από τα καλύτερα super foods και καλό είναι να λαμβάνεις 1-2 κουταλιές σούπας την ημέρα, ειδικά αν η διατροφή σου δεν είναι τόσο καλή και σου λείπει ασβέστιο. Εγώ δεν πίνω γάλα ούτε τρώω γιαούρτι, οπότε ένας καλός τρόπος να προστατευτώ από την οστεοπόρωση και την μελλοντική αρθρίτιδα είναι το ταχίνι. Βοηθάει στην καρδιά, στα κόκαλα και έχει αντικαρκινική δράση. Γενικά, καλό είναι να σταθούμε λιγάκι ως παρατηρητές τού εαυτού μας και να αναλογιστούμε τι ακριβώς τρώμε, ποιες τροφές από αυτές που λαμβάνουμε κάνουν καλό και πού, τι μας λείπει και με ποιον τρόπο μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό, βρίσκοντας τροφές που μας ταιριάζουν γευστικά. Και εννοείται πως τα βαζάκια με ταχίνι Αργουδέλη δεν περιέχουν ζάχαρη. Γιατί το ταχίνι είναι υπερτροφή και πρέπει να τη λαμβάνουμε ημερησίως, αλλά αν διαλέξεις το ταχίνι με τη ζάχαρη και το τρως καθημερινά, θα κάνεις κακό κάπου αλλού στον οργανισμό σου, αντί να τον προστατέψεις. Η ζάχαρη σε αυτές τις τροφές είναι εντελώς περιττή. Πρέπει να διαβάζουμε πάντα τα συστατικά πάνω στις συσκευασίες. Επίσης, κάποια ταχίνια στην αγορά, ανακατεμένα με μέλι, δεν διαθέτουν καλής ποιότητας μέλι. Γι’αυτό στο αντίστοιχο βαζάκι τού Αργουδέλη, θα δεις το μέλι να διαχωρίζεται από το ταχίνι, για να βεβαιωθείς ότι είναι πραγματικό μέλι καλής ποιότητας,  και μπορείς να το ανακατέψεις μόνος σου.

 

 

Οι παλιοί και πιο παραδοσιακοί πηγαίνουν στο πρατήριο με το δικό τους βάζο και παίρνουν χύμα ταχίνι από την κάνουλα με τον ολόφρεσκο θησαυρό, που είναι και λίγο πιο οικονομικό. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε λευκό και ολικής άλεσης.

 

 

Και περνάω στη μεγάλη μου αγάπη, τον χαλβά. Από μικρή έχω φάει άπειρο χαλβά, η καθαρά Δευτέρα ήταν η αγαπημένη μου μέρα εξαιτίας τού χαλβά στο σπίτι, που υπήρχε σε αφθονία. Αλλά δεν τρώω ό,τι να’ναι, ξέρω να ξεχωρίζω τον καλό! Σαφώς, ο χαλβάς θέλει μέτρο, γιατί έχει σχεδόν πάντα αρκετή ζάχαρη, για να αποκτήσει αυτή τη μαστιχωτή υφή στο εσωτερικό, που τον κάνει υπέροχο! Όμως, στον Αργουδέλη θα βρεις και χαλβά χωρίς ζάχαρη, με μαλτιτόλη και λίγη stevia, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γεύση από τον κλασικό!

 

 

Στους χύμα χαλβάδες θα βρεις ποικιλία γεύσεων: με ολόκληρους ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, ζαχαρωμένο πορτοκάλι, μαστίχα, και ελληνικό καφέ (ο αγαπημένος μου).

 

 

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα παραδοσιακά προϊόντα, λουκούμια, γλυκά τού κουταλιού και υποβρύχια, όλα υπέροχα στο είδος τους!

 

Αξίζει μια βόλτα στο κατάστημα, θα σε υποδεχτούν χαμογελαστοί και εξυπηρετικοί άνθρωποι που ξέρουν από καλό ταχίνι! Αλλά ακόμα κι αν μένεις μακριά, μπορείς να απολαύσεις τα ποιοτικά προϊόντα Αργουδέλη, μέσω online παραγγελίας. 

 

Αργουδέλης Χαλβαδοποιία – Ταχινοποιία, Δ. Γούναρη 31-33 – Πειραιάς 

 

 

 

 

 

 

No Comment

Post A Comment