Blog

Αλμυρη ταρτα με ροκφορ, καπνιστη γαλοπουλα και γραβιερα

Αυτή η τάρτα είχε μεγάλη επιτυχία στο ίνσταγκραμ, την ημέρα που την έφτιαξα, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Είχα πολλή ενέργεια και έμπνευση και πέρασα την ημέρα στην κουζίνα μου. Το βράδυ, με όλα τα νόστιμα θαύματα στη διάθεσή μας, ένιωθα υπέροχα! Ακριβώς όπως θα ήθελα να νιώθω παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ζεστασιά, θαλπωρή, γλυκιά κούραση. Ήθελα μόνο να έχω τον άντρα μου αγκαλιά, τα σκυλιά στα πόδια μας και το τραπέζι μας γεμάτο. Αυτό είναι για μένα το ιδανικό ρεβεγιόν.

 

Τη συγκεκριμένη τάρτα την αποκάλεσα γιορτινή, όχι γιατί στις γιορτές θα έπρεπε να φτιάχνουμε κάτι συγκεκριμένο, που δε μπορούμε να το φτιάξουμε τον υπόλοιπο χρόνο, όπως έχει καθιερωθεί με κάποια πολύ συγκεκριμένα γλυκά, αλλά γιατί είχε μέσα πολλά υλικά, ήταν πλούσια, και στην καθημερινότητά μας, πλέον, δε συνηθίζω να φτιάχνω τόσο πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά φαγητά. Αν και η ζύμη της τάρτας έγινε με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο, γιατί έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην ξαναβάλω στο σπίτι αγελαδινό βούτυρο. Το λατρεύω, παθαίνω παράκρουση και το βάζω παντού και δεν μου κάνει καθόλου καλό. Παχαίνει πάρα πολύ, βαραίνει το στομάχι, με κάνει να αισθάνομαι χάλια. Αν θέλεις να ακολουθήσεις την κλασική ζύμη μπριζέ με το αγελαδινό βούτυρο, feel free. Να ξέρεις, όμως, ότι με το ελαιόλαδο το αποτέλεσμα θα είναι κάπως πιο ελαφρύ, τόσο σε γεύση, όσο και σε λιπαρά.

 

 

 

Για τη ζύμη, για μια ταρτιέρα διαμέτρου 22εκ.:

250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100ml ελαιόλαδο

1 αβγό

50ml φρέσκο γάλα

αλατοπίπερο

 

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το ένα χέρι. Όταν η ζύμη γίνει μικρά κομματάκια (ψιχουλιαστή) προσθέτουμε το αβγό και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30′.

 

 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι. Οι ποσότητες είναι καθαρά υποκειμενικές, δείτε τι έχετε στη διάθεσή σας από υλικά, μην αγχωθείτε αν δεν τα έχετε όλα, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, φτιάξτε τον συνδυσμό που επιθυμείτε εσείς και απολαύστε μια ολόδική σας τάρτα!

 

 

Έβαλα να ζεσταθεί λίγο ελαιόλαδο (με το λίγο εννοώ λίγο, δεν κολυμπάει ποτέ το φαγητό μου στο λάδι, δεν καλύπτεται καν ο πάτος του τηγανιού από το λάδι) και σοτάρισα σε μέτρια φωτιά 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και 2 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν εντελώς τα λαχανικά και το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Με προσοχή, να μην καούν! Έσβησα με λίγο βαλσάμικο με μέλι, αλλά μπορείς να σβήσεις και με λευκό ή κόκκινο κρασί ή άλλο βαλσάμικο της αρεσκείας σου. Το μέλι και γενικά η γλυκύτητα ταιριάζει πολύ στις γεύσεις της δικής μου τάρτας. Ανακάτεψα, μέχρι να εξατμιστεί το πολύ υγρό και να καραμελώσουν ελαφρώς το κρεμμύδι και η πιπεριά. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα μυρωδικά.

 

 

Φρέσκια ρίγανη από τη γλάστρα, γλυκιά πάπρικα, αλατοπίπερο και σχοινόπρασο. Ανακατεύω καλά και αφήνω λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία. Έπειτα, ρίχνω μέσα σε αυτό το μίγμα 150γρ. ροκφόρ (ή blue cheese) χοντροκομμένο με τα δάκτυλα, και 5-6 φέτες καπνιστής γαλοπούλας κομμένης σε κυβάκια. Προσοχή με το αλάτι στη γέμιση, γιατί το ροκφόρ είναι αλμυρό. Καλύτερα να έχει λιγότερο αλάτι παρά περισσότερο. Τέλος, ρίχνω στη γέμιση και μπόλικη τριμμένη κρητική γραβιέρα και ανακατεύω καλά.

 

 

Όταν περάσουν τα 30′ με τη ζύμη στο ψυγείο, μπορείτε να τη βγάλετε και να την ανοίξετε για να συνθέσετε την τάρτα ή μπορείτε να τη φυλάξετε μερικές ώρες ακόμα και να τη φτιάξετε όταν θα είστε έτοιμοι. Η γέμιση δεν παθαίνει τίποτα, αν μείνει λίγες ώρες στο τηγάνι. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνθέσετε την τάρτα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο, όπως είναι, μέσα στην ταρτιέρα, για να την ψήσετε όταν είστε έτοιμοι. Μπορεί να μείνει έως και 2 μέρες όπως είναι στο ψυγείο.

 

 

Ανοίξτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Είναι λίγο σκληρή και θέλει υπομονή. Μπορείτε και με τα δάκτυλα να τη στρώνετε λίγη-λίγη στην ταρτιέρα ή να χρησιμοποιήσετε θήκες για μικρά ταρτάκια και να τα κάνετε ατομικά. Πριν καλύψετε τη ζύμη με τη γέμιση, χτυπήστε σε ένα μπολ 1 αβγό μαζί με λίγο γάλα και προσθέστε αυτό το μίγμα μέσα στη γέμιση, ανακατεύοντας καλά. Θα γίνει πιο αφράτη και κρεμώδης με αυτό το τελευταίο βήμα.

 

 

Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη και η τάρτα είναι έτοιμη για ψήσιμο. Δεν χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, να ψήσετε πρώτα τη ζύμη μόνη της. Ο φούρνος μου έχει αντιστάσεις μαζί με αέρα και όσο ψήνεται η γέμιση, ψήνεται και η ζύμη από όλες τις πλευρές. Αν δεν έχετε τέτοια λειτουργία στο φούρνο, ψήστε πρώτα τη ζύμη μόνη της, κάνοντας τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, για 10′ στους 190′ και μετά ρίξτε τη γέμιση. Αλλιώς, ψήστε όλη την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200′ για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

 

Λίγο πριν το ψήσιμο, καλύψτε την επιφάνεια με λίγη ακόμα τριμμένη γραβιέρα, για να γίνει ωραίο γκρατινάρισμα. Δυστυχώς, δεν κράτησα φωτογραφία με την τάρτα κομμένη, γιατί την κόψαμε μέσα στη νύχτα και δεν μπόρεσα να τραβήξω καλές φωτογραφίες. Αλλά φαντάζεστε πώς είναι μέσα…

 

 

 

No Comment

Post A Comment