Blog

Ένα chili con carne διαφορετικo

Μεξικάνικη η σημερινή έμπνευση, πάντα όμως ελληνικότατη η εκτέλεση. Θα σου δείξω πώς να κάνεις τα μαυρομάτικα γκουρμέ. Και όταν λέμε γκουρμέ, εννοούμε ιδιαίτερα σε γεύση, ξεχωριστά, εθιστικά, ακαταμάχητα. Όχι δύσκολα ούτε με ακριβά και δυσεύρετα υλικά.
Θα σου προτείνω να ανακατέψεις τα βρασμένα μαυρομάτικα με κιμά κοκκινιστό και πικάντικο και να φτιάξεις ένα ελαφρώς διαφορετικό chili con carne. Δε σου λέω να χρησιμοποιήσεις τα μεγάλα κόκκινα φασόλια από κονσέρβα, που βάζουν συνήθως σε αυτό το φαγητό, να προτιμήσεις τα μαυρομάτικα, είναι πιο ελαφριά και πιο παιχνιδιάρικα. Επίσης, δε σου λέω να χρησιμοποιήσεις χυμό ντομάτας από κονσέρβα, λόγω καλοκαιριού, μπορείς να βάλεις μόνο φρέσκες ντομάτες, που είναι στα καλύτερά τους τώρα.
Τα πράγματα είναι απλά. Τα μαυρομάτικα δεν χρειάζονται μούλιασμα, οπότε σε 40 λεπτά έχουν βράσει και είναι έτοιμα για κάθε χρήση, από σαλάτες και μπρουσκέτες μέχρι chili con carne. Μπορείς να βράσεις λίγα παραπάνω και να τα φυλάξεις μόνα τους σε ένα τάπερ στο ψυγείο, είναι υπέροχα όταν είναι κρύα μέσα σε σαλάτες.
Έπειτα, σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι τσιγάρισε ελαφρά 1 κρεμμύδι με λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο και ρίξε τον κιμά. Ανακάτεψε, μέχρι να ασπρίσει και να σκληρύνει το κρέας. Σε ένα μούλτι ή μπλέντερ, χτύπα λίγες ώριμες ντομάτες μαζί με πιπεριά Φλωρίνης και μισή καυτερή πιπερίτσα.

Άδειασε αυτό το μίγμα μέσα στο τηγάνι με τον κιμά, ανακάτεψε καλά, πρόσθεσε λίγη κανέλα και μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και άσε να βράσει ο κιμάς, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα, περίπου μισή ωρίτσα. Τώρα, ρίξε μέσα τα φασόλια και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακάτεψε καλά και σέρβιρε μαζί με λευκό ρύζι πάνω σε τορτίγια ή ακόμα και σκέτο σε βαθιά μπολ.

 

af01fe6f-7283-421a-9a3c-e420e5352933

 

Για μισό κιλό κιμά, θέλεις περίπου 200γρ φασόλια, 3 ντομάτες και 2 πιπεριές Φλωρίνης, αλλά αυτά εξαρτώνται και από το μέγεθος του λαχανικού. Προτίμησε κιμά ανάμικτο, είναι ένα tip που κουβαλώ πολλά χρόνια τώρα, από τη μαμά μου. Αν θέλεις, μπορείς στο σερβίρισμα να προσθέσεις και μερικά κυβάκια γραβιέρας – εγώ λατρεύω τη γραβιέρα Μυτιλήνης που βρίσκω στα LIDL – τα οποία θα λιώσουν και θα βουλιάξουν μέσα στη σάλτσα! Όνειρο!
Πρόκειται για ένα φαγητό γρήγορο, οικονομικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, ιδανική επιλογή για τα παιδάκια σας που δεν τρώνε εύκολα τα φασόλια ή άλλα λαχανικά, που μπορείτε να προσθέσετε μέσα, πολτοποιημένα. Και, αν θέλετε, παραλείψτε την καυτερή πιπεριά και χρησιμοποιήστε κόκκινες γλυκιές πιπεριές, που έχουν και μπόλικη βιταμίνη C.

 

67eaf407-7dca-4812-bc29-3b5f17bd29e4
Για άλλη μια φορά, ευχαριστήθηκα τα ψώνια μου από τα LIDL και έκανα τα πιο νόστιμα σχέδια, μπροστά από το ψυγείο με τα κρεατικά ”ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ”. Ξέρετε, ποτέ δεν σχεδιάζω από πριν τι θα πάρω, είμαι σίγουρη ότι μόλις μπω μέσα σε αυτό το σούπερ μάρκετ, αμέσως θα μου γυαλίσουν ένα κάρο πράγματα και αυτά θα με οδηγήσουν σε δεκάδες συνταγές!

No Comment

Post A Comment