Blog

Online filofronησεις

Αν δεν βγάζεις άκρη με τον τίτλο, να σου πω ότι είναι λογοπαίγνιο με βαθύτερο νόημα, που θα καταλάβεις στη συνέχεια του άρθρου.

 

Το filofron.com είναι ένα νέο, λίγων μηνών, online delicatessen μόνο με ελληνικά και πολύ ψαγμένα προϊόντα, και σε διαβεβαιώ ότι μερικά από αυτά δεν τα βρίσκεις αλλού. Όπως συμβαίνει σε όλα αυτά τα μαγαζιά, φυσικά ή ιντερνετικά, ο κατάλογος των προϊόντων αλλάζει συχνά, γιατί σκοπός του μαγαζάτορα είναι να προσφέρει συνεχώς κάτι καινούριο και εκλεκτό στους καταναλωτές.

 

Μέσα από τέτοιου είδους delicatessen δεν ικανοποιείς μόνο την ανάγκη σου για καλή διατροφή, αλλά εκπλήσσεσαι συνεχώς με τη δραστηριότητα της χώρας μας στον χώρο των τροφίμων, με το πόσοι παραγωγοί ανά την Ελλάδα προσπαθούν να πάρουν μερίδιο της αγοράς, προσφέροντας προϊόντα πολύ ανώτερα ξένων αγορών. Θα έλεγα ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις διεθνείς αγορές, αλλά με αυτήν την έκφραση είναι σαν να πίστευα πρωτύτερα ότι μπορεί και να είχαν κάτι να ζηλέψουν. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι έχουμε κατώτερα προϊόντα σε αυτήν την χώρα, και δεν μιλώ για τα πολύ τοπικά, που βρίσκουν μόνο οι κάτοικοι στην επαρχία – εκεί τρως βελούδινο αβγό και κρέας λουκούμι. Αυτά τα προϊόντα που βρίσκουμε στα ράφια των μεγαλουπόλεων και είναι μικρής παραγωγής, αυτά είναι είδη που θα ζήλευαν πολλές ξένες αγορές, γι’αυτό να μην ξερογλειφόμαστε όταν επισκεπτόμαστε παντοπωλεία σε ξένες χώρες, – πράγμα που είναι λογικό, γιατί είναι η ενστικτώδης αντίδραση του τουρίστα να ξερογλείφεται με ό,τι νέο βλέπει μπροστά του, στο οποίο δεν έχει συνηθίσει το μάτι – γιατί να ξέρετε ότι και οι ξένοι, όταν έρχονται Ελλάδα, μένουν με το στόμα ανοιχτό μπροστά στα δικά μας ράφια.

 

Αυτά σκεφτόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια η Άντζελα Πανταζή, όσο δούλευε σε τράπεζα, και όσο ταξίδευε σε ξένες χώρες και δοκίμαζε ξένα προϊόντα. Εξακολουθούσε να αγαπάει τα δικά μας περισσότερο, εξακολουθούσε να πιστεύει στη δύναμή τους και θέλησε να κάνει κι εκείνη το βήμα της, ώστε να μας φέρει κι εμάς ακόμα πιο κοντά σε αυτά. Πρόκειται για έναν χώρο συνεχώς εξελισσόμενο, δεν σταματούν ποτέ να υπάρχουν νέα και ενδιαφέροντα προϊόντα και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εντυπωσιαζόμαστε από αυτά.

 

Το online delicatessen της Άντζελας ονομάζεται Filofron.com και το λογότυπο είναι γαλάζιο, μία καθαρή ένδειξη ότι πρόκειται μόνο για ελληνικά προϊόντα και αγάπη στην ελληνική κουλτούρα διατροφής. Και με αφορμή αυτό, να πω ότι στη διατροφή μας δεν υπάρχει μόνο σουβλάκι και Junk, δεν κάνουμε συνέχεια τις φακές κλασική κοκκινιστή σούπα και τις μελιτζάνες μόνο μουσακά. Η ελληνική διατροφική κουλτούρα, όπως διαμορφώνεται στις μέρες μας, έχει επιρροές από όλο τον κόσμο, τάσεις προσαρμοσμένες στα δικά μας δεδομένα και στροφή προς τα πιο εναλλακτικά και υγιεινά πιάτα.

Πλέον, τις φακές τις κάνουμε σαλάτα, τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε χρωματιστές τάρτες και το σουβλάκι το τρώμε σε εναλλακτικά streetfoodάδικα με αλάδωτη πίτα και πανσετάκι ψιλοκομμένο. Καλά τα παραδοσιακά, αλλά ακόμα καλύτερα τα σύγχρονα με επιρροές από τα παραδοσιακά όλου του κόσμου.

 

Επιστρέφοντας στο πανέμορφο Filofron.com, δε μπορώ να μην πέσω σε φιλοφρονήσεις και να πω ότι πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, πολύ προσεγμένη και πολύ μοντέρνα. Θεωρώ ότι είναι ικανό να κάνει τους νέους ανθρώπους να αγαπήσουν τα εγχώρια προϊόντα και να τους πείσει να βάλουν φαγόπυρο, φιστικοβούτυρο και ζυμαρικά από ρεβιθάλευρο στην καθημερινή τους διατροφή.

 

Online, βρίσκεις όλα τα προϊόντα ξεχωριστά ή μέσα σε συνθέσεις, αλλά μπορείς να επισκεφθείς και κατόπιν ραντεβού τον φυσικό χώρο του Filofron και να τα δεις όλα από κοντά.

 

 

Κάθε εβδομάδα, εγώ θα παρουσιάζω μέσα από τις σελίδες μου τα προϊόντα που δοκιμάζω, οπότε θα είσαι καλά ενημερωμένος για το τι είναι το καθένα και αν τα δοκιμάσεις, θέλω τις δικές σου εντυπώσεις.

 

Η γκάμα είναι μεγάλη, μπορείς να βρεις τσάι και ροφήματα από τα πιο θαυματουργά βότανα, μαρμελάδες και σάλτσες με ξεχωριστούς συνδυασμούς, κριτσίνια και παξιμάδια ζυμωμένα με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά της μάνας γης, δημητριακά και μπάρες σε συνδυασμούς που σε κάνουν πύραυλο και όλη μέρα μπορείς να τρέχεις ακούραστα σε ένα κάρο υποχρεώσεις, ζυμαρικά με παράξενες γεύσεις και άλλα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη από άλευρα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν, αρωματικά ελαιόλαδα και βαλσάμικα, όσπρια, ταχίνι, ελληνικό φιστικοβούτυρο, μέχρι και τσιπς αποξηραμένων φρούτων μπορείς να βρεις, ένα πολύ δημοφιλές σνακ. Τα ελληνικά κρασιά και αναψυκτικά ολοκληρώνουν υπέροχα τη λίστα.

 

Εβδομάδα 1η:

 

Δοκίμασα τα κριτσίνια Joice με τομάτα, ρίγανη, φέτα και ελιές. Δηλαδή, φαντάσου μια τραγανή χωριάτικη. Είναι ακριβώς αυτό που λένε: breadly crispy. Καταπληκτικό σνακ για την παραλία ή τις πολλές ώρες εκτός σπιτιού, σε κάνει να νιώθεις ότι τρως πραγματικό φαγητό, οπότε κάνεις πιο εύκολα υπομονή μέχρι να έρθει το πραγματικό φαγητό. Η σειρά διαθέτει πολλές γεύσεις και ποιος δεν αγαπάει τα κριτσίνια που συνοδεύουν αλλαντικά και τυριά, τα οποία συνοδεύουν ένα μπουκάλι κρασί, όταν έρχονται φίλοι στο σπίτι;

 

 

Τα μικρά βιολογικά μπισκοτάκια βρώμης σε σχήμα καρδούλα Nutribakes, που έχουν βραβευτεί με silver στα Olymp Awards. Είναι πολύ χορταστικά, οπότε μη νομίζεις ότι το μικρό τους πακετάκι θα σου τελειώσει γρήγορα. Αν φας 3-4 τέτοια για πρωινό, είναι σαν να τρως μια πολύ χορταστική μπάρα δημητριακών. Διαθέσιμα σε 3 συνδυασμούς γεύσεων –  τους δοκίμασα και τους 3. Έχουν μέσα όλα τα super foods που ακούγονται πολύ: chia, maca, goji berries, cranberries κλπ. Είναι πολύ μυρωδάτα και αντικαθιστούν με πολύ ωραίο τρόπο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, τα κολασμένα μπισκότα με τα trans λιπαρά.

 

 

Τέλος, ξεχώρισα από το ράφι ένα λευκό κουτί που έγραφε: ‘Macareux, Macaroni with smoked curry‘, ένα πολύ elegant προϊόν από τη Χαλκίδα. Λατρεύω το κάρρυ, δεν έχω ξαναφάει καπνιστό. Όλα τα καπνιστά, όμως, είναι παραπολυνόστιμα, οπότε το πήρα. Είναι μικρό μακαρονάκι, πολύ cute, και βράζει σε 5’. Με αυτά έκανα μία πολύ ιδιαίτερη One pot μακαρονάδα σε 15′ και ΑΥΤΗ τη μακαρονάδα πρέπει να τη δοκιμάσεις. Άκου.

 

 

Σε ένα βαθύ τηγάνι/wok ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζεις σε μέτρια φωτιά 1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο με 1 μαραθόριζα (φινόκιο) σε λεπτές ροδέλες. Μόλις μαλακώσουν, σβήνεις με λευκό κρασί και ανακατεύεις σε πιο έντονη φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ. Προσθέτεις και μερικά μπουκετάκια μπρόκολο και ανακατεύεις για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνεις τα ζυμαρικά, ανακατεύεις για 1 λεπτό και μετά προσθέτεις 200γρ. light κρέμα γάλακτος και λίγο ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις μόνο 5 λεπτά, για να μην παραβράσουν τα ζυμαρικά. Ανακατεύεις, αποσύρεις από τη φωτιά, πασπαλίζεις με ξύσμα lime και σερβίρεις. Πράγματι, το πακέτο βγάζει 6 μερίδες, όσο γράφει, κανένα άλλο πακέτο ζυμαρικά δεν βγάζει όσες μερίδες γράφει.

 

 

Για την επόμενη εβδομάδα, έχω ένα πακέτο με ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, από ρεβιθάλευρο, 1 κουτί δημητριακά με φαγόπυρο και 1 βαζάκι ταχίνι ολικής άλεσης. Αν μπεις στο e-shop και δεις κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, που σε ενδιαφέρει να δοκιμάσω και να σου πω τη γνώμη μου, μπορείς να μου το ζητήσεις.

 

Αν θέλεις κι εσύ να σε γεμίζουν οι γύρω σου φιλοφρονήσεις, φτιάξε τη διατροφή σου με τα προϊόντα του Filofron.com.

 

Filofron.com, Νεόφρονος 29 – Καισαριανή

Share!

No Comment

Post A Comment